www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Marinētas baravikas
 
Baravikas, baravikas, bekas, bekas - cēlās meža sēnes ...
Ar ko tās ir tik labas ? Ar to, ka tās dod izcilu garšu un neprasa nekādus papildus "asos" smārdus - tamdēļ nelietosim sīpolus vai ķiplokus un centīsimies maksimāli izmantot sēņu garšu "kā tādu".

Laiks sāk palikt auksts, ziema nāk virsū ...
Ir pēdējais laiks, lai vēl pagūtu sagatavot sēņu krājumus aukstajiem ziemas vakariem ...

Tamdēļ atbalstot vispārējo letiņu marinēšanas māniju, sagatavosim pāris burciņas baraviku.

ķeramies klāt ...
 
Marinētas baravikas
 
Akcija
 
vajadzīgs :

1. divi kilo baraviku/beku - ņammai
2. etiķa esence - asumam un pret sēņu "melnēšanu"
3. sāls - konservants un arī pret melnumu
4. cukurs - saldumam

vieglas garšas būķetes uzlabošanai - melnie pipari, krustnagiņas, smaržīgie pipari, kanēļa standziņas

sākam ar sēņu skalošanu no meža drazām ...
 
Marinētas baravikas
 
tagad baravikas ir jāapvāra sāls/etiķūdenī - tas vajadzīgs lai marinējot sēnes nepaliktu melnas

lielajā 5l grāpī beram trejas ēdamkarotes sāls "ar kaudzi"
 
Marinētas baravikas
 
un ēdamkaroti etiķa esences skābumam
 
Marinētas baravikas
 
metam verdošā ūdenī sēnes ...
 
Marinētas baravikas
 
un pavāram kamēr sēnes "nogrimst", tas ir kādas minūtes 5-10mit ...
 
 Marinētas baravikas
 
mudīgi ķeselējam sēnes laukā
 
Marinētas baravikas
 
un beram ledusaukstā ūdenī
šī "karstā/aukstā" pelde palīdzēs saglabāt sēņu "kraukšķīgumu"
 
Marinētas baravikas
 
bļoda ar noskalotām sēnēm un lērums ar burciņām
 
Marinētas baravikas
 
pirms ķerties sēņu griešanai uzliksim vārīties grāpītī marinādi
marinādi gatavojam uz sēņu viruma bāzes - lai velti nezustu baraviku aromāts

Uzmanīgi pārlejam sēņu virumu uz marinādes katlu vai nofiltrējam caur marli,
tas tamdēļ, ka pirmā viruma katla dibenā var kāda smilkts skaloties
 
Marinētas baravikas
 
un sagaidam kamēr ūdens marinādei uzvāras...

līdzko ūdens uzvāras - noslēdzam uguni nost, lai viss nedaudz atdziest
 
Marinētas baravikas
 
paralēli otrā grāpī novāram vākus - tas nokaus "baciļus"
 
Marinētas baravikas
 
sagatavpjam garšvielas ... uz vienu burciņu ņemam :
piecus melnos piparus,
piecas krustnagliņas,
divus smaržīgos piparus,
knipuci kanēļa standziņas
vienu lauru lapu
 
Marinētas baravikas
 
graizam sēnes palielos gabalos
 
Marinētas baravikas
 
un pildam burkās
 
Marinētas baravikas
 
pabeidzam marinādes gatavošanu

pieberam cukuru saldumam
ja vajag sāli
un etiķi izveidojot saldskābiasu garšu
proporcijas tikai un vienīgi no paša "garšas" karājas - cik krepīgu gribam tik taisam
 
Marinētas baravikas
 
pārlejam marinādi pāri sēnēm
 
Marinētas baravikas
 
uzliekam novārītos vākus - bet vēl neaiztaisam
 
Marinētas baravikas
 
tagad burkas vajag nedaudz pasterizēt, lai sēnes nesāktu bojāties un ilgāk saglabātos
to var darīt karsējot burkas katlā, bet, ja ir tad precīzi regulējama cepeškrāsns, tad labāk izmantot to ...

ieslēdzam krāsni uz 95C
 
Marinētas baravikas
 
un liekam burkas uz pusstundiņu pakarsēties
skatamies lai vāki būtu "brīvi" citādi burkas "aizies pa gaisu"
 
Marinētas baravikas
 
kad pusstundu burkas ir karsējušās
griežam burku vākus ciet

un apgriežam burkas ar dibenu gaisā - pārliecinamies vai vāki ir cieši aiztaisīti un nekur nekas netek
 
Marinētas baravikas
 
ietinam burkas sedziņā un gaidam kamēr tās lēnām atdziest ...
 
Marinētas baravikas
 
Ziemas krājumi gatavi !
 
Marinētas baravikas
 
 
Tu būsi mans vergs, Tu kasīsi Manu vēderu, Tev nav izvēles ! 
  
Marinētas baravikas
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv