www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Cepelīni
 
Katrai tautai ir sava "virtuves klasika" ...

Mūsu braļukasiem leišiem ir kopš senseniem laikiem ierasts lielas kartupeļu un gaļas klimpas "didžkukuliai" gatavot, bet atnāca kārtējais ļautiņu sarīkotais kariņš un tapa pamanīts, ka tās klimpas ļoti atgādina grāfa Zeppelina gaisa kuģus.

Tā ar' radās "cepelīni" ...

Vienkāršs un parasts ēdiens īsteniem darba ļaužiem, bet ...
bet cepelīni prasa nepārtrauktu uzmanību tos gatavojot, jo šamējiem piemīt divi netikumi - kļūt pretīgi ziliem un izšķīst ... un tad nu būs "dirsā darbs un materiāli".

Ķeramies lietai klāt  ...
 
Cepelīni
 
Akcija
 
Uz apmēram 12mit cepelīniem nepieciešamās sastāvdaļas:
1. malta cūcis:ragulops gaļa kādi 350 grami - pildījuma pamatam
2. kādi 1.8-2 kilo kartupeļu - mīklai
3. taukaina cauraudze ap 300 grami - gaļas gruzdiem
4. pāris sīpolu - asumam un mīklai
5. krējums - piedevai
6. ķiploks - aromam
7. citrons - skābumam
8. ciete - papildus drošībai
garšvielas - melnie pipari, smaržīgie pipari, kāds čili, sāls un zaļbarība ...

Cepelīnu gatavošana prasa mazlietiņās laiku - tamdēļ centīsimies paralelizēt procesus

liekam kādu puskilo nomazgātu, nemizotu kartupeļu vārīties un piesperam ūdenim kādu smaržīgo piparu
šis ar visu mizu vārīto kartupeļu smeķis īpaši izcels cepelīna garšu ... lai tupeņi virst minūtes 40mit ...
 
Cepelīni
 
Kamēr kartupeļi vāras  ...

ķeramies gaļas darbiem ...

Visupirms pārtikas ģenerālinspektors Bonga pārbauda maltās gaļas svaigumu ...
 
Cepelīni
 
smalki sakapājam nelielu sīpolgalvu un vienu ķiplokdaivu
 
Cepelīni
 
Liekam maltajai gaļai klāt ...

sakapātu ķiploku un sīpolu, tējkaroti svaigi maltu melno piparu, tējkaroti sāls, šķipsnu čilī asumam
un vienas olas dzeltenumu, baltumu saglabājam vēlākam laikam ...
 
Cepelīni
 
un atiet gaļas mīcīšanas prieki uz minūtēm desmit ...

mīcam, mīcam, triecam gaļas pikuci pret bļodas dibenu un mīcam tālāk...

kad darbiņs padarīts liekam gaļu maliņā "lai ievelkas"
 
Cepelīni
 
cauraudzīti sagriežam nelielos kubiciņos ...
 
Cepelīni
 
apberam ar sāli un noliekam gaļu maliņā ...
 
Cepelīni
 
kamēr lēnā garā ņēmāmies ar gaļas lietām, kartupeļi ir izvārījušies ...

nokāšam, ļaujam mazliet atdzist un nolobam nost mizu
 
Cepelīni
 
nomizojam pārējos "zaļos" tupeņus
 
Cepelīni
 
un ķeramies ķēpīgākajam procesam - kartupeļu rīvēšanai ...

te protamistiski var izmantot kombainu, bet uz smalkās "caurumiņu" rīves to var izdarīt pat ātrāk, ja ņem vērā cik prasa laiku kombainu sastutēt, sarīvēt, izmazgāt, noslaucīt, sapakot ...

bet pirms kartupeļu rīvēšanas sarīvējam pļurā vienu lielu sīpolu, šis ir viens no knifiem kas pasargās kartupeļu pļuru no krāsas zaudēšanas ...
 
Cepelīni
 
šņīku-šņāku sarīvējam tupeņus...
 
Cepelīni
 
ieklājam sietā marli un lejam kartupeļu pļuru nospaidīšanai ...
 
Cepelīni
 
spiežam kartupeļu sulu nost cik vien var - tā lai masa kļūst sausa un stingra ...

nokāsto sulu liekam maliņā nost, lai nostājas bļodas dibenā ciete
 
Cepelīni
 
izspaidītajai kartupeļu masai piespiežam klāt citrona sulu - lai skābums pasargā no ziluma ...

veci virtuves guru te iesaka lietot pulverī saberztas lielās askorbīnskābes tabletes, senos laikos tādas pārdevās aptiekās - tās "izbalina" kartupeļus vēl vairāk ...
 
Cepelīni
 
tagad pie "zaļo" kartupeļu pļeckas pierīvējam vārītos ...
 
Cepelīni
 
lejam masai klāt olas baltumu ...
 
Cepelīni
 
tikmēr kartupeļu sulas bļodas dibenā ir nostājusies ciete ...
 
Cepelīni
 
kartupeļu sulu nolejam, bet cieti pļurinam kartupeļu mīklai klāt ...

kārtīgi visu samaisam ...
 
Cepelīni
 
cepelīnu lipināšanai viss ir sagatavots:

gaļas masa - pildījumam
kartupeļu mīkla - apvalkam
bļoda ar aukstu ūdeni kur rokas apmērcēt - lai mīkla nelīp pie rokām ...
 
Cepelīni
 
Daži cepelīnus apcep un sautē, citi vāra - vārīsim ...

sagatavojam lielāko katlu kādu var dabūt un uzliekam ūdeni vārīties ...

tagad pēdējais knifs - iejaucam glāzē ēdamkaroti ar kaudzi cietes
 
Cepelīni
 
kad ūdens katlā uzvāras pielejam cieti - šī ķēpa palīdzēs pasargāt cepelīnus no pārsprāgšanas ...
 
Cepelīni
 
Ķeramies klāt cepelīnu lipināšanai ...

saslapinam rokas un izveidojam no kartupeļu mīklas laiviņu kurā liekam maltas gaļas pikuča desiņu ...
 
Cepelīni
 
aizlipinam laiviņu ciet un no rokas rokā mētājot izveidojam apaļīgu cepelīna "pauteli"
 
Cepelīni
 
uzmanīgi ieslidinam cepelīnu katlā ar vārošu ūdeni

un lipinam nākošo, nākošo, nākošo ...

skatam kā cepelīni lēnām paceļas virspusē ...
 
Cepelīni
 
kad ūdens uzvāras, tad parādas putas - tās uzmanīgi nosmeļam

un samazinam karstumu tik mazu, lai ūdens tikai mazliet-mazliet burbuļotu - šis moments ir būtisks, jo pie izteiktas vārīšanās cepelīni izšķīdīs.
Te katram pašam ir "jāsajūt savs grāpis" lai atrastu pareizo karstumu ...

un nekādus vākus !
 
Cepelīni
 
kamēr cepelīni vāras - taisam gaļas gruzdus ...

sakarsētā pannā beram gaļas kubiciņus un laiku pa laikam maisam ...
 
Cepelīni
 
līdz tauki iztek un parādās zeltaini gaļas gruzdi ...

gruzdus un krējumu var pasniegt kā atsevišķas piedevas cepelīniem
vai var noliet taukus un iejaukt krējumu izveidojot mērci - tas kā nu kuram - man patīk tīrs gruzdu kraukšķis ...
 
Cepelīni
 
kamēr gatavojām mērci vislaik uzmanam cepelīnus ...

šeit ir jāsaprot funktieris, ka tiem nevar stingri definēt vārīšanas ilgumu
jo viss karājas i no kartupeļu sugas, i no to uzglabāšanas laika, i no mīklas zaļš:vārīts proporcijām, i no mīklas slāņa biezuma, i mēness fāzes un vēl HVZ kā ...

tamdēļ nepiesienamies noteiktam minūšu skaitam, bet gatavojot mērci laiku pa laikam palūram uz grāpi - parasti mērces gatavošanas laikā cepelīns arī top gatavs.

šeit spēks slēpjas noķert mirkli, kad cepelīns kļūst "poraini uzpūties" un mīksts, taču apvalks stingri notur formu
šis mirklis ir kritisks, jo izšķir vai nu sanāks ņamma, vai "dirsā būs" un cepelīnu vietā sanāk pļura ...

noķeram šo laimes mirkli un fiksi ķeselējam visus cepelīnus pa šķīvjiem 
 
Cepelīni
 
cepelīnus uz šķīvja, gruzdus pa virsu, krējumu klāt un zaļbarību pārkaisam pāri ...
 
Cepelīni
 
pufīgs cepelīns ar kraukšķīgu gruzdu "cepurīti" njammm
 
Cepelīni
 
 
tikmēr Bonga nodarbojas ar rokdarbem ...
 
Cepelīni
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv