www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Mājas burgeri | |
Burgeri ... nu vai var būt tipiskāks amērikas ēdiens ? dzirdot pieminam šo uzkodu, uzreiz uzpeld prātā šausmu stāsti par to kaitīgumu un šķiet, ka garām tā vien aizlāčo 200kilo resnpakaļas nēģeriešu ganāmpulks. Jā šis ir viens maktīgi sātīgs ēdiens, bet vai tas ir kaitīgs ? Iespējams, ka sazinkur no sazinkā gatavojot, šai bulciņā var atrast pusi Mendeļējeva tabulas, bet, ja paši gatavojam, tad jau daudz maz lieta ir skaidra - kas ir kas ... Neviens jau neliek rīt 10mit burgerus pēc kārtas - pārīti mēnesī notiesājot, nikas ļauns nenotiks. ar ko atšķiras burgeri viens no otra ? salāts ir salāts, gurķis ir gurķis un tomāts ir un paliek tomāts - bulciņas ar daudz viena no otras neatšķiras... specifika galvenokārt ar divās lietās - gaļas maisījuma sastāvs un mērces brūvējums ... tamdēļ pievērsīsimies specifikas mērces pagatavošanai un klasiskai gaļas "izcelšanai" Ķeramies klāt ... |
|
sešiem/astoņiem burgeriem vajadzīgs 1. puskilo labas liellopu gaļas - pamatam 2. kādi grami 150 treknas cūkgaļas - taukumam 3. grami četrsimts parasto sīpolu - gaļas piedevai 4. paka ar burgeru maizītēm - vai ar, vai bez sezama sēklām 5. tomāts - pildījumam 6. salāti zaļi un/vai sarkani - pildījumam 7. marinēti gurķi - pildījumam 8. sarkanais sīpols - pildījuma asumam 9. paciņa labas majonēzes kādi 200grami - mērces pamatam 10. parmezāna siera pikucis uz gramiem 50mit - mērces specifikai 11. vorčestras mērce - smeķim 12. ābolu etiķis - asumam 13. ķiploks - aromam sāls un melnie graudu pipari Sākam ar mērces pagatavošanu ... kādēļ vispirms mērci? jo tai ir pāris stundas "jāievelkas" meklējam nelielu bļodiņu uz gramiem 300mts ... |
|
Nemam gramus 200mts majonēzes un iemaisam tajā divas tējkarotes laba ābolu etiķa - skābumam divas ēdamkarotes vorčestras mērces - asumam |
|
smalki sakapājam trīs ķiplokdaivas un uz siera rīves sarīvējam kādus 50 gramus parmezāna siera pārslu |
|
iejaucam sieru un ķiploku majonēzē un liekam mērci uz pāris stundām ievilkties |
|
Ķeramies klāt sīpoliem, nolobam un sagriežam gabalos malšanai... | |
uz rupja maluma gaļasmašīnas caurumiem, samaļam sīpolus pļuriņā |
|
liekam sīpolu pļuriņu sietā, lai notek liekā sula ... | |
kad sīpolu sula notecējusi, uzkarsējam pannu
... un liekam sīpolu masu cepināties ... |
|
Kamēr sīpoli cepinas, ķeramies klāt gaļai sagriežam liellopu gaļu un cūkgaļas taukaino pikuci malšanas gabalos |
|
samaļam gaļu uz rupja maluma caurumiem | |
tikmēr sīpoli ir sākuši viegli apbrūnināties ... | |
liekam sīpolus atkal sietā, lai notek liekais šķidrums un masa atdziest ... |
|
samaltajai gaļai liekam klāt : divu olu dzeltenumums - stingrībai atdzisušo apceto sīpolu masu - specifiskajam smeķim svaigi maltus melnos piparus - asumam sāli - cik nu paši gribam |
|
atiet mīcīšanas darbi Mīcam, mīcam, MĪCAM UN MĪCAM laiku pa laikam triecam masu pret bļodas dibenu un mīcam tikmēr, kamēr masa kļūst viendabīga |
|
pārvelkam bļodu ar plēvi un liekam ledusskapī uz kādu stundiņu, lai gaļas masa "nobriest" ... | |
pēdējo reizi vēl pamīcam gaļu un veidojam apaļus gaļas plācenīšus bulciņas lielumā ... biezumu piemeklējam paši, ja gribam "gaļaināku" burgeri, tad taisam ap 1.5 santimetri biezus ja gribam ko vieglāku, tad plānākus |
|
uz sakarsētas pannas gaļas plācenīšus virsū ... | |
apgrozam un cepinam, līdz uzspiežot sāk izdalīties suliņa - parasti ar kādām min 3-5cām pietiek | |
liekam gaļu nedaudz atdzist un lai notek liekie tauki |
|
uz griežamā dēļa sašņikājam plāksnītēs marinētu gurķi, rimbuļos sarkano sīpolu, tomātu un salaužam gabalos zaļos un sarkanos salātus | |
pārgriežam bulciņu uz pusēm iesmērējam abas daļas ar nogatavināto mērci |
|
liekam kādā secībā nu gribam gurķi, salātu, sīpolu | |
gaļas plācenīti ar svaigu tomāta sķēli ... ja gribam, vēl papildus mērces karoti ... |
|
pusītes kopā un ēdamais ir gatavs ... sātīgs nudien - bet, lai kāds tik pamēģina apgalvot, ka tur ir kas slikts sastūķēts tīra, pašu rokām gatavota uzkoda savam vēderam |
|
sulīga zaļbarība, izteikti ass gaļas pildījums un smeķīga mērce - njammmmm |
|
šai gastronomiskajā orģijā ar interesi noraugas Bonga | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |