www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Bērzu sulas
 
Ar ko sākas pavasaris ?

ar bērzu sulām !

Kad sniegs nokusis un pavasara saule sāk sildīt, tad bērzi tā vien brēc pēc urbja ...
 
Bērzu sulas
 
Akcija
 
Bērzu sulu tecināšanai gādājam:

1. koka urbi
2. tapas ar renīti
3. marles gabalu
4. pāris gumijas
nu un cirvis ar noderēs ...

Ar bērzu sulām ir tā, ka šamās pievelk visādus lidoņus, skudras un citus rāpuļus kas tā vien grib sakrist sulu spainī, tamdēļ silti iesaku tecināt sulas spaiņos kas ir pārvilkti ar marli.


Darbarīki sagādāti ...
  
Bērzu sulas
 
Jau laikus izskalojam lērumu ar pudelēm ...
 
Bērzu sulas
 
Mazliet notēšam grubuļaino mizu un atiet urbšanas darbi ...
 
Bērzu sulas
 
Urbjam, urbjam kamēr esam sasnieguši apmēram "pirksta dziļumu"

protamistiski tagad zaļie izmisumā ķērks, ka tas ir šausmas, šausmas kāds bojājums kokam - ehhhh da' nesūda
šie piemājas bērzi katru gadu tiek šādi borēti gadu desmitiem un aug griezdamies ...
 
Bērzu sulas
 
Tapu iekšā un spaini apakšā !

pa pilei pa pilei, bet labs bērzs pāris spaiņus dienā satecina, ka nemetas

Pie kam katram bērzam "sava saula".
Pat pāris soļus attālu augoši, vienlīdzlieli bērzi dod dažādas garšas sulu
vienam tāda skābenāka, otram saldāka - kas to garšu ietekmē ej nu sazin ...
 
Bērzu sulas
 
un process var sākties ...
 
Bērzu sulas
 
Un tagadiņ ķeramies pie sulu raudzēšanas ...

Te nu būs "kašķis", jo katrs mēģinās aizstāvēt savu "pareizo" sulu raudzēšanas metodi
bet principā ir kā ...
iemetam burkā upeņu zariņu, pāris rozīnes, gabaliņu maizes garozas un kādu karoti cukura

noturam burku trejas dienas iZtabas tempertūrā un tad stiepjam uz pagrabu
kad pašam sulu ir satecināts lērums, tad var spēlēties ar proporcijām un piedevu apjomiem cik uziet

bet ideja nemainās - sula nostāvot pāris dienas saduļķojas
(patiesībā saduļķojas jau pēc pusdienas)
un lēnām "uzrūgst" - maize un rozīnes vairāk spēlē tikai tāda "katalizatora" lomu ...
 
Bērzu sulas
 
Burku ierinda rūgst un gaida kārtu uz pagrabu stiept esam
 
Bērzu sulas
 
Un tagad top "saldais ēdiens" - bērzu sulu sīrups

visi noteikti ir dzirdējuši un garšojuši kļavu sīrupu, a' bērzu sulu sīrups nav plaši dzirdēts
kur sāpe?  kamdēļ bērzu sulu sīrups nav nopērkams ikdienas bodēs?
a sāpe ir tur, ka bērzu sulu sīrupu nav ekonomiski izdevīgi ražot
jo lai iegūtu no bērzu sulām sīrupu tās ir jānovāra vismaz !! 40mit reižu

cik tas ir daudz ? ot skatam bildē - no šī 25 litru bačoka sīrups sanāca knapi 400 grami ...
tas ir apmēram 62:1ns ... ir ko vārīt ne ?
 
Bērzu sulas
 
bet tā kā apņēmība ir mana stiprā puse
un ja reiz esmu kaučko ieņēmis prātā, tad ar kauč' galvu sienā, bet savējo panākšu

tad nu sūc ar izdevumiem, lejam 25 litru bērzu sulu bačoku lielajā grāpī un vāram ...
 
Bērzu sulas
 
vāram vāram vāram

pēc nieka 12 stundām apjoms jau divtik sarāvies un sulas sāk "iekrāsoties"
 
Bērzu sulas
 
vēl pēc stundām sešām virums sāk palikt jau izteikti tumšāks
 
Bērzu sulas
 
turpinam vārīt līdz sīrups jau sāk "lipīgs tapt" ...
 
Bērzu sulas
 
pārlejam atlikušo sulu mazākā grāpī un atiet finiša vārījums

cik kopā iztērēju laiku ? 26 stundas un 8 milzīgus klēpjus ar malku
jā pilnīga ekonomiska bezjēdzība - bet rezultāts ... mmmm "bērza aroms" pa visu māju ...
 
Bērzu sulas
 
īstens un neviltots bērzu sulu sīrups ...

perfekta manta marinādēm, vai vienkārši "pie tējas"
 
Bērzu sulas
 
 
astoņi malkas klēpji nodedzināti !
namamāte Beka veic izdevumu revīziju ...
 
Bērzu sulas
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv