www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Biešu aukstā zupa
 
Klīstot pa Matīsa tirgu...
iekrita acīs jaunās bietes (tagad zilzeķes filoloģes aprunā šo procesu un neveiklo valodu)
un kas var būt labāks šai karstajā laikā no jaunajām bietēm kā "Biešu aukstā zupa" ?

Jāsaka gan, ka parasti aukstās zupas ikdienas steigā gatavo par pamatu ņemot širpotreba "burkas".
Un tas nav nekas slikts, jo tās marinētās bietes, vai marinētas bietes ar kartupeļiem ikdienas aukstās zupas "pamatam" der ļoti labi, piekam ievērojami samazinās gatavošanas laiks,
BET
neviena "marinēta burka" neaizstās īstenu jaunās bietes smeķi - tamdēļ šoreiz gatavosim ko svaigu "tā kā vajag" ...

atvēlam laiku un ieplānojam nakti procesam, un dodamies uz tirgu.
 
Biešu aukstā zupa
 
Akcija
 
Sastāvdaļas:
1. sešas jaunās bietes  HVZ cik grami - pamatam
2. četri svaigi gurķi - kraukšķīgumam
3. kefīrs - šķidrumam
4. piena desa - gaļiniekam
5. četri kartupeļi - masai
6. četras olas - piedevai
7. redīsu buntīte - svaigumam
8. loki, dilles, pētersīlis - zaļbarībai
9. sinepes - piedevai
10. viens citrons - marinādei
garšvielas - pipars, sāls, cukurs

tas viss plānots uz lielo 5l zupasgrāpi - tā lai sanāk kārtīgs divdiennieks.

ķeramies pie bietēm - apcērpjam lakstus un nomazgājam biešu galviņas
 
Biešu aukstā zupa
 
liekam bietes vārīties
 
Biešu aukstā zupa
 
līdzko uzvāras tā nogriežam karstumu uz minimumu un vāram apaļu stundu ...
 
Biešu aukstā zupa
 
kad stunda pagājusi, skatam novārītās bietītes ...
 
Biešu aukstā zupa
 
tagad kā saglabāt biešu krāsu, gatavumu un garšu ?

lejam bļodā aukstu ūdeni
 
Biešu aukstā zupa
 
un pārliekam karstās bietes aukstā ūdens peldē - biešu vārījumu saglabājam ....
 
Biešu aukstā zupa
 
Bietes, peldoties aukstajā ūdenī, momentā savilks "ādiņu" un saglabās visas sulas smeķi sevī ...
 
Biešu aukstā zupa
 
kamēr bietes atdzesējas, nomazgājam četrus lielus kartupeļus
 
Biešu aukstā zupa
 
un ar visu ādu liekam vārīties - kartupeļu miza piedos smeķi ...
 
Biešu aukstā zupa
 
Ņemam bietes un redzam, ka to ādiņa mūk nost kā no sīpola- tas nozīmē, ka bietes viducis ir sarāvies un visu smeķi tur sevī ...
 
Biešu aukstā zupa
 
Nogriežam bietēm astes un lakstu galus

un nolobam ādas ...

ka redzam mizot neko nevajag, jo jaunā biete ir jaunā biete ...
 
Biešu aukstā zupa
 
Sagriežam ar asu nazi bieti "zupas gabalos", kuri perfekti gulēs karotē.

Te atkal tiek piesaukta virtuves gudrība, ka bieti nekad zupā nerīvē, bet tikai griež,
jo rīvēta bietes strēmele ir ļergans sūdīņš - savukārt griezts gabals ir stingrs un kraukšķīgs ...
 
Biešu aukstā zupa
 
Tagad ņemam atdzisušo biešu novārījumu - nu kādus 200 gramus
un gatavjam biešu marinādi ...

ieberam karoti sāls, divas karotes cukura un izspiežam vienu citronu
citrons dos skābumu visam un ir vajadzīgs ...
 
Biešu aukstā zupa
 
lejam marinādi pāri bietēm "lai nosedz" un liekam uz stundām divām ievilkties ...
 
Biešu aukstā zupa
 
Kamēr ņēmāmies ap bietēm kartupeļi ir gatavi

Kartupeļus nomizojam
 
Biešu aukstā zupa
 
un smalki sagriežam nelielos kubiciņos
 
Biešu aukstā zupa
 
Sākam lēnām visu pildit lielajā grāpī

kartupeļi un bietes ar visu marinādi - tā dos skābumu
 
Biešu aukstā zupa
 
ņemam zaļbarību - loki, dilles, pētersīlis
 
Biešu aukstā zupa
 
smalki visu sakapājam ...
 
Biešu aukstā zupa
 
beram grāpī ...
 
Biešu aukstā zupa
 
ņemam pienadesas/doktordesas gabalu ...
 
Biešu aukstā zupa
 
griežam smalkos kubiņos ...
 
Biešu aukstā zupa
 
visu iemaisam grāpī ...
 
Biešu aukstā zupa
 
lejam klāt kefīra litru ...
 
Biešu aukstā zupa
 
samaisam visu kārtīgi
 
Biešu aukstā zupa
 
Ņemam četrus gurķēnus
 
Biešu aukstā zupa
 
Sasmalcinam nelielos kubiciņos
 
Biešu aukstā zupa
 
beram visu grāpī ...
 
Biešu aukstā zupa
 
Novāram četrus pautus ...
 
Biešu aukstā zupa
 
izlobam ...
 
Biešu aukstā zupa
 
Un sašņikājam lielos gabalos
 
Biešu aukstā zupa
 
Beram klāt ....
 
Biešu aukstā zupa
 
Jaunie skaistie redīsiņi ....
 
Biešu aukstā zupa
 
Sagriežam smalkos gabalos ...
 
Biešu aukstā zupa
 
Beram klāt ...
 
Biešu aukstā zupa
 
samaisam visu un uz nakti ledusskapī !
ja nepieciešams pielabojam zupas šķidrumainību ar vārītu ūdeni
 
Biešu aukstā zupa
 
Kad nakti zupiņs ir nostāvējis ...
kad olas vairs nav baltas, bet sarkanas - tas arī ir rādītājs, ka aukstā zupa ir "pareiza"

Ja gribam papildus asumu, tad piejaucam karoti sinepju ...

uz šķīvja ...
 
Biešu aukstā zupa
 
bieza tumīga un ievilkusies zupiņa

ŅAMMAaaaaa
 
Biešu aukstā zupa
 
 
Bongam ir karsti ...
 
Biešu aukstā zupa
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv