www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Cidonijas | |
Rudens klāt un "dārziņā aiz loga" ienākusies pēdējā paša audzēto labumu raža - cidonijas ... Cidonijas ir viens reti cimperlīgs bumbulis, jo tā apstrāde prasa ļoti lielu ķēpu un laika patēriņu. Bet apziņa, ka paša audzēts un gatavots - tas veldzē ... Kur ir cidoniju sāpe ? - sāpe ir to cietajā serdē, ko nākas no katra gabaliņa graizīt laukā ... Pastāv jau fiksais variants samalt cidonijas gaļasmašīnā un apberot ar cukuru iegūt sīrupu , bet garša tam nu galīgi nebūs tā, kas tīrītām cidonijām ... Receptūra būs uz dienām trejām, čakars pamatīgs, bet pagatavosim veselus trejus cidoniju labumus. cidonijas savā sulā - ideāla piedeva pie tējas cidoniju sīrups - perfektām gaļas marinādēm cidoniju sukādes - našķis ko uzgrauzt filmu skatoties Dodamies pie cidoniju krūma un lasam bumbuļus nost ... |
|
|
|
|
|
Salasam kādu pusotru kilo cidoniju un ņemam vienu cukura paku ...
un pats galvenais - sarūpējam ārkārtīgi asu nazi ar tievu purniņu Vienā piegājienā vairāk par 1.5kg cidoniju apstrādāt būs pārcilvēcisks mazohisms. Rūpīgi nomazgājam cidonijas, dažas man trāpījās tādas zaļākas, bet, kas paša audzis, tas audzis ... |
|
|
|
Iekārtojamies mīkstā ķeblī pie galda ... Uzliekam kādu garlaicīgu filmu "par vampīriem" ... un atiet stundām ilgs darbs - šo cidoniju bļodiņu nesteidzoties man izdevās izķidāt treju stundu laikā. Vispirms pārgriežam cidoniju šķērsām pušu ... tad pusīti atkal uz pusīti ... un puses pusīti sagriežam kādās sešās šķēlītēs ... katrai mazajai šķēlītei izknibinam sēklas un ar nazi izgriežam laukā cieto serdes apvalku. es tak jau teicu, ka jepons būs pamatīgs ... |
|
|
|
pēc stundām ilga darba esam ieguvuši grāpīti ar cidoniju gabaliņiem ... |
|
|
|
beram virsū cukuru ... rēķinam apmēram tā, lai uz kilo tīrītu cidoniju sanāk viens kilo cukura. |
|
|
|
sakratam grāpi, lai cukurs visapkārt apņem cidoniju gabalus ... | |
|
|
uzberam pa virsu vēl cukura cepuri ... |
|
|
|
grāpim vāku virsū un atstājam to maliņā uz pusotru dienu "lai ievelkas" pēc pusotras dienas cukurs ir izkusis un cidonijas peldas savā sulā ... |
|
|
|
uzkarsējam burkas cepenē līdz 200C - lai baciļi apsprāgst ... | |
pāris minūtes novāram vākus ... | |
|
|
kad burka atdzisusi lejam tajā cidonijas savā sulā ... Šī manta būs kā radīta piedevai pie tējas, bet jārēķinas, ka glabājama tā ir tikai ledusskapī ... |
|
|
|
mazliet vēl cukuru klāt, vāku virsū un ledusskapī ... | |
|
|
ķeramies klāt sīrupa pagatavošanai ... liekam grāpi uz nelielas uguns, lai viss viegli-viegli burbuļo |
|
|
|
ideja ir novārīt cidoniju gabalus tiktāl, lai tie atdotu savu pēdējo sulu, bet vēl saglabātu savu formu ... pareizo cidoniju gabalu kondīciju var aprakstīt tēlainās frāzēs "stiklaini, caurspīdīgi" un citās ļaļaļatrirubļa, bet te arī izbaudam fotoreceptes spēku, ka bildē viss ir ideāli redzams ! vāram tiktāl kamēr cidonijas no tādām kā auKšas bildē paliek tādas kā apakšas bildē ... bet šo mirkli palaist garām nedrīkst, jo, novārot par ilgu, cidoniju gabali izšķīdīs pļeckā un sukādes nesanāks ... |
|
|
|
izkarsētās burkās nolejam verdošo cidoniju sīrupu ... pievēršam uzmanību cik sīrups ir dzidrs, nevis duļķaina susla kā no maltām cidonijām ... un sterilus vākus virsū šo mantu varēs glabāt gadiem, piekam aukstu vidi šīs burkas neprasa - kas ir būtisks arguments pilsētbērniem kam nav auksto pagrabu vai bezizmēra ledusskapja ... |
|
|
|
grāpī ir palikuši vien mīksti un sīrupaini "lipīgi" cidoniju gabaliņi ... | |
|
|
vienmērīgi izbārstam cidoniju gabalus uz cepampapīra ... un liekam cepenē pie 55C kaltēšanas režīmā uz kādām ašpadsmit stundām ... |
|
|
|
pēc ašpadsmit, man konkrēti pagāja 19h, stundām cidoniju sukādes ir gatavas ... skatam, cik tās ir zeltainas un nav ne smakas no čokurainības un sausuma - pašas kūst uz mēles ... |
|
|
|
Šeku ir pūliņu rezultāts Cidonijas sulā - šausim klāt skābumam pie tējas ... Cidoniju sīrups - ideāls ceptu ribiņu garozai un jebkurai citai gaļas marinādei ... Cidoniju sukādes - viegla uzkoda ... |
|
|
|
Cidonijas - phe - kas tās tādas ... | |
|
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |