www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
AuKsti cepta gaļa
 
Ķersimies klāt pēdējo gadu aktuālākajai virtuves lietai - molekulārā kulinārija.

Ēst mēs esam gatavojuši simtiem tūkstošus gadu - bet vai esam izpratuši kas ir kas ? Viss ir nācis tikai "mēģinot un nesanākot" un radot klasiskus ēdienus, ko apstrīdēt nevar ...
bet redz  ...
Sen senos laikos,  tikpat senos kā pagājusī piekdiena, jebšu 2005. gadā, uzradās vīrs kurš teica - lai top apskaidrības gaisma virtuvē !  
Šis pusis bij Hestons Blūmentāls ar savu grāmatu "Virtuves ķīmija", vecis nevis vienkārši "nolika" virtuves klasiku, vai brūķēja marazmātiskus jeksperimentus ...
Nē !
Vīrs ķērās klāt lietai nopietni un kārtīgi, piesaucot fiziku, ķīmiju un bioloģiju, analizējot gan augu un gaļas šūnas, gan siltuma ietekmi uz tām, gan cilvēka maņu orgānu receptoru iespējas ...
radot pilnīgi jaunu TECHNOLOĢISKU ēdienu gatavošanas pamatu ...

Kā parasti sākam lietas ? AR GAĻU ! Apskatam aukstu gaļas cepšanas būtību ...
Īsumā - kā izrādas, gaļu var pagatavot 55C-60C grādos, jo šādā temperatūrā tiek apmēram 6-8 stundu laikā pilnībā sašķeltas gaļas saistvielu molekulas ... radot ideāli mīkstu un sulīgu gaļu, bet ir jāsaprot viena būtiska lieta !
Šīs temperatūras nav aptuvenas  !!!
Respektīvi, t0 funkcijas vērtības robežas ir jāsaprot, kā stigri definētas 55C<=t0<=60C jebšu prasti sakot !
ja cepsi zem 55C tad gaļa paliks sīksta,kaut vai divas sutkas cepot
ja cepsi virs 60C, tad gaļas molekulas zaudēs ūdeni, un no auksti ceptas gaļas nepaliks jēgas, jo tā būs prasti cepta ...

tamdēļ šai kulinārijai ir svarīgas divas lietas:
perfekti regulējama temperatūra cepeškrāsnī - ne zemāk par 55C un ne augstāk par 60C
termozonde pārtikas iekšējā karstuma pārbaudei - lai gaļas vidus 55C-60C cepina
kā to apvienot ?
a jebkurā normālā cepeškrāsnī ! (man personīgi ir vecā AEG 98204M)

kur jāuzmanās - jācep ir ilgi-ļoti ilgi
kamēr riktīgi pie 55C gaļas "iekša" ir ap 4h pastāvējusi (tas ir neskaitot uzsilšanu !)
uzmanamies no pārlieku lielām cīpslām - izgriežam tās pirms cepšanas

sākam un ķeramies klāt ...
 
AuKsti cepta gaļa
 
Akcija
 
vajadzīgs :

1. svaigs liellopa lāpstiņas gabals uz kādu kilo - ņammai
2. ķiploks - smeķim
3. melnie pipari - asumam
4. koriandrs - garšai
5. olīveļļa - pārklājumam
un tāds obligāts sīkums kā cepeškrāsns ekstra "termozonde" - lai viss vispār izdotos ...

ņemam lāpstiņas gaļēnu un redzam, ka ir mazs kauliņš klāt ...
griežam to nost
 
AuKsti cepta gaļa
 
Skatam, te ir īsts, apmēram 4-5cm biezs, lāpstiņas gabals, kā radīts auKstai cepināšanai ...
 
AuKsti cepta gaļa
 
Bet ir viena lieta ...
pirms ko cepināt, jāsaprot, ka 60C grādos nekādas "ādiņas" nebūs
tamdēļ vajag "uzraut" mazliet gaļas deguma smārdu, lai būtu "ādiņai" no kā veidoties ...

kā to izdarīt ? - apdedzināt gaļas virsmu 150-180C grādos !

ja ir gāze, apdedzinam 5sekundes gaļu gāzes liesmā, ja gāzes nav, tad apdedzinam gaļu uz pārkarsētas pannas

metam uz kūpošas, pārkarsētas pannas virsū gaļu un skaitam līdz trīs ...
 
AuKsti cepta gaļa
 
apgriežam un atkal trīs sekundes gaidam
 
AuKsti cepta gaļa
 
tagad vienu malu
 
 AuKsti cepta gaļa
 
otru malu
 
AuKsti cepta gaļa
 
un skatam, kāda aprauta gaļiņa
gaļa auksta - bet pati "ādiņa" piedegusi
tas tad arī dos to "gaļas smārdu"
 
AuKsti cepta gaļa
 
Sakapājam smalki ķiplokgalvu
 
AuKsti cepta gaļa
 
saspaidam, lai labāk smeķis nāk laukā
 
AuKsti cepta gaļa
 
ņemam melnos piparus un korinadru - ar saspaidam
 
AuKsti cepta gaļa
 
visu metam trauciņā un pārlejam ar mazlietiņ eļļu
 
AuKsti cepta gaļa
 
kārtīgi samaisam ...
 
AuKsti cepta gaļa
 
sagatavojam krāsni ar redelēm pa vidu un pannu lejā
cepeškrāsni liekam uz "lejas auKšas" karsēšanu uz 60C
pie termosensora 55C uz 5 stundām - patiesībā tas aiznems ap 6-8 stundām "kamēr uzkarst"
 
AuKsti cepta gaļa
 
ņemam piededzināto gaļu un termosensoru
 
AuKsti cepta gaļa
 
nomērķējam pa vidam
 
AuKsti cepta gaļa
 
un dzenam temosensoru "līdz acīm" gaļas viducī
 
AuKsti cepta gaļa
 
tagad iesmērējam un apberam visu ar ķiplokpipar maisījumu
 
AuKsti cepta gaļa
 
liekam gabalu uz redelēm un pieslēdzam termosensoru krāsnij
 
AuKsti cepta gaļa
 
un gaidam, kamēr pie 60C grādiem gaļas iekšiene sakarsīs līdz 55C ...
 
AuKsti cepta gaļa
 
beidzot ir sakarsis līdz 55C
kā redzam pagāja 4ras stundas tamdēļ vien, jo gabals ir labs
kopā cepināšana šim gabalam sanāca 8h
 
AuKsti cepta gaļa
 
šeku-reku ir ...
ņammīgais gabals ...
  
AuKsti cepta gaļa
 
redzam, ka šķidrumu gaļa praktiski nav atdevusi un viss "ir iekšās"
 
AuKsti cepta gaļa
 
Uz šķivja !
 
AuKsti cepta gaļa
 
Skatam šo sulīgo un krāsaino gaļu ...
 
AuKsti cepta gaļa
  
 
Tāks, kamēr man te ēst iedos, jāķer kas pašam !
 
AuKsti cepta gaļa
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv