www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
MelniBaltie cepumi | |
Kā viedi ļauži saka : dzīve ir kā zebra - balta
strīpa, melna strīpa, balta, melna, bet visam beigās vienalga ir
pakaļa ... Iemesls svētkiem atradīsies vienmēr - vai tie Ziemassvētki, vai darba zaudēšana, vai vienkārši gribas ! Viens atvērs alēnu, otra paņems saldumu glābējkasti - un sūc ar visu "oj tas ir kaitīgi, oj tas ir trekni", jā šī recepte ir ārkārtīgi trekna un neveselīga, nē, tā nav pat trekna, šie cepumi ir vienkārši "kaloriju bomba" ! Kā zināms, ja nedrīkst, bet ļoti gribas, tad drīkst ! Atlaižam grožus un atiet ... |
|
|
|
Sastāvdaļas "pilnai cepenei": 1. pustāfelīte melnas, rūgtas šokolādes kādi grami etoki 100g 2. pusotra paka kārtīga sviesta 300g 3. puspaka brūnā cukura tas būs 250g 4. milti kādi 360-380 grami 5. divas olas 6. tējkarote ar kaudzi kakao 7. mazliet vaniļas cukura 8. sauja lazdu riekstu grami 50mit 9. pusburka ar kraukšķīgo zemesriekstu sviestu tas vilks uz 125 gramiem 10. tējkarote cepamā pulvera 11. šķipsniņa sāls +pelni ko nākamajā rītā pie svēršanās kaisīt uz galvas Sākam ar mīklas pamatmasas sagatavošanu, ņemam pusotru paku istabas temperatūras sviesta |
|
beram klāt 250 gramus brūnā cukura | |
vaniļas cukuru un šķipsnu sāls klāt | |
maisam visu maisam | |
Sīks triks - lai vieglāk maisītos, uzliekam bļodas dibenu virs grāpīša kurā vārās ūdens | |
sasilstot sviests kļūst vēl mīkstāks un maisas viss kudi vieglāk ... | |
tagad ir divi varianti : kult ar roku līdz cukurs izšķīst - skaitīsies superklasiski, bet besis ņemam mikseri un sakuļam visu viendabīga krēma masā es protamistiski, ka esmu slinks un izmantoju mikseri |
|
beram cukursviestkrēmam klāt miltus ... kādu 3daļpaku nu kaučkur uz 375grami |
|
divus pautus klāt un kuļam tālāk | |
visai drīz mikseris aizrīsies un uz beigām nāksies tāpat visu spaidīt ar rokām ... | |
pieberam tējkaroti ar kaudzi cepampulvera | |
Paspaidam vēl visu līdz toč nav neviena kunkuļa ... | |
sadalam mīklu divos bumbuļos, viens ies
baltajiem, otrs melnajiem cepumiem un liekam malā lai "mīkla nobriest" |
|
Pārlejam lazdu riekstus ar verdošu ūdeni, lai pastāv pāris minūšus | |
Visai drīz izmirkušais riekstu apvalks sāks lipt
nost ... noknibinam riekstus plikus ... |
|
attīrītos riekstus apgrauzdējam uz pannas līdz tādam vieglam gruzdumam ... | |
riekstus piestā | |
un stampājam visu lai sanāk sagrauzdētu riekstu
pulveris var jau tādu nopirkt gatavu, bet paša pagatavots ģeld labāk |
|
atsevišķā bļodā iemetam gramus simts melnas
šokolādes un liekam bļodu virs grāpja ar verdošu ūdeni |
|
nepaies ilgs laiks kā šokolāde izkusīs | |
kamēr ņēmāmies ar riekstiem un šokolādi, mīkla
ir gana stāvējusi vienu bumbuli pārliekam bļodā pie izkusušās melnās šokolādes, tā tad būs melno cepumu bļoda |
|
pieliekam kakao pulveri papildus tumšumam | |
pieberam stampātos riekstus | |
rūpīgi visu izmaisam līdz mīksta plastalīna
konsistencei melnā mīkla gatava ... |
|
savukārt pie baltās miklas liekam klāt pusburciņu tas ir 125 gramus kraukšķīgā zemesriekstu sviesta | |
abas mīklas nu ir gatavas cepšanai | |
ieklājam cepenes plātēs cepampapīru un lipinam apaļus cepumiņus | |
forma no katra paša karājas, bet jārēķina, ka
mazliet šamie "izpletīsies" tamdēļ iesākumam lai paliek apaļi plācenīši |
|
melnos arī ... | |
Liekam cepumus cepties uz 175ciem grādiem
iesildītā cepenē ... es cepu 2vos piegājienos - vispirms baltos, tad melnos |
|
cepšanas ilgums visnotaļ karājas no tā cik biezi
plācenīši tapa salipināti bet vidēji var ņemt 15-20 minūtes te uz pulksteni paļauties īsti nevar - stāvam klāt un vaktējam, līdz ko malas sāk palikt brūnas tā velkam plātni ārā |
|
ļaujam cepumiem atdzist uz papīra, ja noņems nost karstus, tad tie sagriezīsies šķībi-greizi | |
MelniBaltie cepumi gatavi un svētki var sākties ... | |
vienkārši maucīgi trekni, bet roķeles pašas sniedzas pēc nākamā... | |
tphu, būtu labāk gaļu ēduši ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |