www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Ābolkūka | |
Svētki visriņķī un apkārt - nikad nevar zināt, kad kāda
uzspersies "uz kapijas tasi", vai pašam ciemos jādomā ko līdzi paķert, un da'vienkārši kad ko saldu sagribas ... lai top klasiskākā āboļkūka. Šīs ābolu kūkas recepte ir ārkārtīgi vienkārša, un daudzumi arī ir fiksēti "standarta kūkas formai" bet dažus receptūras sīkumus ģeld paskaidrot sīkāk ... |
|
Sastāvdaļas vienai standarta
apaļajai kūkas formai : 1. sešas olas 2. sešas ēdamkarotes cukura 3. sešas ēdamkarotes miltu 4. seši āboli vaniļas cukurs aromam un kanēlis ar pūdercuku apbārstīšanai mazliet sviesta cepamformas iezieķēšanai kā redzam viss "pa seši", bet tas ir tāds "uz aci stiepjas" daudzums, jo āboli var trāpīties sīki un tos vajag trejas reizes vairāk, miltu karotes var iebērties "ar kaudzi" ... da un vispār mēness rotācijas fāze pa pieskari aiziet ... Ķeramies klāt aboļiem, izgiežam serdi, nomizojam, ja gadās kāds "puvums" to izgriežam, lai paliek smuki tīri, balti ābolu gabaliņi ... |
|
Atdalam sešu olu baltumus no dzeltenumiem. Olas vēlams paturēt istabas temperatūrā nevis grābt pa taisno no ledusskapja - tad "vieglāk kulsies" traukiem ir jābūt sausiem un tīriem - pietiek ar pāris pilēm ūdens "lai nekultos" dzeltenumus atdalam uzmanīgi, ka neizšķīst un nepiecūko baltumu. Sagatavojam cukuru un miltus ... |
|
Vispirms saputojam olu baltumus ... Protamistiski, ka īstam "virtuves mačo" tas būtu jādara ar rokas kuļamo, bet ... ņemam vien prastāko mikseri, pieberam baltumiem šķipsnu sāls - tas palīdz vieglāk "putu aizkult" un kuļam ... |
|
kuļam, kuļam, kuļam - līdz olas baltumi ir sakūlušies tik stingrās putās, ka tās "no bļodas laukā nelīst" | |
Ķeramies pie olu deltenumiem ... visupirms tajos jāiekuļ sešas ēdamkarotes cukura liekam pa vienai karotei cukura klāt ... |
|
Un sakuļam olu dzeltenumus ar cukuru līdz viendabīgai "gogelmõgel" konsistencei | |
Tagadiņ mumsim ir sakults olu baltums sakults olu dzeltenums ar cukuru gabaliņos sagriezti āboļi ņemam miltu paku ... |
|
Beram pie sakultajiem olu dzeltenumiem sešas ēdamkarotes miltu, tās vienu pa vienai iemaisot ... | |
Sešas ēdamkarotes miltu - tas ir "uz aci" sacīts, jo ja liks
"ar kaudzi" pietiks i' ar piecām jāpanāk tāda "bieza ķēpa", kad tā dzeltenumu masa vēl pati tek no karotes, jo, ja pieliks par daudz miltu, tad kūka sanāks "smaga un cieta" |
|
ņemam kādu lielāku trauku un sākam visu apvienot dzeltenumcukurmiltu masai klāt liekam sakultos olu baltumus |
|
Maigi visu samaisam - neko kult te nevajag "lai nezūd gaisīgums" | |
kad mīkla viendabīgi izmaisīta, pievienojam masai ābolus, bet mazlietiņās aboļus atstājam "virskārtai" | |
Rūpīgi ieziežam ar sviestu kūkas cepamtrauku - ka kūka nipielīp ... | |
lejam kūkas masu cepamtraukā | |
Vienmērīgi izlīdzinam ... | |
saberam pa virsu atlikušos ābolgabalus ... | |
Un liekam kūku cepties jau laikus 170-180C uzsildītā krāsnī ... | |
Durvis nevirinam, citādi kūka "saplaks" un ļaujam visam
cepties 40-45 minūtes vaktējam kūkas virsiņu līdz tā sāk iebrūnināties |
|
Velkam kūku no krāsns laukā un apbārstam virsiņu ar
pūdercukru un kanēli pūdercukuru vai nu pērkam gatavu, vai samaļam paši kapijas dzirnaviņās ... |
|
Kūku uz goda plāts un lai atdziest viesus gaidot ... | |
Gaisīga un maiga ābolkūka ... | |
Viesus uzņem kaķu večiņa Rīda. | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |