www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Ērkšķogu ievārījums | |
Kad vasaras viducis klāt, tā sākas krizdoļu
jebšu ērkšķogu sezona. Vaktējam krūmus, jo īpaši te gaidīt nevar - saules svelmē gatavās ogas var nokalst pāris dienu laikā. Līdz ko krūms ir pilns tā izbrīvējam brīdi un ķeramies pie lasīšanas ... |
|
Ko tad vajag? Tak ērkšķogas un cukuru ! Ko īsti no ērkšķogām var gatavot ? - daži taisa ko kompotveidīgu, citi klasisku "ogainu" ievārījumu, šoreiz taps "maltais" ievārījums, jo no šīm sarkanajām ērkšķogām uzmargoto ievārījumu plānots ir izmantot gan saldajos, gan marinādēs. Kur fiška ? fiška ir samalt ogas, lai tās ir daudz maz viendabīgā masā un tā viegli smērētos gan tortes viducī, gan ap gaļas gabalu. Papildus tam izmantots tiks tieši ievārījuma cukurs, lai pēc iespējas visu mazāk "saldinātu" un rezultāts būtu skābens un jiptīgs ievārījums. Atvēlējam pāris stundas darbam, ieguļamies ērtāk krēslā un sākam graizīšanas darbus ar šķērēm apcērpot ogām kātiņu un spuraino purna galu... |
|
pēc pāris stundu darba ērkšķogas ir apgraizītas,
jā, var jau teikt : da nu to čakaru - malt var tāpat, bet nu "tīrām ogām" ir pilnīgi cita garša ... |
|
Skalojam ērkšķogas ūdenī ... | |
Štellējam gaļasmašīnu un atiet malšanas darbi ... | |
Samaļam ogas pļurā, bet ievērojam, ka ērkšķogu
sēkliņas paliek veselas, ot tamī arī būs šī ogu ievārijuma "odziņa" (o kas pa teikumu sanāca), jo sēkliņas piedos tieši ērkšķogām raksturīgo "kumosa smeķi" |
|
samaltās ogas grāpī, uguni apakšā un gaidam "pirmo putu" ko rūpīgi nosmeļam | |
Paralēli novāram 5-10 minūtes burkas un vākus "lai baciļi apsprāgst" | |
Noputotajai masai beram klāt ievārījuma cukuru
rēķinot kaučkur 1kg cukura uz 2,5litri malto ogu rūpīgi visu samaisam, gaidam līdz viss sāk burbuļot un vāram ne ilgāk kā 10 minūtes. |
|
Velkam burkas no verdošā katla laukā - te
ieteicams izmantot virtuves cimdus, ka neapdedzinās un lejam burbuļojošo ogu ievārījumu burkās iekšā "līdz lūpai" |
|
Vākus ciet un burkas griežam riņķī | |
Rūpīgi ievīkstam visu virtuves sedziņā - der arī
vienkārši lielāks dvielis un lai viss savā nodabā lēnām atdziest sedziņas siltumizolācija ilgāk saglabās karstumu, lai ir drošība, ka visi "ļaunie baciļi" nobeidzas un ievārījums labi uzglabājas |
|
Sarkano ērkšķogu ievārījums ... koša krāsa, jiptīgs skābums - ideāla manta tortēm pa vidu ko smērēt un gaļas marinādēm ! |
|
Gaļu, gaļu, gaļu !!! | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |