www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Marinētas baravikas | |
Baravikas, baravikas, bekas, bekas - cēlās meža
sēnes ... Ar ko tās ir tik labas ? Ar to, ka tās dod izcilu garšu un neprasa nekādus papildus "asos" smārdus - tamdēļ nelietosim sīpolus vai ķiplokus un centīsimies maksimāli izmantot sēņu garšu "kā tādu". Laiks sāk palikt auksts, ziema nāk virsū ... Ir pēdējais laiks, lai vēl pagūtu sagatavot sēņu krājumus aukstajiem ziemas vakariem ... Tamdēļ atbalstot vispārējo letiņu marinēšanas māniju, sagatavosim pāris burciņas baraviku. ķeramies klāt ... |
|
|
|
|
|
vajadzīgs : 1. divi kilo baraviku/beku - ņammai 2. etiķa esence - asumam un pret sēņu "melnēšanu" 3. sāls - konservants un arī pret melnumu 4. cukurs - saldumam vieglas garšas būķetes uzlabošanai - melnie pipari, krustnagiņas, smaržīgie pipari, kanēļa standziņas sākam ar sēņu skalošanu no meža drazām ... |
|
|
|
tagad baravikas ir jāapvāra sāls/etiķūdenī - tas
vajadzīgs lai marinējot sēnes nepaliktu melnas lielajā 5l grāpī beram trejas ēdamkarotes sāls "ar kaudzi" |
|
|
|
un ēdamkaroti etiķa esences skābumam |
|
|
|
metam verdošā ūdenī sēnes ... | |
|
|
un pavāram kamēr sēnes "nogrimst", tas ir kādas minūtes 5-10mit ... | |
|
|
mudīgi ķeselējam sēnes laukā |
|
|
|
un beram ledusaukstā ūdenī šī "karstā/aukstā" pelde palīdzēs saglabāt sēņu "kraukšķīgumu" |
|
|
|
bļoda ar noskalotām sēnēm un lērums ar burciņām | |
|
|
pirms ķerties sēņu griešanai uzliksim vārīties grāpītī
marinādi marinādi gatavojam uz sēņu viruma bāzes - lai velti nezustu baraviku aromāts Uzmanīgi pārlejam sēņu virumu uz marinādes katlu vai nofiltrējam caur marli, tas tamdēļ, ka pirmā viruma katla dibenā var kāda smilkts skaloties |
|
|
|
un sagaidam kamēr ūdens marinādei uzvāras... līdzko ūdens uzvāras - noslēdzam uguni nost, lai viss nedaudz atdziest |
|
|
|
paralēli otrā grāpī novāram vākus - tas nokaus "baciļus" | |
|
|
sagatavpjam garšvielas ... uz vienu burciņu ņemam : piecus melnos piparus, piecas krustnagliņas, divus smaržīgos piparus, knipuci kanēļa standziņas vienu lauru lapu |
|
|
|
graizam sēnes palielos gabalos | |
|
|
un pildam burkās | |
|
|
pabeidzam marinādes gatavošanu pieberam cukuru saldumam ja vajag sāli un etiķi izveidojot saldskābiasu garšu proporcijas tikai un vienīgi no paša "garšas" karājas - cik krepīgu gribam tik taisam |
|
|
|
pārlejam marinādi pāri sēnēm | |
|
|
uzliekam novārītos vākus - bet vēl neaiztaisam | |
|
|
tagad burkas vajag nedaudz pasterizēt, lai sēnes
nesāktu bojāties un ilgāk saglabātos to var darīt karsējot burkas katlā, bet, ja ir tad precīzi regulējama cepeškrāsns, tad labāk izmantot to ... ieslēdzam krāsni uz 95C |
|
|
|
un liekam burkas uz pusstundiņu pakarsēties skatamies lai vāki būtu "brīvi" citādi burkas "aizies pa gaisu" |
|
|
|
kad pusstundu burkas ir karsējušās griežam burku vākus ciet un apgriežam burkas ar dibenu gaisā - pārliecinamies vai vāki ir cieši aiztaisīti un nekur nekas netek |
|
|
|
ietinam burkas sedziņā un gaidam kamēr tās lēnām atdziest ... | |
|
|
Ziemas krājumi gatavi ! | |
Tu būsi mans vergs, Tu kasīsi Manu vēderu, Tev nav izvēles ! | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |