www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Dolmas | |
Dolmas - vīnogas, vīnogas - vīnoglapās ietīta gaļa ... ka's i ka's ? gaļa ietīta vīnoglapās, gandrīz kā kāpostu tītenis - bet ... šis nav tis - šis ir drugijs ... Dolmas ir nenosakāmas izcelmes ēdiens kurš nāk no "siltajam zemēm" armēņi un azerbaidžāni parasti mēdz dolmu izcelsmi sev piedēvēt, bet pazīstams šis ēdiens ir viskaučkur ... Dolmu pamats, kas izceļ tās pār parastiem tīteņiem, ir tieši vīnoglapu dotais skābums ... šeit arī ir jāizdara būtiska atkāpe ... Ja ir iespējams saplūkt svaigas vīnogu lapas - tad tās pietiek tik ar verdošu ūdeni apliet un "ir gatavs" ... ja pašam vīnogulāji dārzā neaug, tad nākas pirkt tirgū iesālītu vīnoglapu vīstokļus - šamējos vajag skalot lai dabūtu laukā sāli un skābumu tie vairs izteiktu nedos, tamdēļ gaļai jāpieliek kas skābāks klāt, piemēram, alčas vai to kaltētais pulveris tkemali ... vīnoglapas sagādāt gan ir ķēpa, bet dolmas ir viegli pagatavojamas un daudz darba neprasa ... Dodamies uz bodi ... |
|
|
|
|
|
Kārtīgam paēdienam
vajadzīgs : 1. viens vīstoklis ar sālītām vīnogu lapām - apvalkam 2. jērs:cūcis vai kādu nu gaļas salikumu gribam 500grami - pildījumam 3. divi sīpoli - asumam 4. sauja rīsu - piedevai 5. alču plūmes vai tkemali pulveris - skābumam 6. krējums - mērcei 7. ķiploks - aromam romas ķimenes, pipari un kāds zaļums, tomātiņš vispirms iemērcam vīnogu lapu vīstokli aukstā ūdenī - lai liekais sāļums "izskalojas" |
|
|
|
aplejam ar verdošu ūdeni rīsu sauju ... | |
|
|
ķeramies pie gaļas malšanas ... gaļasmašīna ar "rupjā cauruma sietu" un atiet darbs te labāk apvienot aromātisku + taukainu gaļu, piemēram, jērs+cūcis gaļas pasugai patiesībā nav nozīmes, galvenais ir, lai "taukums" būtu, citādi "būs sausi" piemaļam gaļai klāt arī vienu sīpolu asumam ... |
|
|
|
samaltajai gaļai pieberam ... applaucētos rīsus, piedodam bikucīt skābumu no plūmju pulvera, jēra gaļas izcelšanai bikucīt romas ķimenes un svaigi sastampātu melno piparu un visu viegli, viegli apmaisam - neko "dauzīt" nevajag, jo gaļai ir jāsaglabā irdenums |
|
|
|
viss sagatavots rullēšanas darbiem ... vīnogu lapas, gaļas masa un dēlis ... ķeselējam vīnoglapu no bļodas laukā un liekam ar "spīzdīgo" pusi uz leju - O tas ir knifs ... kamdeļ jārullē gaļa no "matētās" lapas puses ? jo tad spīdīgā vīnoglapas kārta paliek ārpusē un sarullētās dolmas izskatās perfekti ... |
|
vispirms saritinam ar roku gaļas desiņu, ko noliekam
lapas auKšpusē ... piebilde - ja lapai tur ir kāta gals saglabājies, tad to nogriežam ... |
|
|
|
nolokam uz leju auKšas lapas .. |
|
|
|
salokam uz vidu sānu lapas līdz izveidojas "rullējama lentiņa" | |
|
|
ieritinam gaļu vīnoglapā ... viena dolma gatava ! |
|
|
|
ritinam, ritinam - kamēr desmitiem dolmu ierindu ir
"kaujas gatavībā" pārpalikušās vīnoglapas saglabājam ! |
|
|
|
ķeramies pie sautējamā katla
pagatavošanas ... atrodam katlu kurā varēs ielikt šķīvi slodzei, jo ir tāda nianse, ka dolmas nerib grimt ūdenī, bet peld ... tamdēļ, lai tas lēnām izsautētu, vajag parklāt dolmu kārtu ar šķīvi, kas noturētu dolmas "zem ūdens" ieliekam grāpī pamatkārtu ar sīpola rimbuļiem ... |
|
|
|
izlīdzinam visu ar vīnogu lapām ... | |
|
|
cieši, cieši vienu pie otras klāt izklājam dolmas ... vienā slānī vai divos - tas no daudzuma karājas, bet galvenais cieši klāt ... |
|
|
|
pārklājam dolmas ar atlikušajām vīnogu lapām ... | |
|
|
šķīvi pa virsu slogam - aukstu ūdeni
"tā lai knapi nosedz" un minimāli, minimāli karstumu zem grāpja apakšā (eletriskajam riņķim kāds 2/6) vāku grāpim virsū un aizmirstam par visu uz "a' kamēr kādu filmu noskatos" jebšu uz pusotru stundu ... |
|
|
|
tikmēr nesteidzoties pagatavosim fikso mērcīti ... labs skābais krējums + zaļbarības laksti + ķiploks |
|
|
|
smalki kapāc ķiploks + zaļbarība iejaukta iekš krējuma ... | |
|
|
kad pusotra stunda pagājusi - aizvācam sloga šķīvi un skatam, kā grāpis pilns ar taukacīm ... velkam dolmas no vīnoglapu slāņiem laukā - daram to uzmanīgi ! nekādu dakšiņu, jo nedrīkst no dolmas tīstokļa iztecināt buljonu ... |
|
Dolmu rindiņa ... tomātēns ... ķiplokainā krējuma mērcīte ... | |
|
|
dolma pie dolmas ... | |
|
|
maiga, irdena gaļa vīnoglapu apvalkā ... ņammmmmm |
|
|
|
Bonga Bongā lūkojas ... | |
|
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |