www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Bezē cepumi
 
Ir brīži, kad nav pat jādomā ko gatavot - ēdamais piesakās pats no sevis.

Tā arī šoreiz, pēc vistas ir palikusi kukurūzas ciete, pēc bifšteka olu baltumi ...
un ja ir olu baltums un ciete, tad cukurs jau atradīsies, lai pagatavotu bezē cepumus pie rīta kapijas.

Bezē cepumi, jebšu citiem vārdiem olbaltuma cepumi, tādu recepšu ir atrodams bezgala daudz, bet tikai retais piemin "knifus" lai pagatavotu patiešām garšīgus cepumus. ... olas baltums un cukurs, vai-vai ku vienkārši, nu naf' tā naf' ...
Kā jau parasti, jo vienkāršāka recepte, jo skarbāk var kļūdīties - šiem cepumiem niķu ir daudz, tie mēdz sanākt kā bezgala šķidra pļecka, mēdz piedegt un sanākt tik asi, ka var "papēžus berzt".

Galvenās lietas ir kur ...
vispirms baltums ir jāsakuļ viens pats tik ar šķipsnu sāls - piekam baltumam jābūt istabas temperatūrā un bļodai no stikla
uz vienu olu jārēķina grami 60-80 cukura
cukurs ir jāliek pamazām
ir jāpieliek kukurūzas ciete, viena tējkarote uz pautu, apvalka kraukšķīgumam un stingrībai, piekam nederēs te kartupeļu ciete, nederēs, jo tā uzreiz dod savu piegaršu
putu masai ir jādod nedaudz skābuma, pielejot burtiski pusi tējkarotes etiķa - skābums ļaus saturēt cepumam iekšpusē mitrumu
cepumi ir nevis jācep, bet jākaltē, tamdēļ krāsni tik uz 100 grādiem - karsējam nevis cepam

Smalkumu šeit ir daudz, bet viss gatavojas ļoti vienkārši ...

ķeramies cepšanai klāt ...
 
Bezē cepumi
 
Akcija
 
vajadzīgs :

1. treju olu baltumi - pamatam
2. šķipsna vaniļas cukura - piedevai
3. 200gramu cukura - masai
4. škipsna sāls - putām
5. kukurūzas ciete - stingrībai
6. etiķis - noturīgumam
fonā mikseris un svari ....

jau laicīgi nosveram 200gramus cukura - tas uz 3jiem olu baltumiem ...

lab' lab' man par sešiem gramiem vairāk iebira ...

Da kas' i' ko a' ? - kur gaļas smaka ?
 
Bezē cepumi
 
lejam stikla bļodā 3jus olu baltumus - un sagatavojam mikseri ...

ja baltumus glabājām ledusskapī, tad pagaidam lai tie sasilst līdz istabas temperatūrai - labāk putosies

treji olu baltumi ir optimāls izmērs vienai cepeškrāsns pannai ...
 
Bezē cepumi
 
vispirms sakuļam putās olas baltumus, piesperot šķipsnu sāls - tas palīdzēs putoties ...
 
Bezē cepumi
 
pievienojam pa 3jām porcijām cukuru ...
visu cukuru uzreiz bērt nevar, tamdēļ daram to pakāpeniski ...
 
Bezē cepumi
 
pēdējo cukuru pieberot, piesperam klāt pustējkaroti vaniļas cukura "smārdam"...

jo labākas olas, jo vaniļas cukuru vajag mazāk - smacinieka dēļ ...
 
Bezē cepumi
 
atkal visu sakuļam un pievienojam pusi tējkarotes etiķa - tas ļaus labāk saglabāt cepumu viduci
un uz katru olu pa vienai tējkarotei kukurūzas cietes - tas dos cepumam apvalka stingrību
 
Bezē cepumi
 
pēdējo reizi pakuļam ...

skatam kāda stingra masa, ka bļodu var apgāzt, bet visa ķēpa noturas vietā - tā lūk arī ir pareizā kondīcija
 
Bezē cepumi
 
sagatavojam krāsni, jau laicīgi lai iesilst uz 100 grādiem uz kādu pusotru stundu
 
Bezē cepumi
 
izklājam uz krāsns redeles cepamo papīru ...
ņemam karoti un taisam maziņas cepumu pļeckiņas
 
Bezē cepumi
 
trejas olas ir tieši vienas cepeškrāsns plāts izmēram ...

cepumus cenšamies kopā nesalipināt, lai katrs stāv pa savam
 
Bezē cepumi
 
protams šmuki jau būtu to visu ar kulinārijas tūti taisīt, bet kā nav saimniecībā tā nav

arī ar karoti cepumus taisot sanāk smukas "pimpočkas"
 
Bezē cepumi
 
liekam plāti uzsilušajā krāsnī un lai pusotru stundu 100 grādos kaltējas

Šie cepumi nav jācep, tie ir lēnām jāizkaltē no liekā ūdens, tamdēļ lielāku karstumu nevajag.
Šādi lēnām kalstot izveidosies izteikti kraukšķīgs apvalks, bet viducis paliks mīksts un "pufīgs"

Pareizi pagatavotus cepumus ēdot, nebūs tās "asuma" sajūtas, kad liekas, ka cietās putas mēli dīrā kopā.
 
Bezē cepumi
 
pēc pusotras stundas paveram krāsns durvis nedaudz vaļā, lai cepumi lēnām atdziest ...
 
Bezē cepumi
 
uz šķīvja ...
 
Bezē cepumi
 
Kraukšķīgs apvalks un mīksts, pufīgs viducis.
Cepums pats uz mēles izkūst - un tie nav "izpušķoti" vārdi bet realitāte ...

pie rīta kafijas ņammmmm
 
Bezē cepumi
 
 
Saimniek, sūc ar cepumiem - gaļa ta kad būs ?
 
Bezē cepumi
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv