www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Cūku putra | |
Cūku putra, bukstiņputra, miežu putra - kā tik šo ēdienu
nesauc, sena letiņu virtuves klasika iz gadu simteņiem. Letiņš vienmēr ir bijis taupīgs un jau pats nosaukums rāda, ka ēdiens ir aPsolūts minimālisms ko prasti gatavojot sanāk rijamais cūkām, a mazliet "piedomājot" sanāk labumlabā putra pašiem ... Tikai vienkāršākās sastāvdaļas - miežu putraimi, kartupelis, sīpols, gaļas pikucis, piens un grāpis pilns ar saldu putru visai saimei. Tā nu nācies, ka šis ēdiens mūsdienās reti top gatavots - kur sāpe ? a visa sāpe ir progresā ... kādreiz saiminiece sabēra buļbas un putraimus grāpī, pienu pa virsu un lai viss stāv plīts stūrī "pusi dienas", mazā siltumā putraimi brieda, piens lēnām karamelizējās, piecep tik "gaļas cepuri" un ēdamais gatavs ... a tagad ? nav vairs mājās malkas plīšu ko var lēnām kurināt cauru dienu, nav vairs virtuvē desmitiem kilogramu smagu čuguna grāpju kam siltuminerce visai diennaktij un pats galvenais, ka nav laika ko veltīt uzmanot ēdiena gatavošanu "ka nepiedeg" ... Šai putrai tā robeža starp "šito jau tikai cūkas ēd" un "uhhh labs, dod vēl" ir ļoti trausla tamdēļ šoreiz nāksies "izlocīties" lai pieskaņotu seno putras vārīšanu mūsdienu realitātei. Pirmām kārtām putraimi - šai putrai izmantoja tikai "savējos alus miežus", diemžēl mūsdienās tirgotājs bērs pakās tos ko lētāk var vairumā nopirkt, lai tikai dārgāk pārdotu, tamdēļ putraimus kārtīgi skalosim ... Otrām kārtām darbināt pusdienu putras dēļ cepeškrāsni nav prāta darbs - lai kādus tur AEG energoefektīvos režīmus neslavētu, tamdēļ nāksies divas reizes vīkstīt grāpi segās "siltumizolācijai" un censties putraimus nevis vārīt, bet "briedināt" siltumā. Trešām kārtām piens - senāk putra stundām siltumā karsējoties ieguva īpašu saldumu no "lauku piena", tamdēļ meklēsim jau gatavu karsēto pienu, nu nesanāks pašiem to no "pilsētas piena" uzmeistarot nesanāks ... Lai arī laiku viss prasīs, bet darbs patiesībā jāiegulda šai putrai minimāls ... Izvēzējam roķeles ... |
|
Sastāvdaļas četrām kārtīgām
porcijām: 1. glāze miežu putraimu 2. viens liels un salds sīpols 3. divi kartupeļi 4. puslitrs karsēta piena 5. svaigi žāvēts treknāks gaļas gabals sāls un svaigi stampāts melnais pipars ... Uzreiz atkāpe, kas ir "karsēts piens" ? - tas ir "treknais lauku piens" kas ilgu laiku ir pienotavā speciāli karsēts iegūstot dzeltenīgu nokrāsu un karameles saldumu ... Senos laikos putra stundām ilgi karsējoties no piena ieguva šo īpašo "salduma piegaršu", mūsdienās mājas apstākļos šādu efektu iegūt nevar. Neklausiet tiem kas saka, ka var prasti piebērt "veikala pienam" cukuru un iegūt šo saldumu - nesūda ! Meklējam vien veikalos jau gatavu "karsēto pienu", ļoti labs ir Lazdonas - iesaku ! Par putraimu daudzumiem - miežu putraimi vairākkārtīgi piebriest apjomos un jārēķina uz glāzi putraimu divas glāzes ūdens un divas glāzes piena ... Vispirms skalosim no putraimiem laukā cieti - ja to neizdarīs rezultāts būs zils un saķepis pikucis ... gatavojam glāzi ar miežu putraimiem, sietu un auksta ūdens bļodu kur putraimus skalot |
|
Skalojam, mainam ūdeni, skalojam kamēr ūdens no "piena duļķainuma" top brīvs ... | |
Nomizojam un smalkos kubiņos sagriežam divus kartupeļus puslitru ūdens virsū un vāram kartupeļus minūtes desmit kartupeļus jāvāra atsevišķi, jo miežu putraimiem "patīk" neliels, bet ilgs siltums - tikai lēnām siltumā tie piebriest un "atveras" garšai, a strauji vārot prasti sašķīst pļeckā ... |
|
Kad kartupeļi minūtes desmit vārījušies beram klāt izskalotos putraimus | |
Sagaidam kamēr ūdens "uzmet burbuli" un momentā slēdzam uguni nost ... | |
Vāku virsū un ietinam grāpi siltināšanas sedziņā Ļaujam visam stundu stāvēt - šīs būs pirmais putraimu "briedinājums" ... |
|
pēc stundas skatam kā ūdens ir sasūcies putraimos un grāpis
ir sauss, lejam kādu puslitru karsētā piena, visu rūpīgi samaisam un uguni apakšā ... |
|
Sagaidam kamēr piens "uzmet burbuli". Bildē var labi redzēt cik apmēram vajag pienu tā lai putraimi brīvi tajā "skalotos" | |
Atkal liekam putru malā cenšoties cik nu vien rūpīgi var
ietīt grāpi siltināšanas segā lai samazinātu siltuma zudumus ... Lai viss stāv vismaz stundas divas ! Šādi miežu putras graudiņi paši savā siltumā briedīs uzsūcot pienu un iegūstot "pufīgu" struktūru, bet saglabājot formu. |
|
Kamēr putra gatavojas taisam gaļas cepuri. Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic žāvētās gaļas kvalitātes pārbaudi. |
|
Sagriežam gaļu un sīpolu mazos gabaliņos ... | |
Gaļu un sīpolus uz pannas un cepam kamēr tauki "izkūst". Sāli un svaigi stampātus piparus kārtīgi klāt. | |
Kad putra pāris stundas ir briedusi tīstam grāpi no segām
vaļā un kārtīgi samaisam putra ir maiga, bet irdena ar maziem kartupeļu "gabaliņiem" - pielabojam sāli lai iegūtu tādu saldsāļu garšu ... |
|
Putru uz šķīvja, gaļu ar sīpoliem pa virsu ... | |
Saldsāļa irdena cūku putra ar kraukšķīgu gaļas cepuri - mmmmm ... | |
Ko lūri ? Neredzi, ka Kaķis trenējas ? | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |