www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Biešu aukstā zupa | |
Klīstot pa Matīsa tirgu... iekrita acīs jaunās bietes (tagad zilzeķes filoloģes aprunā šo procesu un neveiklo valodu) un kas var būt labāks šai karstajā laikā no jaunajām bietēm kā "Biešu aukstā zupa" ? Jāsaka gan, ka parasti aukstās zupas ikdienas steigā gatavo par pamatu ņemot širpotreba "burkas". Un tas nav nekas slikts, jo tās marinētās bietes, vai marinētas bietes ar kartupeļiem ikdienas aukstās zupas "pamatam" der ļoti labi, piekam ievērojami samazinās gatavošanas laiks, BET neviena "marinēta burka" neaizstās īstenu jaunās bietes smeķi - tamdēļ šoreiz gatavosim ko svaigu "tā kā vajag" ... atvēlam laiku un ieplānojam nakti procesam, un dodamies uz tirgu. |
|
|
|
|
|
Sastāvdaļas: 1. sešas jaunās bietes HVZ cik grami - pamatam 2. četri svaigi gurķi - kraukšķīgumam 3. kefīrs - šķidrumam 4. piena desa - gaļiniekam 5. četri kartupeļi - masai 6. četras olas - piedevai 7. redīsu buntīte - svaigumam 8. loki, dilles, pētersīlis - zaļbarībai 9. sinepes - piedevai 10. viens citrons - marinādei garšvielas - pipars, sāls, cukurs tas viss plānots uz lielo 5l zupasgrāpi - tā lai sanāk kārtīgs divdiennieks. ķeramies pie bietēm - apcērpjam lakstus un nomazgājam biešu galviņas |
|
|
|
liekam bietes vārīties | |
|
|
līdzko uzvāras tā nogriežam karstumu uz minimumu un vāram apaļu stundu ... | |
|
|
kad stunda pagājusi, skatam novārītās bietītes ... | |
|
|
tagad kā saglabāt biešu krāsu, gatavumu un garšu ? lejam bļodā aukstu ūdeni |
|
|
|
un pārliekam karstās bietes aukstā ūdens peldē - biešu vārījumu saglabājam .... |
|
|
|
Bietes, peldoties aukstajā ūdenī, momentā savilks "ādiņu" un saglabās visas sulas smeķi sevī ... |
|
|
|
kamēr bietes atdzesējas, nomazgājam četrus lielus kartupeļus | |
|
|
un ar visu ādu liekam vārīties - kartupeļu miza piedos smeķi ... | |
|
|
Ņemam bietes un redzam, ka to ādiņa mūk nost kā no sīpola- tas nozīmē, ka bietes viducis ir sarāvies un visu smeķi tur sevī ... | |
|
|
Nogriežam bietēm astes un lakstu galus un nolobam ādas ... ka redzam mizot neko nevajag, jo jaunā biete ir jaunā biete ... |
|
|
|
Sagriežam ar asu nazi bieti "zupas gabalos", kuri perfekti gulēs karotē. Te atkal tiek piesaukta virtuves gudrība, ka bieti nekad zupā nerīvē, bet tikai griež, jo rīvēta bietes strēmele ir ļergans sūdīņš - savukārt griezts gabals ir stingrs un kraukšķīgs ... |
|
|
|
Tagad ņemam atdzisušo biešu novārījumu - nu kādus 200 gramus un gatavjam biešu marinādi ... ieberam karoti sāls, divas karotes cukura un izspiežam vienu citronu citrons dos skābumu visam un ir vajadzīgs ... |
|
|
|
lejam marinādi pāri bietēm "lai nosedz" un liekam uz stundām divām ievilkties ... | |
|
|
Kamēr ņēmāmies ap bietēm kartupeļi ir gatavi Kartupeļus nomizojam |
|
|
|
un smalki sagriežam nelielos kubiciņos | |
|
|
Sākam lēnām visu pildit lielajā grāpī kartupeļi un bietes ar visu marinādi - tā dos skābumu |
|
|
|
ņemam zaļbarību - loki, dilles, pētersīlis | |
|
|
smalki visu sakapājam ... | |
|
|
beram grāpī ... | |
|
|
ņemam pienadesas/doktordesas gabalu ... | |
|
|
griežam smalkos kubiņos ... | |
|
|
visu iemaisam grāpī ... | |
|
|
lejam klāt kefīra litru ... | |
samaisam visu kārtīgi |
|
Ņemam četrus gurķēnus | |
Sasmalcinam nelielos kubiciņos | |
beram visu grāpī ... |
|
Novāram četrus pautus ... |
|
izlobam ... |
|
Un sašņikājam lielos gabalos | |
Beram klāt .... | |
Jaunie skaistie redīsiņi .... | |
Sagriežam smalkos gabalos ... | |
Beram klāt ... | |
samaisam visu un uz nakti ledusskapī ! ja nepieciešams pielabojam zupas šķidrumainību ar vārītu ūdeni |
|
Kad nakti zupiņs ir nostāvējis ... kad olas vairs nav baltas, bet sarkanas - tas arī ir rādītājs, ka aukstā zupa ir "pareiza" Ja gribam papildus asumu, tad piejaucam karoti sinepju ... uz šķīvja ... |
|
bieza tumīga un ievilkusies zupiņa ŅAMMAaaaaa |
|
Bongam ir karsti ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |