www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Cūkas ādas čipsi
 
Kopš senseniem laikiem cilvēki dzer alu, un alus kvalitatīva izbaudīšana ir neiedomājama bez vieglām uzkodām.

Šoreiz gatavosim vienu no atzītajām alus piedevām - cūkas ādas čipsus !

Kraukšķīgi un sātīgi, tādi, kurus dietologs ieraugot izmisumā matus plēsīs un veģetārietim psihiatra apmeklējums diviem gadiem uz priekšu garantēts ... Toties normāls cilvēks atvērs vēl vienu aliņu un pagrābs jaunu čipsu sauju

Uzreiz brīdinu, ka stundas trejas būs jāiegulda, bet apziņa, ka tas ir paša gatavots, veldzēs ...

Dodamies uz tirgu pēc cūku ādām ...
 
Cūkas ādas čipsi
 
Akcija
 
Ko mumsim vajag ?
1. cūkas ādas kāds pusotrs kilo - pamatam
2. soda - sārmam
3. etiķis - skābei
4. vienu sīpolu - virumam
5. pāris pipargraudus - garšai
6. ķiploksāli - smeķim
7. puslitrs saulespuķu eļļas - cepšanai

Pienācis laiks izprast gaļu - šoreiz tieši ādas kā tādas ...
Lai arī nekādas specifiskās izejvielas nav vajadzīgas - pagatavot ādas čipsus nav vienkārši,
jo ir jātiek galā ar ādas sīkstumu un, pats galvenais, jāpanāk, lai āda izceptos poraina nevis cieta strēmele

Vienā teikumā aprakstot procesu - āda ir jānovāra sārmā, tad tas jāneitralizē, āda jāizkaltē un jācep eļļā.
Pagatavošanas gaitā skatīsim visu kas un kā ...

Iesākumam par pašu ādas gabalu kā tādu - pērkam pēc iespējas "plikākus" gabalus, kuros ir vismazāk speķa, jo lieka laika tērēšana speķi kasot nost nav vajadzīga ...
Rēķinamies, ka āda vairāk nekā pusi atdos "taukos" tamdēļ mazāk kā ar kilo nav vērts pat ņemties ...

Liekam ādas gabalus zem tekoša ūdens un ļoti rūpīgi visu ādu nokasam ar nazi ...
 
Cūkas ādas čipsi
 
Nomazgāto ādu sagriežam apmēram 5x5 santimetru lielos kvadrātos
 
Cūkas ādas čipsi
 
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic ādas kvalitātes pārbaudi ...
 
Cūkas ādas čipsi
 
liekam ādu vārīties lielā 5l grāpī ...
 
Cūkas ādas čipsi
 
laikus nomizojam sīpolu, ko liksim virumam klāt ...
 
 Cūkas ādas čipsi
 
kad ūdens uzvāras, sākam kauju ar putām ...
 
Cūkas ādas čipsi
 
kad putu draza nosmelta, liekam virumam klāt sīpolu un asumam kādus 5-10mit piparu graudus
 
Cūkas ādas čipsi
 
tagad sākas ķīmija ...

lai atbrīvotos no ādas slānī esošajiem taukiem, ūdenim ir jāpievieno klāt soda
soda "izvilks" taukus no ādas šķiedrām, dodot iespēju uzcept ādas gaisīgas un porainas

uz 5l grāpi liekam ēdamkaroti ar kaudzi sodas un uzmanīgi un lēnām to pieberam verdošajam ūdenim 
 
Cūkas ādas čipsi
 
sodai šķistot, ūdens aktīvi putos, tamdēļ daram visu uzmanīgi ...

tagad nogriežam uguni uz vidēju un lai ādas vāras apaļu stundu
 
Cūkas ādas čipsi
 
pēc stundas vārīšanās sārmainā ūdenī, ādas kļūs izteikti mīkstas
 
Cūkas ādas čipsi
 
nokāšam ūdeni un ļaujam ādas gabaliem mazliet atdzist ...
 
Cūkas ādas čipsi
 

tagad pienācis laiks nākamajam procesa posmam - ādas kaltēšanai
kamdēļ āda ir jākaltē pirms cepšanas? jo ūdens un vāroša eļļa rada ļoti skaistus un izteiksmīgus apdegumus ...

kamēr āda dziest, sagatavojam bļodiņu ar spēcīgu etiķūdeni - tajā "pa vienam" noskalosim ādas gabalus, neitralizējot sārma piegaršu
 
Cūkas ādas čipsi
 
ņemam pa vienam ādas gabaliņam ...
kārtīgi no visām pusēm izmērcējam to etiķūdenī ...
 
Cūkas ādas čipsi
 
un liekam uz cepeškrāsns redelēm ar taukuma pusi uz leju
zem redelēm paliekam paplāti, lai ir kur šķidrumam satecēt

pusotrs kilo ādas ir tieši vienai pilnai redelei ...

slēdzam cepeškrāsni uz 140C un lai stundu no vietas āda kaltējas ...
 
Cūkas ādas čipsi
 
kamēr āda kalst, sagatavojam sietu ar bļodu apakšā
tajā liksim gatavos čipsus eļļas notecināšanai
 
Cūkas ādas čipsi
 
jau laikus ielejam mazā 1.5l grāpītī puslitru saulespuķu eļļas ...
brīvai vietai ir obligāti jāpaliek, lai cepšanas gaitā putas "nepārskrietu" pāri malām 
 
Cūkas ādas čipsi
 
Pēc stundas kaltēšanās āda ir ieguvusi vieglu tonīti, ļaujam visam mazliet atdzist, lai griežot pirksti nedegtu.
 
Cūkas ādas čipsi
 
ar ļoti asu nazi sagriežam ādas gabalus santimetru biezās strēmelēs ...

āda būs izteikti mīksta un trausla, tamdēļ daram visu uzmanīgi
 
Cūkas ādas čipsi
 
kamēr griežam ādas strēmeles, uzkarsējam katliņā eļļu līdz tā sāk "knakšķēt"
parasti tas ir kāds 5/6 elektroriņķa režīms ...

un uzmanīgi pa vienam gabaliņam liekam ādu cepināties
uzreiz radīsies izteiktas putas un ādas gabali burtiski "uzsprāgs" pieņemot gaisīgu porainu "burbuļainu" formu.

Tieši šī porainība dos kraukšķīgumu un tās sasniegšanai bij nepieciešams tas viss čakars ar vārīšanu sārmā un kaltēšanu.

cenšamies nepārbāzt vienā cepšanas reizē grāpīti pārāk pilnu, citādi gabali salips vienā lielā pikā ...
 
Cūkas ādas čipsi
 
ādas gabaliņus vāram līdz tie iegūst zeltainu toni ...
te precīzu laiku pateikt nevar, jo viss no izmēra un mēness fāzes karājas, parasti tās ir kādas 3-5cas minūtes

iesākumam iesaku "piešaut roku" ar pāris gabaliem paeksperimentējot vārīšanas laiku ...
arī "ar ausi" var noteikt mirkli, kad āda beidz atdot taukus, jo beidzas "dobjā" sprakstoņa ...

ķeselējam gabalus laukā ...
 
Cūkas ādas čipsi
 
un liekam ādas čipsus sietā notecināt eļļas paliekas ...
 
Cūkas ādas čipsi
 
kad čipsi atdzisuši, izklājam tos uz salvetēm plānā kārtiņā, lai pēdējie tauki sasūcas un bagātīgi apberam tos ar ķiploksāli vai parasto sāli - kas nu kuram labāk garšo ...
  
Cūkas ādas čipsi
 
uz šķīvja !
 
Cūkas ādas čipsi
 
zeltaini, kraukšķīgi cūku ādas čipsi ....
ideālākā uzkoda pie alus - njammmmmm
 
Cūkas ādas čipsi
 
 
... jā, tūlīt šis kauss būs alus pilns ...
 
Cūkas ādas čipsi
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv