www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Bekas taukos
 
Rudens klāt un Latvijas meži ir sēņu pārpilni, īpaši jau dižciltīgās bekas,
bet, lai cik labas ir bekas, katru dienu tak ar' neēdīs - vajag kaučkā šamās pietaupīt "vēlākam laikam".

Viena no klasiskākajām receptēm ir sacept sēnes taukos, burkā iekšā un glabājam ziemai.
Skan viss ārkārtīgi prasti, bet arī te var darīties "pa fikso" un var nostrādāt visu "ar glanci".

Slājam mežos ...
 
Bekas taukos
 
Akcija
 

Viss ko vajag - maišeli ar bekām un tīrus cūku taukus.

Šoreiz trāpījās uziet labus sēņu laukus un salasījās piecas beku pasugas
i baravikas
i sviesta bekas
i apšu bekas
i bērzu bekas
i priežu bekas

Ar bekām ir labi tas, ka nav jāuztraucas par to indīgumu, protamistiski pie nosacījuma, ka bekas lasītas tīrā mežā nevis poligona izgāztuvē.
Vienīgā laža kas var vietējos mežos gadīties ir žultsbeka, tā ar savu rūgtumu var sacūkot visu cepienu, tamdēļ iesaku piedurt mēli pie nepazīstamas bekas švammītes - rūgtumu varēs sajust momentā.

Vispirms bekas noskalojam no meža drazām, daram to ļoti ātri cenšoties lieki bekas ūdenī nemērcēt !
  
Bekas taukos
 
Sietā iekšā, lai liekais ūdens notek
un uzreiz ķeramies klāt pie tīrīšanas ...
 
Bekas taukos
 
Nokasam kātiņus ...
 
Bekas taukos
 
Pārgriežam cepuri pārbaudot vai nav kāds tārpelis ieviesies ...
 
Bekas taukos
 
Ar zemcepures "švammīti" ir tā kā ir - ja tā ir mitrumpilna vai tārpaina, griežam laukā,
ja stingra un tīra, varam atstāt - viss labumā, kas vēderā.
 
Bekas taukos
 
Sagriežam bekas nelielos kubiņos
 
Bekas taukos
 
Notīrītu un sagrieztu beku bļoda un cūku tauki - viss kas vajadzīgs cepšanai

Proporcijas te ir mazsvarīgas - cik nu salasam tās bekas tik ir,
teiksim no šiem četriem litriem beku man sanāca divas 800ts gramu burciņas
 
Bekas taukos
 
Pannu uz uguns, kādu karoti tauku iekšā - lai sākumposmā, kamēr sēnes nav atdevušas sulu, nekas nepiedegtu.
 
Bekas taukos
 
Beram sēnes pannā ...
 
Bekas taukos
 
Un vāku pa virsu - vāks ir vajadzīgs tikai pie pirmajām desmit minūtēm lai sēnes sāktu "atdot sulu"
 
Bekas taukos
 
Pēc minūtēm desmit panna sāk pildīties ar sēņu sulu - tagad vāku ņemam nost un sākas sēņu burbuļināšanas process
 
Bekas taukos
 
Vēl pēc minūtēm piecām sēnes "iekrīt" savā buljona virumā,
respektīvi sēņu gabaliņi saraujas, vairs nepeld pa virsu, bet gan burbuļojas tīrā beku buljonā.
 
Bekas taukos
 
Tagad, laiku pa laikam maisot, sēņu buljons ir jāiztvaicē līdz līmīgas mērces konsistencei,
lūk šāda beku mērce ir pašā perfektumā - bieza un aromātiska, jo viss beku buljons ir saglabājis savu smeķi.

Nekādas garšvielas nevajag - tagad tiek gatavots pusfabrikāts uzglabāšanai, garšu notjūnēs vēlāk burkas atvākojot un sēņu mērces taisot.
 
Bekas taukos
 
Pannu no uguns nost un pildam sēnes tīrās burkās ...
 
Bekas taukos
 
Katrai burkai pa virsu uzliekam ēdamkaroti tīru cūkas tauku
 
Bekas taukos
 
Tauki no sēņu karstuma izplūdīs izveidojot aizsargslānīti

šeit ar recepti varētu nobeigt - vākus virsū un liekam burkas pagrabā ...
 
Bekas taukos
 
bet ...
es pārstāvu ideju, ka mājas konserviem ir jābūt atstrādātiem perferkti, lai pat nekādas ieminēšanās par botulismu un citām infekciju figņām nebūtu.

Ieklājam katliņā lupatiņu - lai burkas uz karstā dibena stāvot nesasprāgst - ūdeni apkārt, uguni apakšā un sākam pasterizēšanas prõcesu ...
 
Bekas taukos
 
Vākus necieši virsū, un karsējam visu tā, lai ūdens ap burkām ir 80C temperatūrā
un tā burkas pakarsējas kādas 20-30 minūtes ...
 
Bekas taukos
 
Aizgriežam vākus un ļaujam visam atdzist ...

bekas taukos ir gatavas - perfektākā sagatave ziemas sēņu mērcēm !
 
Bekas taukos
 
 
Fu - acis manas neredzējušas šito ākstīšanos ap zaļbarību ...
 
Bekas taukos
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv