www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Bekas taukos | |
Rudens klāt un Latvijas meži ir sēņu pārpilni,
īpaši jau dižciltīgās bekas, bet, lai cik labas ir bekas, katru dienu tak ar' neēdīs - vajag kaučkā šamās pietaupīt "vēlākam laikam". Viena no klasiskākajām receptēm ir sacept sēnes taukos, burkā iekšā un glabājam ziemai. Skan viss ārkārtīgi prasti, bet arī te var darīties "pa fikso" un var nostrādāt visu "ar glanci". Slājam mežos ... |
|
Viss ko vajag - maišeli ar bekām un tīrus cūku taukus. Šoreiz trāpījās uziet labus sēņu laukus un salasījās piecas beku pasugas i baravikas i sviesta bekas i apšu bekas i bērzu bekas i priežu bekas Ar bekām ir labi tas, ka nav jāuztraucas par to indīgumu, protamistiski pie nosacījuma, ka bekas lasītas tīrā mežā nevis poligona izgāztuvē. Vienīgā laža kas var vietējos mežos gadīties ir žultsbeka, tā ar savu rūgtumu var sacūkot visu cepienu, tamdēļ iesaku piedurt mēli pie nepazīstamas bekas švammītes - rūgtumu varēs sajust momentā. Vispirms bekas noskalojam no meža drazām, daram to ļoti ātri cenšoties lieki bekas ūdenī nemērcēt ! |
|
Sietā iekšā, lai liekais ūdens notek un uzreiz ķeramies klāt pie tīrīšanas ... |
|
Nokasam kātiņus ... | |
Pārgriežam cepuri pārbaudot vai nav kāds tārpelis ieviesies ... | |
Ar zemcepures "švammīti" ir tā kā ir - ja tā ir
mitrumpilna vai tārpaina, griežam laukā, ja stingra un tīra, varam atstāt - viss labumā, kas vēderā. |
|
Sagriežam bekas nelielos kubiņos | |
Notīrītu un sagrieztu beku bļoda un cūku tauki -
viss kas vajadzīgs cepšanai Proporcijas te ir mazsvarīgas - cik nu salasam tās bekas tik ir, teiksim no šiem četriem litriem beku man sanāca divas 800ts gramu burciņas |
|
Pannu uz uguns, kādu karoti tauku iekšā - lai sākumposmā, kamēr sēnes nav atdevušas sulu, nekas nepiedegtu. | |
Beram sēnes pannā ... | |
Un vāku pa virsu - vāks ir vajadzīgs tikai pie pirmajām desmit minūtēm lai sēnes sāktu "atdot sulu" | |
Pēc minūtēm desmit panna sāk pildīties ar sēņu sulu - tagad vāku ņemam nost un sākas sēņu burbuļināšanas process | |
Vēl pēc minūtēm piecām sēnes "iekrīt" savā
buljona virumā, respektīvi sēņu gabaliņi saraujas, vairs nepeld pa virsu, bet gan burbuļojas tīrā beku buljonā. |
|
Tagad, laiku pa laikam maisot, sēņu buljons ir
jāiztvaicē līdz līmīgas mērces konsistencei, lūk šāda beku mērce ir pašā perfektumā - bieza un aromātiska, jo viss beku buljons ir saglabājis savu smeķi. Nekādas garšvielas nevajag - tagad tiek gatavots pusfabrikāts uzglabāšanai, garšu notjūnēs vēlāk burkas atvākojot un sēņu mērces taisot. |
|
Pannu no uguns nost un pildam sēnes tīrās burkās ... | |
Katrai burkai pa virsu uzliekam ēdamkaroti tīru cūkas tauku | |
Tauki no sēņu karstuma izplūdīs izveidojot
aizsargslānīti šeit ar recepti varētu nobeigt - vākus virsū un liekam burkas pagrabā ... |
|
bet ... es pārstāvu ideju, ka mājas konserviem ir jābūt atstrādātiem perferkti, lai pat nekādas ieminēšanās par botulismu un citām infekciju figņām nebūtu. Ieklājam katliņā lupatiņu - lai burkas uz karstā dibena stāvot nesasprāgst - ūdeni apkārt, uguni apakšā un sākam pasterizēšanas prõcesu ... |
|
Vākus necieši virsū, un karsējam visu tā, lai
ūdens ap burkām ir 80C temperatūrā un tā burkas pakarsējas kādas 20-30 minūtes ... |
|
Aizgriežam vākus un ļaujam visam atdzist ... bekas taukos ir gatavas - perfektākā sagatave ziemas sēņu mērcēm ! |
|
Fu - acis manas neredzējušas šito ākstīšanos ap zaļbarību ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |