www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Čili piparu apskats
 
Lietus un pavasara drēgnums ...

Tā vien gribas kādu asumu dzīvē - nu, a ja ļoti gribas asumu, ta vajag noprovēt ko no čilī piparu klāsta,
bet kurējo ?
čilī piparu ir lērums - a kurš ta ir patiešām ass un ar ko atšķiras viens no otra ?

Ķeramies pie testa ...
 
Čili piparu apskats
 
Akcija
 
Uzreiz vajag atrunāt vienu lietu ...
katram no mumsim ir savas garšas izjūtas
un
kas vienam liekas ass, otram ir tikai viegla kņudoņa
kas vienam liekas aromātisks, otram smird pēc piedeguma

Tā nu sanācis, ka pie mums Latvijā čili pipars visai negribīgi un slinki nāk iekšā ēdienkartē, jo nevar pat saprast no kurienes ir radies mīts, ka čilī uzreiz nozīmē ugunsrīšanu un pārdabisku asumu ...
Un tikai redz kaučkādiem mistiskiem meksikāņu ēdieniem tādus var lietot ... da' ne' velna - viss tieši ģeld letiņam ...

tamdēļ nosacīti es priekš sevis čilī piparus iedalu trejās grupās

asie - tie kas patiešām dod to "piparasumu" vairāk vai mazāk
aromātiskie - kas bez asuma vairāk apspēlē saldumu un aromu
krāsai - pipari kas vairāk ietekmē krāsu ēdienam nekā garšu

Savukārt pielietojums čili piparam ir visplašākais, liekam kur gribam, nekādu ierobežojumu te nepastāv visu izšķir tikai paša fantāzija, bet kā jau visas garšvielas arī čili prasa savu uzmanību, jo to ir ļoti viegli "pārdozēt".

Pietiek ar teorijām pirkstus deldēt sākam :

Red Hot CHILI Flakes
lielas piparotas pārslas. Dod izteiktu asumu, jāuzmanās ar daudzumu. Perfekti der zupās, ēdiena krāsu iespaido minimāli. Šī ir viena no tādām "ikdienas" piedevām tīram asumam.

Original CHILI Pepper
smalks čili piparu malums. Maigs asums - no sērijas čilī pipars bērniem un bābiešiem. Vairāk pieberot dod toni ēdienam, bet visā visumā tipisks "iesācēju" čilī, jo praktiski nevar pārforsēt.

Chipotle CHILI Pepper
smalks aromātisks malums. Ass, bet ar izteiktu dūmu aromātu un garšu. Jāsaka viens no maniem iecienītākajiem čili. Ideāli der visa veida grillējumiem, šašlikiem un "brokaškas speķmaizēm", bet ar šito ir jāuzmanās, jo kādam var arī pipardūms likties par izteiktu.

Jalapeno CHILI Pepper
zaļgans smalks malums. Diezgan ass, bet vienlaicīgi salds un aromātisks. Tāds dīvains pipars, es teiktu, ka vairāk kā piedeva letiņu rosolam i' nevajadzēs pusburku ar sinepēm bļodai likt klāt lai asumu dabūtu, citiem zaļbarības ēdieniem, dārzeņiem un tādā garā.

Original CHILI Powder
čilī un paprikas pulveris. No asuma gandrīz ne smakas, bet krāsu dot perferktu. Visa veida mērcēm, zupu ietonēšanai visu kur vajag sārtāku kolõru uzlabot.

Ancho CHILI Pepper
tumšs čilī pulveris. Sulīga krāsa un asuma gandrīz nav, bet ir tāda mazliet rūgtena piegarša. Mērcēm ģeld.
 
 
Cerams, ka mans tēlaino frāžu savārstījums kādam palīdzēs izdarīt izvēli lai sāktu lēnām iepazīt čili piedevu kā tādu.
Tas ir tā vērts ...
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv