www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Kapāts bifšteks | |
Uznāca iekāriens pēc gaļas ... un sāka dvēsele kaukt pēc bifšteka ... Īsumā atkāpe ... bifšteki mēdz būt divukomacpiecu veidu : 1mais no klasiska liellopa bifšteka gabala, kas ir audzis ragulopam pie mugurkaula izgriezuma gala - īstena manta, bet ļoti reti veikalos nopērkama. 2rais veids ir smalki ar "tuteni" sakapāts lielopa gabals mazos, mazos gabaliņos izgraizot liekās cīpslas 2.5tais veids ir "tatāru bifšteks", kas ir tas pats necepts kapāts bifšteks, bet no gaļas, par ko pārdevējs var zvērēt "mamoj kļanusj" par gaļas svaigumu un kvalitāti. Savukārt malta liellopu gaļa der tikai kotletēm! Tā kā liela maltas gaļas kotletes pļecka ar ceptu olu pa virsu nav, nebija un nebūs bifšteka vārda cienīga ... Kamēļ ? Jo maļot gaļa zaudē savu struktūru un sulu - tāda der tikai kotletēm. Īstus bifšteka gaļas gabalus, diemžēl, "dienā ar uguni nesameklēsi" - vislaik prastu šķiņķi mēģinās iesmērēt, tamdēļ pievēršamies kapāta bifšteka tēmai, kur tiek izmantota parasta liellopa gaļa ... nekādas izvirtības tikai gaļa un ... sīpoli ... dodamies uz bodi ... |
|
vajadzīgs 1. kādi grami 400ts lielopu gaļas - pamatam 2. 5ci sīpoli - uzkodai un piedevai 3. trīs olu dzeltenumi - smeķim 4. laims vai citrons - sīpolu marinādei 5. olīvas - garšai 6. kaperi - asumam 7. rīvmaize - stingrībai un melnie pipari, sāls... sāksim visu ar sīpolu iemarinēšanu - šis process notiksies paralēli visam un ilgs kādu laiciņu ... nomizojam sīpolus ... |
|
un sašņikājam tos smalkos rimbuļos ... | |
beram sīpolus aukstā ūdenī, laiku pa laikam to nomainot ... | |
mainam trejus/piecus ūdeņus, ar minūšu 10-15mit paauzi, līdz sīvā sīpolu sula "iznāks laukā" un ūdens vairs neduļķosies ... ņemam cukuru un laimu ... |
|
apkaisam sīpolus ar ēdamkaroti cukura un izspiežam laimu ... cukurs un skābums dos marinādi un sīpols kļūs izteikti kraukšķīgs, bet bez sīvuma ... |
|
pienācis laiks gaļai ... ņemam iegādāto gabalu un redzam, ka tajā ir lērums ar cīpslām ko izgriezt ... sagatavojam ahūni asu nazi - un sākam graizīt sārto liellopa gaļu mazos, mazos pāris miļimetru kubiciņos |
|
nepagāja ne minūtes 15mit, kā kapāta gaļa ir sagatavota un visas cīpslas no tās ir izvāktas ... | |
sagatavojam gaļas pildījumu: pusi sīpola smalki sakapājam - tas asumam sauju zaļo olīvu sagriežam smalkos gabalos - tas smeķim un tējkaroti kaperu sagraizam sīkos gabaliņos - tas specifikai |
|
melnos piparus rupji sasmalcinam - tie dos izteiktu piparu garšu ... te knapināties nevar, tikai svaigi samalti papari dos "mantu" |
|
metam bļodā: sakapāto liellopa gaļu sasmalcinātos sīpolus sašņikātās olīvas sasmalcinātos kaperus rupji samaltos melnos piparus mazliet sāli un trejus olas dzeltenumus ... nu lūk, esam ieguvuši "tatāru bifšteku" atliek visu viegli samaisīt un smērēt uz maizītēm šo jēlo gaļu "kā alu laikmetam piedienas" bet diemžēl šādas izvirtības mūsdienās var sūdīgi beigties - tamdēļ "tatāru bifšteku" var īstenot tikai un vienīgi, ja ir zināms savs pārdevējs, kurš zvērēt var par gaļas kvalitāti ... šis gaļas pikucis bij pirkts prastā bodē un neriskēju ... |
|
gatavosim tomēr ceptu bifšteku nevis jēlu ... pieberam gaļas maisījumam sauju rīvmaizes - tā uzsūks šķidrumu un gaļa kļūs viendabīga masa |
|
kārtīgi visu izmīcam, laiku pa laikam no visa spēka triecot gaļas pikuci pret bļodas dibenu ... šāda "atdauzīšana" mazinās izjukšanas iespēju |
|
saripinam no gaļas trejas bumbiņas ... un saplacinam tās apaļos, apmēram trejus santimetrus biezos rimbuļos |
|
jau iepriekš uzkarsējam pannu ar pāris karotēm eļļas ... un liekam bifštekus cepties ... |
|
par cepšanas ilgumu ... te viss no paša garšas karājas katru pusi cepjam no trim līdz piecām minūtēm trīs dos asiņaināku gaļu - piecas minūtes jau dos labi caurceptu gaļu, kas uz pannas sāks suloties |
|
uz šķivja un sīpolus klāt !!! | |
sulīgs un ass bifšteka gabals ... ņammmmmmmm |
|
Bonga aktīvi palīdz mājas darbos, uzmanot trīcošo un silto veļasmašīnu "lai neaizmūk" ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |