www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Čebureki
 
Čebureks - gaļains, sulīgs uzkožamais izsalkuma remdēšanai ... sen senos laikos ... bija ...

Kārtējo reizi nopērkot bodē čebureku - bezgaršīgu mīklas pikuci, kurā no gaļas ir tikai nosaukums, top skaidrs, ka pūstošajā kapitālismā iegādāt labu mantu ir bezcerīgi, jo visi tik cenšas maksimāli lētu kaku saražot un notirgot pa bešeno naudu.

Nekas neatliek kā pārvarēt slinkumu un gatavot visu pašam.
Čebureku gatavošana nav sarežģīta, tiesa biku ķēpa būs gan.

Ķeramies klāt ...
 
Čebureks
 
Akcija
 
Kārtīgai kaudzei ar čeburekiem - gabaliem trejdesmit - vajadzīgs
1. grami 500-600mts labas jēra maltas gaļas - pamatam
2. milti - apvalkam
3. puskilo parasto sīpolu - gaļas piedevai
4. kefīrs - gaļas pufīgumam
5. šļurciņa stipra alko - mīklas pufīgumam
6. kāds laksts ar zaļbarību - pildījumam
sāls, pipari, romas ķimenes un laba eļļa bez izteikta smacinieka

Sākam ar mīklas pagatavošanu ...

ņemam tādu lielāku bļodu,
lejam tajā 300mts gramus verdoša ūdens,
piepilinam šļurciņu - nu kādas divas ēdamkarotes eļļas,
ieberam vienu tējkaroti sāls
un beram glāzi ar miltiem ...
 
Čebureks
 
visu rūpīgi maisam, maisam, līdz pazūd kunkuļi un mīklas sagatave pārvēršas šķidrā klīsterīgā masā ...

noliekam bļodu maliņā un ļaujam atdzist ...
 
Čebureks
 
piesperam šļurciņu alko klāt ...
te der šņabis, visītis, konjaks - viss kam 40 grādu voltāža

alko piedos mīklai burbuļainību ...
 
Čebureks
 
rūpīgi maisot beram mīklai klāt kādas trejas glāzes miltu.
 
Čebureks
 
Līdz iegūstam lipīgu līmveida pļecku - tagad pienācis laiks iegrābties tajā ar rokām...
 
 Čebureks
 
mīcam, mīcam, mīcam mīklu ... ik pa brīdim pieberot pa karotei miltu
līdz masa sāk atlipt no rokām un izveidojas mīksta pļastalīna pikucis ...

Liekam mīklu malā uz kādu stundu "lai ievelkas"
 
Čebureks
 
Ķeramies klāt čebureku pildījumam ...

Čebureks, kā jau klasisks kalniešu ēdiens, top no jēra gaļas, vai nu pērkam jēru un maļam paši, vai uzticam gaļas samalšanu savai "droši zināmai" pārdevējai ...

Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic jēra gaļas kvalitātes pārbaudi ...
 
Čebureks
 
Nomizojam apmēram tik pat cik gaļas sīpolus un smalki, smalki sakapājam ...
 
Čebureks
 
Liekam gaļai klāt smalki sakapātus sīpolus, kādu zaļbarības bunti "kas nu kuram garšo"
piparus, sāli "tā lai bikucīt pārsālīts"
romas ķimenes, kā jau vienmēr pie jēra gaļas

un viegli visu samaisam ...
 
Čebureks
 
tagad būtiskais čebureku knifs - pie gaļas masas pielejam kādu pusglāzi/glāzi kefīra
kefīrs būs tas, kas dos to izteikto čebureka buljoniņu

viegli visu samaisam, lai veidojas pufīga gaļas masa ...
 
Čebureks
 
ķeramies klāt čebureku lipināšanai ...

no mīklas masas noraujam mazu pikuci un ar pudeli izritinam mīklu milimetru plānā plācenī ...

Vislabāk to darīt uz gludas virtuves virsmas bikucīt uzberot miltus "lai nelīp klāt"
 
Čebureks
 
ņemam ēdamkaroti ar kaudzi gaļas masas un izveidojam auss formas plakanisku čebureka pildījuma pikuci ...
 
Čebureks
 
uzlokam gaļai pa virsu mīklu ...
 
Čebureks
 
rūpīgi ar dakšiņu aizspaidam čebureku ciet, bet cenšamies "nepārdurt" mīklas apvalku ...
 
Čebureks
 
ar kādu "atbilstoša izmēra" bļodiņu izkožam čebureku no mīklas plāceņa laukā ...

čebureka lielums karājas no paša gaumes - bet pārspīlēt arī nevajag - labs ir tāds "pusplaukstas" izmērs ...

mīklu saņukājam pikucī, izrullējam pa jaunam un lipinam nākamo čebureku ...
 
Čebureks
 
lipinam, lipinam, lipinam, lipinam kamēr čebureku ierinda krājas.

tik skatamies, ka tie "nepielīp" pie virsmas - pieberam miltus apakšā 
 
Čebureks
 
Pienācis laiks čebureku cepšanas priekiem ...

Ielejam nelielā katliņā puslitru eļļas, uguni apakšā un metam eļļā sīpolu apcepināties līdz melnumam

sīpols izsūks no eļļas visas liekās smakas ...
 
Čebureks
 
uzmanīgi, nešļakstoties - eļļas apdegumi ojjj kā sāp - laižam čebureku cepināties ...

neuztraucamies par eļļainību - eļļa čebureka iekšienē netiks, ja vien tas būs labi aizlipināts ...
 
Čebureks
 
līdz čebureks paliek burbuļains un zeltains ...
 
Čebureks
 
kad čebureks ir gatavs ? to noteikt var ļoti vienkārši ar ausi, kad pildījums ir sacepies, tā tauki sāk spraukties no čebureka laukā un viss sāk izteikti "sprakšķēt"

parasti tas ir ap 3-4 minūtēm ... velkam čebureku laukā ...
 
Čebureks
 
Liekam čeburekus sietā lai notek no apvalka eļļa ...
 
Čebureks
 
mazliet pagaidam, lai pildījuma buljons sasūcas čebureka apvalkā un padara to elastīgāku, citādi kraukšķīgs apvalks kožot var saplīst un buljons "goda kreklu apsmērēs" ...

Čeburekus uz šķīvja un ēdam nost !

Pufīgi, ar sulīgu gaļas pildījumu - njammmm
  
Čebureks
 
 
Čebureki govoriš ? pagaršosim, pagaršosim ...
 
Čebureks
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv