www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Mājas burgeri
 
Burgeri ... nu vai var būt tipiskāks amērikas ēdiens ?

dzirdot pieminam šo uzkodu, uzreiz uzpeld prātā šausmu stāsti par to kaitīgumu
un šķiet, ka garām tā vien aizlāčo 200kilo resnpakaļas nēģeriešu ganāmpulks.

Jā šis ir viens maktīgi sātīgs ēdiens, bet vai tas ir kaitīgs ?
Iespējams, ka sazinkur no sazinkā gatavojot, šai bulciņā var atrast pusi Mendeļējeva tabulas, bet, ja paši gatavojam, tad jau daudz maz lieta ir skaidra - kas ir kas ...

Neviens jau neliek rīt 10mit burgerus pēc kārtas - pārīti mēnesī notiesājot, nikas ļauns nenotiks.

ar ko atšķiras burgeri viens no otra ?
salāts ir salāts, gurķis ir gurķis un tomāts ir un paliek tomāts - bulciņas ar daudz viena no otras neatšķiras...
specifika galvenokārt ar divās lietās -  gaļas maisījuma sastāvs un mērces brūvējums ...

tamdēļ pievērsīsimies specifikas mērces pagatavošanai un klasiskai gaļas "izcelšanai"

Ķeramies klāt ...
 
Mājas burgeri
 
Akcija
 
sešiem/astoņiem burgeriem vajadzīgs
1. puskilo labas liellopu gaļas - pamatam
2. kādi grami 150 treknas cūkgaļas - taukumam
3. grami četrsimts parasto sīpolu - gaļas piedevai
4. paka ar burgeru maizītēm - vai ar, vai bez sezama sēklām
5. tomāts - pildījumam
6. salāti zaļi un/vai sarkani - pildījumam
7. marinēti gurķi - pildījumam
8. sarkanais sīpols - pildījuma asumam
9. paciņa labas majonēzes kādi 200grami - mērces pamatam
10. parmezāna siera pikucis uz gramiem 50mit - mērces specifikai
11. vorčestras mērce - smeķim
12. ābolu etiķis - asumam
13. ķiploks - aromam

sāls un melnie graudu pipari

Sākam ar mērces pagatavošanu ... kādēļ vispirms mērci? jo tai ir pāris stundas "jāievelkas"
meklējam nelielu bļodiņu uz gramiem 300mts ...
 
Mājas burgeri
 
Nemam gramus 200mts majonēzes un iemaisam tajā
divas tējkarotes laba ābolu etiķa - skābumam
divas ēdamkarotes vorčestras mērces - asumam
 
Mājas burgeri
 
smalki sakapājam trīs ķiplokdaivas un uz siera rīves sarīvējam kādus 50 gramus parmezāna siera pārslu
 
Mājas burgeri
 
iejaucam sieru un ķiploku majonēzē un liekam mērci uz pāris stundām ievilkties
 
Mājas burgeri
 
Ķeramies klāt sīpoliem, nolobam un sagriežam gabalos malšanai...
 
 Mājas burgeri
 
uz rupja maluma gaļasmašīnas caurumiem, samaļam sīpolus pļuriņā
 
Mājas burgeri
 
liekam sīpolu pļuriņu sietā, lai notek liekā sula ...
 
Mājas burgeri
 
kad sīpolu sula notecējusi, uzkarsējam pannu ...

un liekam sīpolu masu cepināties ... 
 
Mājas burgeri
 
Kamēr sīpoli cepinas, ķeramies klāt gaļai
sagriežam liellopu gaļu un cūkgaļas taukaino pikuci malšanas gabalos
 
Mājas burgeri
 
samaļam gaļu uz rupja maluma caurumiem
 
Mājas burgeri
 
tikmēr sīpoli ir sākuši viegli apbrūnināties ...
 
Mājas burgeri
 
liekam sīpolus atkal sietā, lai notek liekais šķidrums un masa atdziest ...
 
Mājas burgeri
 
samaltajai gaļai liekam klāt :
divu olu dzeltenumums - stingrībai
atdzisušo apceto sīpolu masu  - specifiskajam smeķim
svaigi maltus melnos piparus - asumam
sāli -  cik nu paši gribam
 
Mājas burgeri
 
atiet mīcīšanas darbi

Mīcam, mīcam, MĪCAM UN MĪCAM

laiku pa laikam triecam masu pret bļodas dibenu un mīcam tikmēr, kamēr masa kļūst viendabīga
 
Mājas burgeri
 
pārvelkam bļodu ar plēvi un liekam ledusskapī uz kādu stundiņu, lai gaļas masa "nobriest" ...
 
Mājas burgeri
 
pēdējo reizi vēl pamīcam gaļu un veidojam apaļus gaļas plācenīšus bulciņas lielumā ...

biezumu piemeklējam paši, ja gribam "gaļaināku" burgeri, tad taisam ap 1.5 santimetri biezus
ja gribam ko vieglāku, tad plānākus
 
Mājas burgeri
 
uz sakarsētas pannas gaļas plācenīšus virsū ...
 
Mājas burgeri
 
apgrozam un cepinam,  līdz uzspiežot sāk izdalīties suliņa - parasti ar kādām min 3-5cām pietiek
 
Mājas burgeri
 
liekam gaļu nedaudz atdzist un lai notek liekie tauki
 
Mājas burgeri
 
uz griežamā dēļa sašņikājam plāksnītēs marinētu gurķi, rimbuļos sarkano sīpolu, tomātu un salaužam gabalos zaļos un sarkanos salātus
 
Mājas burgeri
 
pārgriežam bulciņu uz pusēm
iesmērējam abas daļas ar nogatavināto mērci
 
Mājas burgeri
 
liekam kādā secībā nu gribam gurķi, salātu, sīpolu
  
Mājas burgeri
 
gaļas plācenīti ar svaigu tomāta sķēli ...
ja gribam, vēl papildus mērces karoti ...
 
Mājas burgeri
 
pusītes kopā un ēdamais ir gatavs ...

sātīgs nudien - bet, lai kāds tik pamēģina apgalvot, ka tur ir kas slikts sastūķēts
tīra, pašu rokām gatavota uzkoda savam vēderam
 
Mājas burgeri
 
sulīga zaļbarība, izteikti ass gaļas pildījums un smeķīga mērce - njammmmm
 
Mājas burgeri
  
 
šai gastronomiskajā orģijā ar interesi noraugas Bonga
 
Mājas burgeri
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv