www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Briseles kāposti
 
Ledusskapja inspekcijas laikā materializējās paciņa ar briseles kāpostiem ...
Nu ko, būs būt kāpostiem gatavot taptiem. (o kas pa teikumu sanāca!)

"Briseles kāposti", jebšu "rožkāposti" - tādas sīkas mazas kāpostgalviņas, skaitās, ka pirmoreiz esot uzaudzēti tai Briseles miestā, lai gan patiesībā nākot no Afganistānas puses ...

Visi jau slavē šo kāpostu labumus, cik daudz vitamīnu, cik daudz blablabla
bet
kā jau parasti ir viens milzīgs BET - šie kāposti ir pretīgi rūgti !
Tiešī šī rūgtuma dēļ tos nelieto vienus pašus un izmanto tikai kā nelielu piedevu vai zupai, vai kādam sacepumam. Rūgtuma mazināšanai vispirms šie kāposteļi ir jānovāra skābsāļā ūdenī, tikai tad var ko gatavot. Vēl ir variants, lai vēl vairāk mazinātu rūgtumu, pirms novārīšanas izgriezt kāpostgalviņas kacenu, bet tad ir risks, ka galviņas pavisam izšķīdīs.

Lai vai kā, skarbā patiesība par rūgtumu ir skaidra.
 
ķeramies kāpostu un gaļas sacepuma radīšanai klāt ...
 
Briseles kāposti
 
Akcija
 
Vienam cepientraukam vajadzīgs :
 
1. puskilo briseles kāpostu - pamatam
2. grami 400 kūpinātas krūtiņas - smeķim
3. grami 200 stingra siera - segumam
4. mazais krējums - mērcei
5. viens citrons - rūgtuma mazināšanai
6. viens pauts - stingrībai
zaļbarība servējumam
un kāds pipars un sāls

Vispirms novārīsim kāpostus stingrā sāls un citronūdenī

citrona skābums kopā ar sāli "izvilks" rūgtumu no kāpostiem ...
 
Briseles kāposti
 
Ieberam kāpostus grāpī un kārtīgi sāli klāt ...
 
Briseles kāposti
 
un visu citronu žmiedzam ūdenī iekšā ...

uguni apakšā un lai vāras minūtes 5-10mit
 
Briseles kāposti
 
kamēr kāposti vāras ...

ņemam krūtiņas gabalu
 
Briseles kāposti
 
sagriežam gaļas pikuci nelielās šķēlītēs, ādu pie reizes nogriežam nost ...
 
 Briseles kāposti
 
un sagriežas gaļas šķēles nelielās strēmelēs ...
 
Briseles kāposti
 
kamēr ņēmāmies ar gaļu, kāposti ir jau kādu brīdi novārījušies ...

ķeselējam kāpostus laukā
 
Briseles kāposti
 
liekam mazās kāpostgalveles cepamtrauka apakšā, izveidojot sacepumam pamata kārtu ...
 
Briseles kāposti
 
pa virsu kāpostiem beram gaļas kārtu ...
 
Briseles kāposti
 
pienācis laiks sieram, labāk ņemt kādu "cietāku", tad sacepums nebūs "staipīgs kā puņķis"
 
Briseles kāposti
 
sarīvējam sieru uz rupjās rīves un sadalam divās daļās ...
 
Briseles kāposti
 
lielāko sarīvētā siera pusi sajaucam ar krējumu ... 
 
Briseles kāposti
 
ja ir vēlme, var piešaut mērces masai klāt vienu olu, tad sacepums būs štengrāks ...
 
Briseles kāposti
 
krējumsiera mērces masu izklājam pa virsu gaļai ...
 
Briseles kāposti
 
savukārt atlikušo sieru uzberam pa virsu, tas sacepumam dos smuku "cepurīti"

tagad var uzbērt nedaudz sāli un kādu piparu ...
 
Briseles kāposti
 
uzsildam cepeškrāsni uz 180C un liekam sacepumu uz kādu pusstundiņu, līdz izveidojas smuki brūna cepurīte
 
Briseles kāposti
 
kad siers ir kļuvis zeltaini brūns, sautējums ir gatavs
 
Briseles kāposti
 
uz šķīvja ...

smeķim kādu zaļbarību vēl pa virsu
 
Briseles kāposti
 
sīkie kāposteļi ar sātīgu gaļu siera mērcītē - njammmmmm
 
Briseles kāposti
 
 
Ķepas gaisā un liecamies pa laaaaabi ... Bonga mazliet pasporto ...
 
Briseles kāposti
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv