www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Dolmas
 
Dolmas -  vīnogas, vīnogas - vīnoglapās ietīta gaļa ...

ka's i ka's ? gaļa ietīta vīnoglapās, gandrīz kā kāpostu tītenis - bet  ...  šis nav tis - šis ir drugijs ...

Dolmas ir nenosakāmas izcelmes ēdiens kurš nāk no "siltajam zemēm" armēņi un azerbaidžāni parasti mēdz dolmu izcelsmi sev piedēvēt, bet pazīstams šis ēdiens ir viskaučkur ...

Dolmu pamats, kas izceļ tās pār parastiem tīteņiem, ir tieši vīnoglapu dotais skābums ...
šeit arī ir jāizdara būtiska atkāpe ...
Ja ir iespējams saplūkt svaigas vīnogu lapas - tad tās pietiek tik ar verdošu ūdeni apliet un "ir gatavs" ...
ja pašam vīnogulāji dārzā neaug, tad nākas pirkt tirgū iesālītu vīnoglapu vīstokļus - šamējos vajag skalot lai dabūtu laukā sāli un skābumu tie vairs izteiktu nedos, tamdēļ gaļai jāpieliek kas skābāks klāt, piemēram, alčas vai to kaltētais pulveris tkemali ...

vīnoglapas sagādāt gan ir ķēpa, bet dolmas ir viegli pagatavojamas un daudz darba neprasa ...

Dodamies uz bodi ...
 
Dolmas
 
Akcija
 
Kārtīgam paēdienam vajadzīgs :

1. viens vīstoklis ar sālītām vīnogu lapām - apvalkam
2. jērs:cūcis vai kādu nu gaļas salikumu gribam 500grami - pildījumam
3. divi sīpoli - asumam
4. sauja rīsu - piedevai
5. alču plūmes vai tkemali pulveris - skābumam
6. krējums - mērcei
7. ķiploks - aromam
romas ķimenes, pipari un kāds zaļums, tomātiņš

vispirms iemērcam vīnogu lapu vīstokli aukstā ūdenī - lai liekais sāļums "izskalojas" 
 
Dolmas
 
aplejam ar verdošu ūdeni rīsu sauju ...
 
Dolmas
 
ķeramies pie gaļas malšanas ...

gaļasmašīna ar "rupjā cauruma sietu" un atiet darbs

te labāk apvienot aromātisku + taukainu gaļu, piemēram, jērs+cūcis
gaļas pasugai patiesībā nav nozīmes, galvenais ir, lai "taukums" būtu, citādi "būs sausi"

piemaļam gaļai klāt arī vienu sīpolu asumam ...
 
Dolmas
 
samaltajai gaļai pieberam ...
applaucētos rīsus, piedodam bikucīt skābumu no plūmju pulvera, jēra gaļas izcelšanai bikucīt romas ķimenes un svaigi sastampātu melno piparu

un visu viegli, viegli apmaisam - neko "dauzīt" nevajag, jo gaļai ir jāsaglabā irdenums
 
Dolmas
  
viss sagatavots rullēšanas darbiem ...
vīnogu lapas, gaļas masa un dēlis ...

ķeselējam vīnoglapu no bļodas laukā un liekam ar "spīzdīgo" pusi uz leju - O tas ir knifs ...
kamdeļ jārullē gaļa no "matētās" lapas puses ?
jo tad spīdīgā vīnoglapas kārta paliek ārpusē un sarullētās dolmas izskatās perfekti ...
 
Dolmas
 
vispirms saritinam ar roku gaļas desiņu, ko noliekam lapas auKšpusē ...

piebilde - ja lapai tur ir kāta gals saglabājies, tad to nogriežam ...
 
Dolmas
 
nolokam uz leju auKšas lapas ..
 
Dolmas
 
salokam uz vidu sānu lapas līdz izveidojas "rullējama lentiņa"
 
Dolmas
 
ieritinam gaļu vīnoglapā ...

viena dolma gatava !
 
Dolmas
 
ritinam, ritinam - kamēr desmitiem dolmu ierindu ir "kaujas gatavībā"

pārpalikušās vīnoglapas saglabājam !
 
Dolmas
 
ķeramies pie sautējamā katla pagatavošanas ...

atrodam katlu kurā varēs ielikt šķīvi slodzei, jo ir tāda nianse, ka dolmas nerib grimt ūdenī, bet peld ...
tamdēļ, lai tas lēnām izsautētu, vajag parklāt dolmu kārtu ar šķīvi, kas noturētu dolmas "zem ūdens"

ieliekam grāpī pamatkārtu ar sīpola rimbuļiem ...
 
Dolmas
 
izlīdzinam visu ar vīnogu lapām ...
 
Dolmas
 
cieši, cieši vienu pie otras klāt izklājam dolmas ...

vienā slānī vai divos - tas no daudzuma karājas, bet galvenais cieši klāt ...
 
Dolmas
 
pārklājam dolmas ar atlikušajām vīnogu lapām ...
 
Dolmas
 
šķīvi pa virsu slogam - aukstu ūdeni "tā lai knapi nosedz"
un minimāli, minimāli karstumu zem grāpja apakšā (eletriskajam riņķim kāds 2/6)

vāku grāpim virsū un aizmirstam par visu uz "a' kamēr kādu filmu noskatos" jebšu uz pusotru stundu ...
 
Dolmas
 
tikmēr nesteidzoties pagatavosim fikso mērcīti ...

labs skābais krējums + zaļbarības laksti + ķiploks
 
Dolmas
 
smalki kapāc ķiploks + zaļbarība iejaukta iekš krējuma ...
 
Dolmas
 
kad pusotra stunda pagājusi - aizvācam sloga šķīvi un skatam, kā grāpis pilns ar taukacīm ...

velkam dolmas no vīnoglapu slāņiem laukā - daram to uzmanīgi ! nekādu dakšiņu, jo nedrīkst no dolmas tīstokļa iztecināt buljonu ...
 
Dolmas
 
Dolmu rindiņa ... tomātēns ... ķiplokainā krējuma mērcīte ...
 
Dolmas
 
dolma pie dolmas ...
 
Dolmas
 
maiga, irdena gaļa vīnoglapu apvalkā ...

ņammmmmm
 
Dolmas
 
 
Bonga Bongā lūkojas ...
 
Dolmas
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv