www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Kapāts bifšteks
 
Uznāca iekāriens pēc gaļas ... un sāka dvēsele kaukt pēc bifšteka ...

Īsumā atkāpe ...
bifšteki mēdz būt divukomacpiecu veidu :
1mais no klasiska liellopa bifšteka gabala, kas ir audzis ragulopam pie mugurkaula izgriezuma gala - īstena manta, bet ļoti reti veikalos nopērkama.
2rais veids ir smalki ar "tuteni" sakapāts lielopa gabals mazos, mazos gabaliņos izgraizot liekās cīpslas
2.5tais veids  ir "tatāru bifšteks", kas ir tas pats necepts kapāts bifšteks, bet no gaļas, par ko pārdevējs var zvērēt "mamoj kļanusj" par gaļas svaigumu un kvalitāti.

Savukārt malta liellopu gaļa der tikai kotletēm!
Tā kā liela maltas gaļas kotletes pļecka ar ceptu olu pa virsu nav, nebija un nebūs bifšteka vārda cienīga ...
Kamēļ ? Jo maļot gaļa zaudē savu struktūru un sulu - tāda der tikai kotletēm.

Īstus bifšteka gaļas gabalus, diemžēl, "dienā ar uguni nesameklēsi" - vislaik prastu šķiņķi mēģinās iesmērēt,
tamdēļ pievēršamies kapāta bifšteka tēmai, kur tiek izmantota parasta liellopa gaļa ...

nekādas izvirtības tikai gaļa un ... sīpoli ...

dodamies uz bodi ...
 
Kapāts bifšteks
 
Akcija
 
vajadzīgs
1. kādi grami 400ts lielopu gaļas - pamatam
2. 5ci sīpoli - uzkodai un piedevai
3. trīs olu dzeltenumi - smeķim
4. laims vai citrons - sīpolu marinādei
5. olīvas - garšai
6. kaperi - asumam
7. rīvmaize - stingrībai
un melnie pipari, sāls...

sāksim visu ar sīpolu iemarinēšanu - šis process notiksies paralēli visam un ilgs kādu laiciņu ...

nomizojam sīpolus ...
 
Kapāts bifšteks
 
un sašņikājam tos smalkos rimbuļos ...
 
Kapāts bifšteks
 
beram sīpolus aukstā ūdenī, laiku pa laikam to nomainot ...
 
Kapāts bifšteks
 
mainam trejus/piecus ūdeņus, ar minūšu 10-15mit paauzi, līdz sīvā sīpolu sula "iznāks laukā" un ūdens vairs neduļķosies ...

ņemam cukuru un laimu ...
 
Kapāts bifšteks
 
apkaisam sīpolus ar ēdamkaroti cukura un izspiežam laimu ...

cukurs un skābums dos marinādi un sīpols kļūs izteikti kraukšķīgs, bet bez sīvuma ...
 
Kapāts bifšteks
 
pienācis laiks gaļai ...

ņemam iegādāto gabalu un redzam, ka tajā ir lērums ar cīpslām ko izgriezt ...

sagatavojam ahūni asu nazi - un sākam graizīt sārto liellopa gaļu mazos, mazos pāris miļimetru kubiciņos
 
Kapāts bifšteks
 
nepagāja ne minūtes 15mit, kā kapāta gaļa ir sagatavota un visas cīpslas no tās ir izvāktas ...
 
Kapāts bifšteks
 
sagatavojam gaļas pildījumu:
pusi sīpola smalki sakapājam - tas asumam
sauju zaļo olīvu sagriežam smalkos gabalos - tas smeķim
un tējkaroti kaperu sagraizam sīkos gabaliņos - tas specifikai
 
Kapāts bifšteks
 
melnos piparus rupji sasmalcinam - tie dos izteiktu piparu garšu ...
te knapināties nevar, tikai svaigi samalti papari dos "mantu"
 
Kapāts bifšteks
 
metam bļodā:
sakapāto liellopa gaļu
sasmalcinātos sīpolus
sašņikātās olīvas
sasmalcinātos kaperus
rupji samaltos melnos piparus
mazliet sāli
un trejus olas dzeltenumus ...

nu lūk, esam ieguvuši "tatāru bifšteku"
atliek visu viegli samaisīt un smērēt uz maizītēm šo jēlo gaļu "kā alu laikmetam piedienas"

bet diemžēl šādas izvirtības mūsdienās var sūdīgi beigties - tamdēļ "tatāru bifšteku" var īstenot tikai un vienīgi, ja ir zināms savs pārdevējs, kurš zvērēt var par gaļas kvalitāti ...

šis gaļas pikucis bij pirkts prastā bodē un neriskēju ...
 
Kapāts bifšteks
 
gatavosim tomēr ceptu bifšteku nevis jēlu ...

pieberam gaļas maisījumam sauju rīvmaizes  - tā uzsūks šķidrumu un gaļa kļūs viendabīga masa
 
Kapāts bifšteks
 
kārtīgi visu izmīcam, laiku pa laikam no visa spēka triecot gaļas pikuci pret bļodas dibenu ...

šāda "atdauzīšana" mazinās izjukšanas iespēju
 
Kapāts bifšteks
 
saripinam no gaļas trejas bumbiņas ...

un saplacinam tās apaļos, apmēram trejus santimetrus biezos rimbuļos
 
Kapāts bifšteks
 
jau iepriekš uzkarsējam pannu ar pāris karotēm eļļas ...

un liekam bifštekus cepties ...
 
Kapāts bifšteks
 
par cepšanas ilgumu ...

te viss no paša garšas karājas
katru pusi cepjam no trim līdz piecām minūtēm
trīs dos asiņaināku gaļu - piecas minūtes jau dos labi caurceptu gaļu, kas uz pannas sāks suloties
 
Kapāts bifšteks
 
uz šķivja un sīpolus klāt !!!
 
Kapāts bifšteks
 
sulīgs un ass bifšteka gabals ...

ņammmmmmmm
 
Kapāts bifšteks
 
 
Bonga aktīvi palīdz mājas darbos, uzmanot trīcošo un silto veļasmašīnu "lai neaizmūk" ...
 
Kapāts bifšteks
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv