www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Kartupeļu čipsi | |
Rudens ... Lietus caurām dienām ... Drēgnums visapkārt ... bet mājās - karsta podiņkrāsns, ledusauksts alus un jauna filma ko noskatīties ... a zacenes ta' nav - maucība ! a kas gan ir kino bez alus vienā rokā un otrā rokā čipsis ko uzgrauzt ? vilkties lietū un aukstumā vājprātīgos 150m līdz bodei pēc čipsupakas ? - nēēēē ... jātaisa vien čipsi pašam izrokam pieliekamo |
|
Sastāvdaļas: 1. pieci/seši kartupeļi - pamatam 2. grami 700-800 eļļas - vārīšanai 3. griežamais dēlis - bez tā nikas nesanāks 4. smalka sāls - smeķim un kādas garšvielas "buķetei" pēc savas izvēles - ķiploksāls, paprika, pipari virtuves taimeris arī noderēs ... lai arī piņķerīgi izskatās, bet patiesībā čipsu pagatavšana ir ļoti vienkārša - tiesa gan ne ātra ... sākam izvirtības ar tupeņiem nomizojam un uzregulējam griežamo dēli uz 1.5-2mm "skaidas" biezumu ... |
|
žvīgu-žvāgu sašņikājam kartupeļus vienāda biezuma rimbuļos ... te arī ir tā "sāls", ka bez griežamā dēļa nevar iztikt jo ripiņām ir jābūt vienāda biezuma - citādi uztaisīt vienmērīgi izcepinātus čipsus ir bezcerīgi |
|
ņemam bļodu ... liekam to zem tekoša auksta ūdens un pārlasam tajā kartupeļu ripiņas, pie reizes veicot "kvalitātes kontroli" izkniebjot "melnumus" pievēršam uzmanību, cik sākumā ir duļķains ūdens - tā ir ciete no kuras ir jātiek vaļā, jo tā padara kartupeli lipīgu |
|
skalojam rimbuļus tiktāl - kamēr ūdens ir dzidrs ... ļaujam čipsu sagatavēm pamirkt pusstundu/stundu ... |
|
kamēr kartupeļi mērcējas, sagatavosim garšvielu maisījumu ... varam lietot jau gatavo "čipsu garšvielu", vai jaucam paši - tas no katra garšas karājas man sagribējas asāku brūķējumu no sāls, ķiploksāls, paprikas un pipariem |
|
visu samaisam, lai ir ar ko čipšus apbārstīt |
|
ņemam mazu 1.5 litru grāpīti un pielejam tajā pusi eļļas ... ir obligāti jāatstāj brīva vieta grāpī, jo citādi "burbuļi" var pārskriet pāri un sanākt ziepes slēdzam karstumu zem grāpja tā, lai eļļa ir ap 190C - te viss no intujīciskuma karājas ... parasti tas ir kāds 5no6 režīms elektriskajām plītīm "arvienvārdsakot" nevis karstāko, bet vienu iedaļu zem tā |
|
kamēr ņēmāmies ar garšvielām un eļļu - tupeņi ir nostāvējušies un tagad izliekam tos uz salvetēm nosusināties kamdēļ to vajag ? a pamēģiniet iemest uzkarsētā eļļā ūdeni - pēc apdegumu izārstēšanas, stulbu jautājumu vairs nebūs ... eļļa ir ap 190C karsta un ūdens tajā burtiski uzsprāgst - pietiek ar pāris pilēm pie tupeņa rimbuļa, lai dabūtu pamatīgus eļļas sprakšķus pusmetru ap plīti ... tākā strādājam uzmanīgi un jēbalnieku turam tālāk no grāpja ... |
|
Tagad par kartupeļu vārīšanas ilgumu ... kādi tik ieteikumi nav - 3 minūtes, 4ras, kāds vēl pateiks 4:13 un pēc tam sākas čīkstēšana - ojoj nikas nesanāca, kartupeļi kā vārīti, blablabla mājās nekas nesanāk ... a lieta ir kur ? lieta ir tur, ka šajā pasākumā nav iespējams definēt precīzu kartupeļu vārīšanas laiku ! pārāk daudz mainīgo iespaido gala rezultātu, jo predefinējot, ka kartupeļu čipsu plāksnes ir vienādas un temperatūra zem grāpja nemainas, cepšanas ilgumu ietekmē gan kartupeļu šķirne, gan temperatūra, gan griešanas dēļa uzstādītais čipsa biezums tamdēļ - nekādu striktu ieteikumu par cepšanas ilgumu ! katram pašam nāksies pirms lielās cepināšanas atrast "savējo" ilgumu darbojamies pēc sekojoša algoritma : iemetam grāpī pāris čipšu rimbuļus un novāram tos precīzi piecas minūtes izvelkam laukā, mirkli pagaidam, lai atdziest un pagaršojam bez nekādas garšvielu piedevas čipsiem ir jābūt izteikti kraukšķīgiem - tas nozīmē, ka eļļa ir izspiedusi visas ūdens molekulas no kartupeļa laukā ja čipsis ir mīksts kā frī kartupeļi - tad vārīts par maz ja kraukšķīgs, bet ar piedeguša kartupeļa garšu - tad vārīts par daudz ... piekoriģējam laiku +/- un taisam nākamo "testa porciju" parasti ar trešo "vārījumu" izdodas atrast precīzo vārīšanas ilgumu ... tīri "just for info" es sāku kalibrāciju ar piecām minūtēm - bij par "jēlu" nākamo čipsu pāri novārīju 8 minūtes - bij čutčut par pārvārītu trešo vārīju 7tiņas minūtes un bij ideāli trāpīts - kad čipsis ir kraukšķīgs un "veikala čipsi nervozi pīpo vārtrūmē" kad esam nokalibrējuši čipsu vārīšanas laiku - nosusinam pa "saujas porcijai" rimbuļus, lai ūdens nesprakšķ un metam vārīties vislaik sekojot taimerim pirmo minūti kartupeļi izteikti burbuļos - tas būs ūdens, kas tiek iztvaicēts no kartupeļa - tamdēļ grāpīti vajag tikai līdz pusei pildīt ... |
|
kad tuvosies čipšu "gatavības laiks" tie kļūs zeltaini un pat ar ausi varēs sajust, ka mainas "eļļas sprakšķis" bet "lai kāda auss" vāram visu tieši pēc iepriekš atrastā laika - šī patiešām nav tā reize, kad jāignorē virtuves taimera esamība ... "īstens vecis jau ar aci gatavību noteiks" - šos blablabla atstājam citai reizei |
|
skatoties pēc virtuves taimera, sagaidam "uztaustītā laika" beigas - smeļam čipsus no eļļas laukā .... | |
un izberam čipsus virtuves sietā, kuru ieliekam bļodā lai lēnām eļļa notek ... piekam laiku pa laikam "sakratam" sietu, lai čipsi labāk atdziest ... |
|
Ņemamies, kamēr visi čipsi ir gatavi ... uzberam garšvielas kārtīgi sietu sakratot - un sagaidam kamēr atdziest ieklājam šķīvja apakšā salveti "ja nu kāda eļļas pile ir palikusi, lai ir kur notecēt" un liekam uz galda ! |
|
Zeltani, kraukšķīgi kartupeļu čipsi ŅAMMMMMMM |
|
Un ko tie divkājainie tajos kartupeļos atrod ? - fu .... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |