www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Cūkas ādas čipsi | |
Kopš senseniem laikiem cilvēki dzer alu, un alus kvalitatīva izbaudīšana ir neiedomājama bez vieglām uzkodām. Šoreiz gatavosim vienu no atzītajām alus piedevām - cūkas ādas čipsus ! Kraukšķīgi un sātīgi, tādi, kurus dietologs ieraugot izmisumā matus plēsīs un veģetārietim psihiatra apmeklējums diviem gadiem uz priekšu garantēts ... Toties normāls cilvēks atvērs vēl vienu aliņu un pagrābs jaunu čipsu sauju Uzreiz brīdinu, ka stundas trejas būs jāiegulda, bet apziņa, ka tas ir paša gatavots, veldzēs ... Dodamies uz tirgu pēc cūku ādām ... |
|
Ko mumsim vajag ? 1. cūkas ādas kāds pusotrs kilo - pamatam 2. soda - sārmam 3. etiķis - skābei 4. vienu sīpolu - virumam 5. pāris pipargraudus - garšai 6. ķiploksāli - smeķim 7. puslitrs saulespuķu eļļas - cepšanai Pienācis laiks izprast gaļu - šoreiz tieši ādas kā tādas ... Lai arī nekādas specifiskās izejvielas nav vajadzīgas - pagatavot ādas čipsus nav vienkārši, jo ir jātiek galā ar ādas sīkstumu un, pats galvenais, jāpanāk, lai āda izceptos poraina nevis cieta strēmele Vienā teikumā aprakstot procesu - āda ir jānovāra sārmā, tad tas jāneitralizē, āda jāizkaltē un jācep eļļā. Pagatavošanas gaitā skatīsim visu kas un kā ... Iesākumam par pašu ādas gabalu kā tādu - pērkam pēc iespējas "plikākus" gabalus, kuros ir vismazāk speķa, jo lieka laika tērēšana speķi kasot nost nav vajadzīga ... Rēķinamies, ka āda vairāk nekā pusi atdos "taukos" tamdēļ mazāk kā ar kilo nav vērts pat ņemties ... Liekam ādas gabalus zem tekoša ūdens un ļoti rūpīgi visu ādu nokasam ar nazi ... |
|
Nomazgāto ādu sagriežam apmēram 5x5 santimetru lielos kvadrātos | |
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic ādas kvalitātes
pārbaudi ... |
|
liekam ādu vārīties lielā 5l grāpī ... | |
laikus nomizojam sīpolu, ko liksim virumam klāt ... | |
kad ūdens uzvāras, sākam kauju ar putām ... |
|
kad putu draza nosmelta, liekam virumam klāt sīpolu un asumam kādus 5-10mit piparu graudus | |
tagad sākas ķīmija ... lai atbrīvotos no ādas slānī esošajiem taukiem, ūdenim ir jāpievieno klāt soda soda "izvilks" taukus no ādas šķiedrām, dodot iespēju uzcept ādas gaisīgas un porainas uz 5l grāpi liekam ēdamkaroti ar kaudzi sodas un uzmanīgi un lēnām to pieberam verdošajam ūdenim |
|
sodai šķistot, ūdens aktīvi putos, tamdēļ daram visu
uzmanīgi ... tagad nogriežam uguni uz vidēju un lai ādas vāras apaļu stundu |
|
pēc stundas vārīšanās sārmainā ūdenī, ādas kļūs izteikti mīkstas | |
nokāšam ūdeni un ļaujam ādas gabaliem mazliet atdzist ... | |
tagad pienācis laiks nākamajam procesa posmam - ādas kaltēšanai kamdēļ āda ir jākaltē pirms cepšanas? jo ūdens un vāroša eļļa rada ļoti skaistus un izteiksmīgus apdegumus ... kamēr āda dziest, sagatavojam bļodiņu ar spēcīgu etiķūdeni - tajā "pa vienam" noskalosim ādas gabalus, neitralizējot sārma piegaršu |
|
ņemam pa vienam ādas gabaliņam ... kārtīgi no visām pusēm izmērcējam to etiķūdenī ... |
|
un liekam uz cepeškrāsns redelēm ar taukuma pusi uz leju zem redelēm paliekam paplāti, lai ir kur šķidrumam satecēt pusotrs kilo ādas ir tieši vienai pilnai redelei ... slēdzam cepeškrāsni uz 140C un lai stundu no vietas āda kaltējas ... |
|
kamēr āda kalst, sagatavojam sietu ar bļodu apakšā tajā liksim gatavos čipsus eļļas notecināšanai |
|
jau laikus ielejam mazā 1.5l grāpītī puslitru saulespuķu eļļas ... brīvai vietai ir obligāti jāpaliek, lai cepšanas gaitā putas "nepārskrietu" pāri malām |
|
Pēc stundas kaltēšanās āda ir ieguvusi vieglu tonīti, ļaujam visam mazliet atdzist, lai griežot pirksti nedegtu. | |
ar ļoti asu nazi sagriežam ādas gabalus santimetru biezās strēmelēs ... āda būs izteikti mīksta un trausla, tamdēļ daram visu uzmanīgi |
|
kamēr griežam ādas strēmeles, uzkarsējam katliņā eļļu līdz tā sāk "knakšķēt" parasti tas ir kāds 5/6 elektroriņķa režīms ... un uzmanīgi pa vienam gabaliņam liekam ādu cepināties uzreiz radīsies izteiktas putas un ādas gabali burtiski "uzsprāgs" pieņemot gaisīgu porainu "burbuļainu" formu. Tieši šī porainība dos kraukšķīgumu un tās sasniegšanai bij nepieciešams tas viss čakars ar vārīšanu sārmā un kaltēšanu. cenšamies nepārbāzt vienā cepšanas reizē grāpīti pārāk pilnu, citādi gabali salips vienā lielā pikā ... |
|
ādas gabaliņus vāram līdz tie iegūst zeltainu toni ... te precīzu laiku pateikt nevar, jo viss no izmēra un mēness fāzes karājas, parasti tās ir kādas 3-5cas minūtes iesākumam iesaku "piešaut roku" ar pāris gabaliem paeksperimentējot vārīšanas laiku ... arī "ar ausi" var noteikt mirkli, kad āda beidz atdot taukus, jo beidzas "dobjā" sprakstoņa ... ķeselējam gabalus laukā ... |
|
un liekam ādas čipsus sietā notecināt eļļas paliekas ... |
|
kad čipsi atdzisuši, izklājam tos uz salvetēm plānā kārtiņā, lai pēdējie tauki sasūcas un bagātīgi apberam tos ar ķiploksāli vai parasto sāli - kas nu kuram labāk garšo ... | |
uz šķīvja ! | |
zeltaini, kraukšķīgi cūku ādas čipsi .... ideālākā uzkoda pie alus - njammmmmm |
|
... jā, tūlīt šis kauss būs alus pilns ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |