www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Cūkas cepetis
 
Ir reizes, kad ēdiens nevis piesakās pēc sevis, bet brēc "Gatavo Mani" ...

Tā arī šoreiz, klīstot pa lielveikalu, tapa atrasta cūkas pakaļas stilba šķēle - piekam ideāli nogriezta
šeit visi tirgus izcirtēji iet nervozī pīpot vārtrūmē ...

un ja reiz ir tik burvīgs gaļas plācenis, tad tas ir arī jāpagatavo specifičeskāk, vai ne ?

Viena no klasiskām cūkas cepeša marinādes bāzēm ir adžikas mērce - izteikti graudainu spēciju maisījums, labā tomātu pastā ...
piekam te tiešām iepriekš "ir jāizprovē" kas ir kas - jo šī manta diemžēl mēdz būt :
simc grami sarkano piparu un etiķa adžikā hlabic un ir kuņģa gastrīts gatavs ...
cits ražotājs atkal pārber saujām kajēnas piparus, kas mēli un pakaļu dedzina - "lai neko citu i nevajag"...
Es nereklamēju neko, pie pakaļas ko "torgaši" saka, bet gana laba adžika ir Spilvas - šamējo lietoju ...

un kārtīgs gaļas cepetis "nobriest" visu nakti ...

Cūkas stilba plāceni dabūjām, ko cepetī taisīt ? - nu tad sākam ...
 
Cūkas cepetis
 
Akcija
 
Cūkas stilba cepetim vajag
1. kārtīgu pusotru kilo cūkstilba giezuma - visa pamatam
2. ap 130gramiem adžikas mērces - marinādei
3. tumšo sojas mērci - sīvumam
4. pāris karotes medus - salduma karamelei
5. melnie un rozā pipari - asumam
6. rozmarīns - smārdam

zaļbarība, aļa, saldie pipari, salāti, bietes - piedevām ...

Ķeramies pie gaļas marinādes pagatavošanas - melnie pipari, soja, adžika, medus, rozmarīns, rozā pipari
un bļodiņa kur visu iejaukt ...
 
Cūkas cepetis
 
melnos un rozā piparus sastampājam piestā ...
 
Cūkas cepetis
 
Speram bļodiņā uzjaukšanai ...
melno un rozā piparu maisījumu - asumam
puskaroti rozmarīna - piegaršai
pusburciņu adžikas  - pamatam
gramus 50mit sojas mērces - sīvumam un krāsai
karotes divas medus - saldumam

visu rupīgi samaisam, samaisam, samaisam kamēr marināde kļūst tumšsarkani ugunīga ... 
 
Cūkas cepetis
 
sagatavojam stilba šķēli un ahūni asu nazi ...
 
Cūkas cepetis
 
Jevrožopas sertificēts pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic cūkgaļas pārbaudi ...
 
 Cūkas cepetis
 
ar asu un smagu nazi - burtiski zem paša naža svara spiediena
taisam gaļai viscaur pa virspusi rūtiņveida/rombveida griezienus, apm 3mm dziļus, no abām pusēm ...

šie griezieni atvērs gaļu nakc marinādei ...
 
Cūkas cepetis
 
apsmērējam visu sirsnīgi ar marinādi no vienas puses ...
 
Cūkas cepetis
 
liekam gaļu ar apsmērēto pusi uz leju cepamtraukā - un kārtīgi nosmērējam ar marinādi virspusi ...
 
Cūkas cepetis
 
Plēvi pa virsu (lai smakas nesasūcas) un ledusskapī uz nakti ...
 
Cūkas cepetis
 
Skatam, kā pēc nakc gaļa ir iemarinējusies, atdodot dabīgo suliņu cepšanas smārdam ...
 
Cūkas cepetis
 
Liekam gaļu cepināties 190C uzkarsētā cepeškrāsnī ...

laiki cepināšanai ir visnotaļ nenoteikti - jo viss karājas no gabala biezuma, bet parasti ap 1-1.5h
 
Cūkas cepetis
 
kad apm. stunda pagājusi, apgriežam gaļas gabalu otrādi un cepjam tālāk...

laiku pa laikam pārbaudam cepeti iebakstot ar dakšiņu ...

kad dakšiņa duras viegli cauri, nosmērējam virspusi ar sviekstu ...
 
Cūkas cepetis
 
vēl pēc minūtēm 10-15mit cepināšanas, gaļa iegūs izteikti kraukšķīgu karameles garozu...

lielo cepeša plāceni ar visu trauku uz galda !
 
Cūkas cepetis
 
beram zaļbarību - papriku, salātus, bietīti un liekam uz šķivja svaigi nogrieztu cepeša šķēli

pievēršam uzmanību, kā marināde ir iesūkusies gaļā no abām pusēm un kāda kraukšķīga karameles garoza
njAAAmmmmm
 
Cūkas cepetis
 
 
Bongucis ver muti vaļā - un gabaliņu ņammājam par "mammuci", "tētuci" ...
 
Cūkas cepetis
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv