www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Olas no "Co Priedes" | |
Kā gadījies, kā ne, bet tā nu ir sanācis ... Virtuvē ir joma kurai neesmu tā nopietni klāt ķēries - saldie ēdieni. Gaļu uzcepināt - tā svēta lieta, a vot saldo samargot - slinkums ... Tomēr palēnām, palēnām nolēmu saņemties un sākt kaučko no saldo gatavošanas apgūt un viena no saldo ēdienu izejvielām ir olas. Pautos ir spēks brāl' pautos. Un atkal nonākam pie aplauziena. Olas kā tādas var nopirkt da'jeb'kur, bet ... labas olas ir jāmeklē ! Kur sāpe ? Sāpe kā parasti ir tajā kapitālismā - ka viss tiek tendēts uz minimālu pašizmaksu, minimāliem darba resursiem un maksimālu peļņu. Jebšu prasti sakot tās nabaga dējējvistas baro ar sūc'viņu'zin' kādu drazu, ka tikai olas dētu ... un rezultāts - a rezultātu var katrs "saost", jā, jā tieši saost, jo "širpotreba" olas smird. Neesmu pārtikas tehnologs vai putnkopis, nezinu kāda draza tiek barota, bet domājams, ka kaučkādi lētie zivju milti ahūnos daudzumos, jo olas konkrēti voncī ... Pamēģina kaučvai klasisku bezē uztaisīt un vaniļas cukurs saujām jāber lai to smirdoņu atsistu. Un tā nu sanācis, ka nākas vien meklēt "mazās bodītes" un viens no ieteikumiem iraida iesist navigātorā ciparus 56.84980 24.20245 kas pepelacu aizvadīs līdz ... |
|
... olu bodītei Ķekavas "Alejās".
Šis "Co Priedes" veikaliņš ir vietējās dējējvistu fermas pārziņā, kur olas tiek perētas jau 40+ gadus, tā teikt šamie ne pirmo gadu olas ražo un "zin drēbi". Caur "paziņu paziņām" arī man šo vietu ieteica, ka tur esot dabūjamas olas kas tiešām ir olas. Un visa sāls esot, ka kantorīts iziet tieši uz kvalitatīvu olu tirgošanu ko dējušas vistas, kas ēdušas graudus, ko paši audzē bez "ķīmijas piešprices". Olām lielāka uzturvērtiba ir pirmās piecas dienas pēc izkrišanas no vistas. Tāpēc vērts ir izbraukt pāris km aiz Rīgas un nopirkt svaigas. Un rezultāts tiešām ir "kā vajag" - olām nav "zivs smacinieka", dzeltenums dzeltens un izmēri pieejami divejādi: lielais pauts vai mazāks pauts. |
|
Kas interesanti, ka olas tirgojas tādās vecmodīgās 30 olu
"paletēs" jebšu "bretēs". Ja sanāk braukt gar Ķekavas pusi iesaku novērtēt ... |
|
Vienu saulainu dienu gadījās atkal paviesoties
Ķekavā un uztaisīt nelielu ekskursiju vistu fermā Pilsētbērnam vajag takš izglītoties no kurienes tās olas īsti nāk ... Sagaidam fermas saimnieci Kristīni un ekskursija var sākties ... |
|
Vistu fermas teritorija ir gana plaša un viss
sadalīts pa "darba cikliem", es trāpījos laikā, kad jauno cāļu pieveduma vēl nav, tamdēļ šo "posmu izlaižam". Pirmais pārsteigums ir, ka dējējvistu cāļi tiek pirkti no Čehijas, jo izrādās ka Latvijā neesot uzticama cāļu ražotāja, kas garantētu desmitiem tūkstošu cālēnu piegādi Pie kam interesanti ir tas, ka cāļus iepērkot jau predefinēti sieviešdzimtes ... Dējēvstu šķirne esot speciāli izveidota tā ka vistas ir tumšas un gailēni balti, tad nu pēc izšķelšanās tumšās vistas aiziet darbam, a gailēni tiek utilizēti - skan skarbi, bet tāda nu i tā dzīve .... Cālēni dzīvojot tanī tur fermā, līdz 2-3 mēnešos sasniedzot dēšanas vecumu, un tad nu vistas tiek pārvestas uz dēšanas fermu ... |
|
Un tagad galvenais jautājiens, kas mani
interesēja visvairāk - vai vista maz ir gaili redzējuse ? Un nāk skarbā atklāsme - vistu fermā nekāda sekasa nava ! Gluži kā klasiskajā teicienā "В СССР секса нет !" Tā vien tas lopiņš savu mūžiņu nodzīvo ne reizi nejipājies, skarbi ... pat asara birst ... nabaga vistiņas ... |
|
Vienā fermā dzīvojas kaučkur 20.000 vistu, kuru
dzīvi var raksturot "viena diena = viena ola", sausa bezkaislīga matemātika ... Inčīgi ir vistu krātiņi, kur viss ir izplānots ar maksimālu atdevi i slīpums lai izdētā ola pati ieripotu uz konveijera lentas, i barības renstele, kas kalpo arī kā jumtiņš, lai vistas neapkakātu olas, i būru apgaismojums "ar toni". Lai arī bildē izskatās, ka vista viena otrai uz galvas kāpj, tā gluži nav. Vienkārši šamējās ir ziņkārīgas un redzot bildētāju vismaz kāds jaunums dzīvē notiek. |
|
Vistu būri ir gana plaši - ir pat atsevišķas nodaļas dēšanai ... | |
Laiku pa laikam gar būriem nobrauc barības automāts | |
savukārt zem būriem esošā lenta automātiski nogādā olas uz kopējo konveijera lentu | |
un olas konveijera galā
tiek kravātas bretēs ... Gadās pa kādai spalvai pie olas arī, jo olas apzināti netiek mazgātas, lai saglabātu dabisko aizsargkārtiņu uz čaumalas. Tamdēļ olas mazgājam tikai pirms lietošanas, nevis pirms likšanas ledusskapī. |
|
olas kraujas konteineros | |
patreiz olas vēl nav sašķirotas pēc izmēra, kā arī mēdz trāpīties pa kādai baltai ... | |
Pašu audzēto graudu bunkurs | |
diez kas aiz šīm durvīm notiek ? | |
vispirms automāts ar piesūcekņiem savāc nesašķirotās olas no bretēm | |
Olu izgaismošanas aparāts, kurā "ar aci" vizuāli tiek atlasītas ieplēstās olas | |
Ieplīsušās olas atlasa ... | |
viss kas saplēsts, iet uz utilizāciju | |
Olas tiek sasvērtas un apdrukātas | |
Olu izmērus raksturojošais svars ... | |
olas tiek automātiski sašķirotas pa izmēriem ... | |
Olas sapakojas "zilās kastes" M izmēra, zaļās L ... | |
Kastēs iekšā un uz veikaliem, piemēram, Stokmani ... | |
savukārt superlielās olas paliek vietējam vistufermas veikaliņam | |
intereses pēc nosvēru vienu lielo olu 102 grami
tas i praktiski divreiz lielāka par standarta M olām ... ot šitādu milzeņu dēļ ir vērts iegriezties vietējā bodītē |
|
tīri sakarīga ekskursija sanāca vismaz pašam nu ir skaidrs kā tā ola līdz veikalam nonāk ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |