www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
BBQ marinādes, mērces un eļļa | |
Visupirms kas tas par mistisku zvēru BBQ tāds
īsti ira ? Kopš cilvēks beidza grauzt zāli un, paņemot rokās vāli, sāka spalvainiem mamutiem pa galvu bliezt, radās un attīstījās gaļas pagatavošanas iemaņas ... i' cepināt, i' vārīt, i' šmorēt, i' žāvēt, i' ko_tik_vēl_ne - te izdomas netrūkst un katra tauta savām gaļas gatavošanas metodēm ir izdomājusi specifiskus nosaukumus. 16tajā gadusimtā spāņu konkistadori aktīvi ņēmās pa jaunatklāto amēriku un ievēroja kā vietējie gatavo gaļinieku "uz ogļu karstuma" un aizguva vārdu "barbacoa" ko angļi izlocīja pa savam kā barbecue, jebšu saīsinājumā BBQ. Citas tautas to dēvēs par šašlikošanu, vārdu daudz, bet doma viena - kuram uguni un cepinam mamuta cisku ! Lai vai kā BBQ vairāk tomēr asociējas ar amērikāņiem un tam ir savs pamats, jo gan pats vārds nāk no turienes, gan BBQ nāk ar savu saldi dūmaino garšu ... Kur fiška ? A ideja slēpjas tur, ka katrai tautai ir sava "dzīvās liesmas gaļas cepinājuma buķete" letiņam tas ir "alkšņa dūmiņš", amurikānim - hikorijas koka aroms. No sērijas "Lazdu zini?" vot hikorija ir tāds pats riekstkoks tikai liels un aug amērikā. Hikorija dod gan pekānriekstus, nopērkami tepat mūsu bodēs līdzīgi grieķu riekstiem, bet ne tik sačervelējušies, gan no hikorijas iegūst superizturīgu koksni kas ir pat uz pusi cietāka par ozolu. Bet, kas i galvenais, hikorija degot izdala patiešām unikālu dūmu aromātu, kas klasiski ir iegājies tamējo zemju virtuvē kā neatņemama BBQ smeķa sastāvdaļa. un, ja jau šamējie "aiz dīķa" tā fano par BBQ, ta kamdēļ nepaprovēt to garšu šeitan patās ? gluži netīšām sanāk tāds neliels tests no dažādām marinādēm, mērcēm un eļļas ... |
|
|
|
uz "garšas provi" tiek sagādāts : klasiska BBQ grilleļļa divu veidu BBQ mērces "amurikāņu stilā" - viena maigāka, otra ar izteiktu hikorijas dūmu divu veidu sausās BBQ marinādes četru veidu šķidrās BBQ marinādes spainis ar gaļu + alus un izsalkuse atbalsta komanda fonā Visupirms ķeramies pie ātrajām marinādēm ... |
|
Protams tūliņ kāds
sāks viebties - fū gatavās marinādes - tā ir "ķīmija", tas ir
širpotrebs blablablī-blablabļaaaa. bet katrai lietai sava vieta, un dzīve diktē savus noteikumus, un galvenais no tiem - laiks ir nauda ... Jā katrs var margot savu gaļas garšvielu buķeti, marinēt cepamo diennaktīm ilgi, a ko lai dara, kad atskan zvans, ka alus jau pepelacos iekrauts - kur tik ogles, taisi šašlicēnu un pēc stundas plosts jau atiet pilnās burās ... ? Tamdēļ arī veikalos ir atrodamas visvisādas "ātrās" marinādes tieši gadieniem, kad vajag "tūliņ un tagad". Sadalu gaļu pa traukiem tā uz puskilogramu katrā un apleju, apbārstu gaļgabalus ar marinādi no paciņām. Špicku malkai klāt un, kamēr sakuras ogles, gaļa jau ir iemarinējusies cepšanai... |
|
Kad izēšanās orģijas ir rimušas, tiek kalti
rūnās viedie vārdi ... BBQgrilloil - eļļa grillēšanas priekiem un ne tikai. Tumša un aromātiska, piedod cepienam i krāsu, i glazūras ādiņu. Vienkārši pirms cepšanas apsmērējam gaļu un atiet, bet šoreiz ir jāteic, ka šī ir tā lieta, kas ir jāglabā arī ikdienas virtuvei. Bez nekādiem grilliem šo eļļu var itin labi lietot virtuvē uz pannas gaļinieku cepinot. Ikdienas ēdieni, šmorējumi iegūs pilnīgi citu vizuālo skatu. Visnotaļ rekomendēju. american BBQsouce original - klasiska mērce ko uzsmērēt gaļai uz cepšanas beigām vai piešaut kā piedevu klāt. Tāds savdabīgs ne' ta' kečups, ne' ta' tomātmērce. Ar izteiktu saldumu un vieglu dūmu piesitienu, viendabīga - tamdēļ var droši lietot cepšanas laikā. Tomēr man pašam šķiet, ka vairāk derīga bērniem un sieviešiem. Paprovēt var un vajag, bet pa manam tas saldums pārlieku "sitas cauri". american BBQsouce hickory - mērce ar ārkārtīgi izteiktu hikorijas dūmu. Ot šitas ir vai nu patīk, vai nu nē. Tā teikt - kamēr nepagaršosi i' nezināsi. Tumša, smērīga, ar ilgu "dūma" pēcgaršu.Var lietot gan grillēšanas laikā, gan kā piedevu, gan vienkārši jaucot ikdienā marinādēm/mērcēm klāt kā tādu savdabīgu "sojas mērci", jo toni tā dod tikpat izteiktu, un hikorijas dūma smeķis piedod savu specifiku ... Man personīgi ļoti ģeld. BBQrub allround - sausais garšvielu maisījums. Dod ļoti labu, sulīgu krāsu. Vispār laba manta ikdienas šaslikam. Piparu balanss ir labs, tiesa man prasās vēl sīpolus papildus pielikt, lai gan tiem, kam seipuls ne visai pie sirds, ģeldēs ideāli. BBQrub herbs - sausais gašvielu maisījums ar garšaugiem. Perfekta garša un aroms, bet mazliet pietrūkst kolõra. Respektīvi tāds "vieglais" maisījums ko ņemt par pamatbāzi un tad "paspēlēties" pietonējot ar papriku vai grilleļļu ... BBQ ķiploku marināde - jau nosaukums izsaka visu ... Izteikta ķiploku garša, bet mazliet skāba - tiem kam nav jākaunas no ķiploku arõma. Jiptīgākā no visam marinādēm. BBQ vistas gaļai - viegli krāsainā marināde. Vistas gaļai piedos klasisku "dzeltenīguma" toni. Mazliet rūgtums, bet visā ziņā vistai ģeld. BBQ terijaki - tumšā marināde. Staipīga ar izteiktu ingvera piesitienu. Šī nu atkal ir lieta kas kādam patiks, kāds atkal šķaudīs - visiem ingvera faniem iesaku. Šai marinādei nav "piparmelnumu" un nekas nevar piedegt, ja uz liesmas trāpas ... BBQ universālā - der visam. Sabalansēts pipars un skābums ar izteiktu piesitienu uz citrona garšu. No sērijas ja nezini ko izvēlēties, tad droši pērc šo. |
|
Tāds neliels ieskatiņš vien sanāca, bet iesaku katram noprovēt a'ja'nu'iegaršojas ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |