www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Bērzu sulas | |
Ar ko sākas pavasaris ? ar bērzu sulām ! Kad sniegs nokusis un pavasara saule sāk sildīt, tad bērzi tā vien brēc pēc urbja ... |
|
Bērzu sulu tecināšanai gādājam: 1. koka urbi 2. tapas ar renīti 3. marles gabalu 4. pāris gumijas nu un cirvis ar noderēs ... Ar bērzu sulām ir tā, ka šamās pievelk visādus lidoņus, skudras un citus rāpuļus kas tā vien grib sakrist sulu spainī, tamdēļ silti iesaku tecināt sulas spaiņos kas ir pārvilkti ar marli. Darbarīki sagādāti ... |
|
Jau laikus izskalojam lērumu ar pudelēm ... | |
Mazliet notēšam grubuļaino mizu un atiet urbšanas darbi ... | |
Urbjam, urbjam kamēr esam sasnieguši apmēram
"pirksta dziļumu" protamistiski tagad zaļie izmisumā ķērks, ka tas ir šausmas, šausmas kāds bojājums kokam - ehhhh da' nesūda šie piemājas bērzi katru gadu tiek šādi borēti gadu desmitiem un aug griezdamies ... |
|
Tapu iekšā un spaini apakšā ! pa pilei pa pilei, bet labs bērzs pāris spaiņus dienā satecina, ka nemetas Pie kam katram bērzam "sava saula". Pat pāris soļus attālu augoši, vienlīdzlieli bērzi dod dažādas garšas sulu vienam tāda skābenāka, otram saldāka - kas to garšu ietekmē ej nu sazin ... |
|
un process var sākties ... | |
Un tagadiņ ķeramies pie sulu raudzēšanas ... Te nu būs "kašķis", jo katrs mēģinās aizstāvēt savu "pareizo" sulu raudzēšanas metodi bet principā ir kā ... iemetam burkā upeņu zariņu, pāris rozīnes, gabaliņu maizes garozas un kādu karoti cukura noturam burku trejas dienas iZtabas tempertūrā un tad stiepjam uz pagrabu kad pašam sulu ir satecināts lērums, tad var spēlēties ar proporcijām un piedevu apjomiem cik uziet bet ideja nemainās - sula nostāvot pāris dienas saduļķojas (patiesībā saduļķojas jau pēc pusdienas) un lēnām "uzrūgst" - maize un rozīnes vairāk spēlē tikai tāda "katalizatora" lomu ... |
|
Burku ierinda rūgst un gaida kārtu uz pagrabu stiept esam | |
Un tagad top "saldais ēdiens" - bērzu sulu
sīrups visi noteikti ir dzirdējuši un garšojuši kļavu sīrupu, a' bērzu sulu sīrups nav plaši dzirdēts kur sāpe? kamdēļ bērzu sulu sīrups nav nopērkams ikdienas bodēs? a sāpe ir tur, ka bērzu sulu sīrupu nav ekonomiski izdevīgi ražot jo lai iegūtu no bērzu sulām sīrupu tās ir jānovāra vismaz !! 40mit reižu cik tas ir daudz ? ot skatam bildē - no šī 25 litru bačoka sīrups sanāca knapi 400 grami ... tas ir apmēram 62:1ns ... ir ko vārīt ne ? |
|
bet tā kā apņēmība ir mana stiprā puse un ja reiz esmu kaučko ieņēmis prātā, tad ar kauč' galvu sienā, bet savējo panākšu tad nu sūc ar izdevumiem, lejam 25 litru bērzu sulu bačoku lielajā grāpī un vāram ... |
|
vāram vāram vāram pēc nieka 12 stundām apjoms jau divtik sarāvies un sulas sāk "iekrāsoties" |
|
vēl pēc stundām sešām virums sāk palikt jau izteikti tumšāks | |
turpinam vārīt līdz sīrups jau sāk "lipīgs tapt" ... | |
pārlejam atlikušo sulu mazākā grāpī un atiet
finiša vārījums cik kopā iztērēju laiku ? 26 stundas un 8 milzīgus klēpjus ar malku jā pilnīga ekonomiska bezjēdzība - bet rezultāts ... mmmm "bērza aroms" pa visu māju ... |
|
īstens un neviltots bērzu sulu sīrups ... perfekta manta marinādēm, vai vienkārši "pie tējas" |
|
astoņi malkas klēpji nodedzināti ! namamāte Beka veic izdevumu revīziju ... |
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |