www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Ābolu vīns | |
Rudens ir klāt un babiņas dārzā āboļu pa pilnam
|
|
Un ja reiz ir tāda ābolu ražas pārpilnība, tad
viņķeli uzbrūvēt ir svēta lieta. Parokoties internetā var atrast lērumu ar pārgudrībām par vīna brūvēšanu. Oj cik sarežģīti, oj cik nu viss smalki. Visi parasti sāk ar viedām tabulām par cukura daudzumiem uz litru, ka redz pieliekot 167,3421 gramu cukura uz liru sanāk 8,764 % viņķelis ar šādu fufelismu nav vērts nodarboties gribam 11% stipru vīnu ? ejam uz bodi un nopērkam ! mājas vīns par to arī ir mājas vīns, ka ir pilnīgi pie vienas vietas cik tur galā to šmigas voltu sanāk, galvenais, ka paša brūvēts. Nekādas īpašie pribambasi raudzēšanai arī nav nepieciešami, galvenais ir sadabūt vīna raugu, meklējam to lielveikalos vai vīna bodēs. Šajā vīnā galvenais ir kopistiska famīlijas darbošanās un rezultāts ir vairāk priekam kā tādam. Viens lasa ābolus, otrs spiež sulu un babiņa sēž uz ķebļa un komandē. Tik rēķinamies, ka vīns nebūs hop-hop un gatavs šamējais prasīs pusgadu vismaz, prasti sakot, ja septembrī sāks ņemties, tad uz nākamo pavasari būs šmiga gatava. Pie kam vīna raudzēšana ir mērāma divos etapos visupirms tas trejas nedēļas istabas stūrī rūgst lielajās butelēs, pēc tam pārliets sīkās pudelēs glabājas mēnešiem ilgi pagrabā nobriestot. |
|
Vīna darināšanai gādājam : 1. Trejas/četras tačkas ar āboliem antonovka ģeld ideāli 2. Pāris buteles uz litriem 25ciem vīna raudzēšanai 3. Vīna raugu var atrast lielveikalos 4. Pa 5 kilo cukura uz katriem 25 litriem 5. Burbuļātoru ar korķi, jebšu raudzēšanas gaisa vārstu vai cimdu ar šlauciņu 6. Maksimāli jaudīgu suluspiedi būs ko ņemties Visupirms rūpīgi izmazgājam raudzēšanas buteles pie kam butele nav manis izdomāts vulgārisms, bet gan tieši šāda 20+ litru stikla pudelītes nosaukums. Tā kā mana babiņa ir profesionāla dzinēja, tad jau no tālajiem 80tajiem pagrabā glabājas perfektas stikla buteles, kā radītas vīna un brāgas raudzēšanai. |
|
Lasam ābolus nost
ideāli tos lasīt ir šādā
režģa grozā, jo tad viegli tos zem strūklas apskalot. Vidēji uz
vienu 25 litru bačoku man aizgāja 8toņi šādi grozi
Nekāda mizošana nav vajadzīga, pie nosacījuma, ja ir laba spiede, kas spēj sagremot veselu ābolu, mazjaudīgiem aparātiem gan vajadzēs jipāties ar āboļu graizīšanu sīkākos gabalos. |
|
Stutējam suluspiedi un atiet spaidīšanas darbi
šis nu ir tas darbs, kas atšķirs labu suluspiedi no čainīzeriska
lētuma. Man personīgi 25 lirus sulas izdevās izspiest 2h laikā, bet uz beigām pat šis Stollar monstrs sāka dūmot. |
|
Izspiesto sulu caur marli nofiltrējam | |
Nospaidam čagas | |
Bērt cukuru pa taisno butelē nav prāta darbs.
Ņemam pa vienam kilo cukura un rūpīgi izšķaidām svaigi spiestajā
sulā un tikai tad lejam raudzējamajā butelē
Uz 25 litriem sulas rēķinam kādus trejus līdz piecus kilo ar cukuru - te visu nosaka ābuļu skābums kā tāds ... idejiski viss ir vienkārši - raugs ēdīs cukuru un kakās laukā spirtu, papildus izpurkšķinot ogļskābo gāzi tālākie scenāriji ir divi ... ja raugam būs daudz cukura ko ēst, tas saražos spirtu tik daudz, ka nospāgs pats savos sūdos - rezultātā vīns būs stiprs un salds. ja raugam būs maz cukura ko ēst, tas visu apēdīs un nomirs badā - rezultāts būs skābens vīns bez štengriem šmigas voltiem izvēlamies paši kādu viņķeli brūvēt ... |
|
Lejam visu butelē, bet ne līdz lūpai - kādu vietu butelēs vajag atstāt jo rūgstot viss putosies | |
Kad bačoks ar sulu ir pilns gatavojam raugu
rauga daudzums visnotaļ karājas no rauga pasugas kā tādas ,
skatam iepakojumu. Ar ko tas vīna raugs atšķiras no parastā ?
nezinu - neesmu nekāds mikrobiologs, bet te derot tieši vīnam
paredzētais raugs. Man nopirkās tāds, ka paciņa bij tieši uz 25
litriem domāta, un pirms pielikšanas to vajadzēja 20 minūtes
paturēt 100mts gramos 35C silta ūdens atdzīvināšanai te viss
karāsies no tā kāda ražotāja vīna raugu nopirks, lasām paši uz
rauga paciņas būs aprakstīts kas un kā ir jādara. Lejam raugu sulai klāt |
|
Gatavojam burbuļātoru - gaisa vārstu. Kur fiška
? Fiška ir tur, ka vīns rūgstot izdalīs ogļskābo gāzi, to vajag
dabūt prom, bet gaisu no ārpuses klāt raudzējumam laist
nedrīkst. Tam noder šis burbuļātors, kurā ūdens spēlē vārsta
lomu. Šāds sūdiņš ir nopērkams vīna bodēs
Uzpildam burbuļātoru ar ūdeni, iemaucam korķī un taisam raudzējamo buteli ciet. |
|
Ja nav burbuļatora tad der arī prasts gumijas cimds iz aptiekas, kam nogriežam vienu pirkstu, iesienam tajā šlauciņu kuras galu iemērcam burkā ar ūdeni. | |
Un lai stāv viss trejas nedēļas iZtabas
temperatūrā
Ievērtējam putas kas sarodas visam rūgstot - te jau pirmās dienas vakarā var sanākt neliela laža, kad nav notrāpīts pareizais buteles piepildījuma līmenis un putas "pāriet pāri" ... nu nekas - tad ta nu problēma - man arī pirmajā naktī cimds pilns ar rūguma putām piegāja, notīram visu un miers ... |
|
Pirmās divas dienas laiku pa laikam burkas
"sažvungājam" vai ar kādu garāku koka gabalu samaisam visu - lai
ļerga vienmērīgāka ... trešajā dienā viss ieņems "kakubrūnu krāsu" un rūgšanas process var sākties pa nopietnam - burbuļātori strādās uz pilnu klapi un ogļskābā gāze nāks laukā nepārtraukti ... |
|
Turpinājums sekos pēc nedēļām trejām,
kad burbuļatori ir pārstājuši burbuļot un raugs savu darbu ir
paveicis
kā dungo LEXX fani Yo Way Yo, Home Va-Ray, Yo Ay-Rah, Jerhume Brunnen-G Yo Way Yo, Home Va-Ray, Yo Ay-Rah, Jerhume Brunnen-G romantisko varoņu kauja sākas ... un sākas ar ko ? ar "aprīkojuma" iepirkšanu jāsapērk gana tilpumam atbilstošs rauga apstādinātājs un vīna dzidrinātājs tagad visi bļaus KO ? ĶIMIJA - skatamies kas ir kas un kā tas notiekas ! iepērkam visu vīndaru bodēs - ko domjām, ka viņķelis pats labs taps ? tagad atkāpe - ko darīt vispirms ? vai apstādināt rūgšanu, vai dzidrināt ? te kašķis ir klasiskais MAC vs PC, bembis pret volvo blabla bla provēc ir abejādi - rezultāts labs vienalga ... |
|
visupirms rauga apstādinātju iejaucam graņonkā
... tāda balta sodas veida viela šamejais tieši arī ira tas kālija pirosulfīts par ko uz visām vīnu pudelēm tiek brīdināts, ka viņķelis satur sulfītus |
|
skatam paši iepakojumu cik šamo rauga apstādinātaju vajag maisīt un lejam butelē ... "uz nakti" | |
ko mēs vispār redzam ? sūdīgas krāsas
šķidrumu divās butelēs ... tas ir vīns - nu neizskatās ne ? bet tagad salejot rauga apstādinātāju gaidam diennakti... |
|
pēc nakts "jau cits skats" uz lejas "drazuļi" jau nosēdušies un auKša dzidrojas |
|
lejam viņkeli lielā kubulā
dzidrināšanai ... buteļu duļķes atstājam - nu un, ka pāris litri pazūd - žēl vai ??! |
|
gatavojam vīna dzidrinātāju kas tas ir ? da PVZ kas tas par brīnumu ir ... kaučkādas divu pakāpju pakas, bet tās darbojas !! ko lieliski varēsim redzēt dzīvajā un ar iepērkamas vīndaru bodēs ... |
|
pirmo A paku ielejam un samaisam - gaidam divas stundas un tad ielejam 2ro ... | |
samaisam labi un liekam uz nakti mierā ... | |
Gatavojam vīna nogatavināšanas traukus ... ideāli ģeld šādi 15 litru bačoki - vēl gaidīs šie pagrabā trejus mēnešus |
|
Skatam cik dzids ir vīns pa nakti palicis ? patinam atpakaļ ļergas pilnās buteles un skatam kāds ir tagad vīnārs, kad "karote dzidru ūdeni smeļ" protams, ka atkal apakšā būs nosēdumi un daļa vīna ies zudumos reāli man sanāca tā, ka no viena 20litru trauka satecēja 15 litri dzidra vīna bačokā + vēl divlitru blašķe nošmaķēšanai |
|
Viss ko lejam ir dzidrs kā "bāriņa asara" te mazliet palika vīnārs ko pildīju PETa pudelē - dzidrums nav vēl perfekti ideāls, bet nogaidam pāris mēnešus "lai nobriest"... |
|
gaidam Salaveci - lai vīns vismaz nogatavinās ... Tāks ko tas divkājainais no Ludzas ir atvedis ...15 litri šmigas ... Hmmmz labs vakara sākums ... |
|
kāds laiciņs ir pagājis un vīns bačokos ir nostāvējis gādājam vīna pudeles un korķus - visu to var iepirkt vīndaru bodēs ... |
|
Pievēršam uzmanību korķiem tie ir nevis taisni, bet konusveidīgi silti iesaku pirkt šādus, jo tad nevajag speciālu pribambasu, lai aizkorķētu pudeles ... iemauc ar gaļas āmuriņu un viss kārtībā ... |
|
Vīnārs gatavs ! | |
Visu procesu rūpīgi kontrolē un novēro namsaimniece Beka. | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |