www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Vērša astes zupa | |
Ir reizes, kad vēders sāk prasīt
ko specifiskāku, nu apnīk ikdienas ēdamie un gribas ko, nu ko, nu
kaučko, njā nu ko tad ? Vienu rītu pamostoties, sagribējās kļūt īstenam vācu barona lielskungam un uzēst vērša astes zupu, jebšu vāczemes Ochsenschwanzsuppe uzbrūķēt. Kas tā ir īsti par zupiņu - arvienvārdsakot ļoti specifiska, jo astes dod īpatnēju "smagu" buljonu un smeķi. Klasiski tiek nošķirtas divas astu zupu grupas viena ir bāzēta uz tīra buljona un šķidrāka - tā skaitās spāņu paveids otra ir maksimāli bieza un ar obligātu tomātpastas piejaukumu - tas ir vācu burgeru zupāns Vācu zupānu tad arī gatavošu, tik ar to atšķirību, ka "kā jau īstens letiņu baurs" nespēju iztikt bez kartupeļa, tamdēļ zupai taps pievienoti kartupeļi nevis sarkanvīns. Otra lieta - nevajag šausmināties par tauku daudzumu ! Jo zupa gatavojas "uz nakti" un, ja ir vēlme pēc "vieglākas" zupas, tad no ledusskapja izceļot grāpi, taukus var novākt nost - tas katram pēc savas garšas. Ķeramies klāt šim brūvējumam ... |
|
|
|
|
|
uz lielo 5l zupasgrāpi
vajadzīgs : 1. divas lielas buļļa astes - buljonam un pamatam 2. kartupelīši - masai 3. nesālīts speķis - taukvielām 4. sīpoli - krāsai un asumam 5. burkāni - garšai 6. pētersīļsakne - smeķim 7. tomātu pasta - krāsai sāls, pipars un kāda zaļbarība Sākam ar speķi sagriežam smalkos gabaliņos ... |
|
|
|
liekam uz kārtīgi sakarsētas pannas speķi, lai tas "atdod" taukus | |
|
|
kamēr speķis cepinas, rūpīgi nomazgājam astes zem
tekoša ūdens |
|
|
|
skatam šīs astītes ... gatavas griezšanai gabalos |
|
|
|
sagriežam ar asu nazi astes gabalus pa skrimšļiem ... te atkāpe - nekad nevajag klausīt tos, kas saka, ka aste ir jācērt - jo kauli sadrups un dos lērumu ar sķembām tikai tīrs naža grieziens ! |
|
|
|
kamēr griezām astes, speķis pannā ir atdevis taukumu -
izņemam "škvarkas" laukā |
|
|
|
pannā ir palikuši tīri tauki - un tas arī ir tas
labums, jo tauki atšķirībā no eļļām vēsumā sacietē ... un tos var viegli novākt ... |
|
|
|
uz kārtīga karstuma liekam astes gabalus apcepties... | |
|
|
cepam līdz astes gabali paliek izteikti brūni - tamdēļ
arī vajadzēja krietni taukus lai viss "nobrūninātos" |
|
|
|
liekam apceptos astes gabalus lielajā grāpī ... | |
|
|
un pārlejam visu ar aukstu ūdeni ... | |
|
|
kamēr buljona grāpis uzvāras, nomizojam pētersīli un
viegli notīram sīpolu, bet tā lai miziņa paliek, tikai saknes un
smilkti nost ... |
|
|
|
līdzko grāpis uzvāras - sākas kauja ar putām ... grābjam visas putas nost ... |
|
|
|
kad putas nosmeltas, liekam buljonā sīpolu un
pētersīļa sakni, kādu laurulapu un piparu uzgriežam karstumu uz minimālu - elektroriņķim kāds 2/6 un dodamies iemalkot alēnu, jo buljonam jāvāras ir vismaz divas-trejas stundas ... |
|
|
|
kad pāris stundas ir pagājušas, nomizojam trejus tupeņus | |
|
|
un sagriežam buļbas smalkos kubiciņos | |
|
|
tikmēr astes ir novārījušās atdodot buljonu un gaļa no
kauliem līp nost ... izķeselējam laukā sīpolu un pētersīļa sakni |
|
|
|
pārliekam no buljona astes gabalus uz šķīvja, lai atdziest ... | |
|
|
astu buljonā beram kartupeļus, lai vāras | |
|
|
kad astes gabali atdzisuši - atdalam gaļu no kauliem ... | |
|
|
smalki saplēšam ar pirkstiem astes gaļas gabalus un speram buljonam klāt ja nepieciešams, pieregulējam škidrumainību ar kādu glāzi vārīta ūdens ... |
|
|
|
kamēr kartupeļi vāras ... ķeramies klāt sautējumam - nomizojam pāri sīpolu un burkānu |
|
sarīvējam burkānu un sagriežam smalki sīpolu | |
liekam uz pannas apcepties - tajos pašos taukos kas palikuši no astēm | |
taisam vaļā tomātpastu - kā jau parasti izvēlos Spilvas, jo patreiz neesmu atradis neko labāku ... | |
kad sīpoli un burkāni ir sacepušies zeltaini - speram sautējumam klāt divas karotes pastas | |
visu rūpīgi samaisam, lai smeķis sautējumā ievelkas | |
speram sautējumu buljonā iekšā ... | |
gaidam burbuli ... |
|
kad zupas grāpis atdziest, liekam to ledusskapī uz nakti "ievilkties" ... | |
nākamajā dienā redzam lērumu ar taukiem uz virspuses - savukārt pati zupa ir kā galerta receklis ... | |
ja gribam "vieglāku" zupānu, tad nosmeļam taukus un uzvāram visu līdz burbulim ... |
|
uz sķīvja ... NJAMMMĀĀA ! |
|
bieza un izteikti specifiska zupiņa ... | |
Viens no četriem gaļēdāja Bongas "argumentiem" ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |