www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Cūkas cepetis | |
Ir reizes, kad ēdiens nevis piesakās pēc sevis, bet brēc "Gatavo Mani" ... Tā arī šoreiz, klīstot pa lielveikalu, tapa atrasta cūkas pakaļas stilba šķēle - piekam ideāli nogriezta šeit visi tirgus izcirtēji iet nervozī pīpot vārtrūmē ... un ja reiz ir tik burvīgs gaļas plācenis, tad tas ir arī jāpagatavo specifičeskāk, vai ne ? Viena no klasiskām cūkas cepeša marinādes bāzēm ir adžikas mērce - izteikti graudainu spēciju maisījums, labā tomātu pastā ... piekam te tiešām iepriekš "ir jāizprovē" kas ir kas - jo šī manta diemžēl mēdz būt : simc grami sarkano piparu un etiķa adžikā hlabic un ir kuņģa gastrīts gatavs ... cits ražotājs atkal pārber saujām kajēnas piparus, kas mēli un pakaļu dedzina - "lai neko citu i nevajag"... Es nereklamēju neko, pie pakaļas ko "torgaši" saka, bet gana laba adžika ir Spilvas - šamējo lietoju ... un kārtīgs gaļas cepetis "nobriest" visu nakti ... Cūkas stilba plāceni dabūjām, ko cepetī taisīt ? - nu tad sākam ... |
|
|
|
|
|
Cūkas stilba cepetim vajag 1. kārtīgu pusotru kilo cūkstilba giezuma - visa pamatam 2. ap 130gramiem adžikas mērces - marinādei 3. tumšo sojas mērci - sīvumam 4. pāris karotes medus - salduma karamelei 5. melnie un rozā pipari - asumam 6. rozmarīns - smārdam zaļbarība, aļa, saldie pipari, salāti, bietes - piedevām ... Ķeramies pie gaļas marinādes pagatavošanas - melnie pipari, soja, adžika, medus, rozmarīns, rozā pipari un bļodiņa kur visu iejaukt ... |
|
|
|
melnos un rozā piparus sastampājam piestā ... | |
|
|
Speram bļodiņā uzjaukšanai ... melno un rozā piparu maisījumu - asumam puskaroti rozmarīna - piegaršai pusburciņu adžikas - pamatam gramus 50mit sojas mērces - sīvumam un krāsai karotes divas medus - saldumam visu rupīgi samaisam, samaisam, samaisam kamēr marināde kļūst tumšsarkani ugunīga ... |
|
|
|
sagatavojam stilba šķēli un ahūni asu nazi ... | |
|
|
Jevrožopas sertificēts pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic cūkgaļas pārbaudi ... | |
|
|
ar asu un smagu nazi - burtiski zem paša naža svara spiediena taisam gaļai viscaur pa virspusi rūtiņveida/rombveida griezienus, apm 3mm dziļus, no abām pusēm ... šie griezieni atvērs gaļu nakc marinādei ... |
|
|
|
apsmērējam visu sirsnīgi ar marinādi no vienas puses ... | |
|
|
liekam gaļu ar apsmērēto pusi uz leju cepamtraukā - un kārtīgi nosmērējam ar marinādi virspusi ... | |
|
|
Plēvi pa virsu (lai smakas nesasūcas) un ledusskapī uz nakti ... |
|
|
|
Skatam, kā pēc nakc gaļa ir iemarinējusies, atdodot dabīgo suliņu cepšanas smārdam ... |
|
|
|
Liekam gaļu cepināties 190C uzkarsētā cepeškrāsnī ... laiki cepināšanai ir visnotaļ nenoteikti - jo viss karājas no gabala biezuma, bet parasti ap 1-1.5h |
|
|
|
kad apm. stunda pagājusi, apgriežam gaļas gabalu otrādi un cepjam tālāk... laiku pa laikam pārbaudam cepeti iebakstot ar dakšiņu ... kad dakšiņa duras viegli cauri, nosmērējam virspusi ar sviekstu ... |
|
|
|
vēl pēc minūtēm 10-15mit cepināšanas, gaļa iegūs izteikti kraukšķīgu karameles garozu... lielo cepeša plāceni ar visu trauku uz galda ! |
|
|
|
beram zaļbarību - papriku, salātus, bietīti un liekam uz šķivja svaigi nogrieztu cepeša šķēli pievēršam uzmanību, kā marināde ir iesūkusies gaļā no abām pusēm un kāda kraukšķīga karameles garoza njAAAmmmmm |
|
|
|
Bongucis ver muti vaļā - un gabaliņu ņammājam par "mammuci", "tētuci" ... | |
|
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |