www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Ērkšķogu ievārījums
 
Kad vasaras viducis klāt, tā sākas krizdoļu jebšu ērkšķogu sezona.
Vaktējam krūmus, jo īpaši te gaidīt nevar - saules svelmē gatavās ogas var nokalst pāris dienu laikā.

Līdz ko krūms ir pilns tā izbrīvējam brīdi un ķeramies pie lasīšanas ...
 
Ērkšķogu ievārījums
 
Akcija
 
Ko tad vajag?
Tak ērkšķogas un cukuru !

Ko īsti no ērkšķogām var gatavot ? - daži taisa ko kompotveidīgu, citi klasisku "ogainu" ievārījumu, šoreiz taps "maltais" ievārījums, jo no šīm sarkanajām ērkšķogām uzmargoto ievārījumu plānots ir izmantot gan saldajos, gan marinādēs.

Kur fiška ? fiška ir samalt ogas, lai tās ir daudz maz viendabīgā masā un tā viegli smērētos gan tortes viducī, gan ap gaļas gabalu. Papildus tam izmantots tiks tieši ievārījuma cukurs, lai pēc iespējas visu mazāk "saldinātu" un rezultāts būtu skābens un jiptīgs ievārījums.

Atvēlējam pāris stundas darbam, ieguļamies ērtāk krēslā un sākam graizīšanas darbus ar šķērēm apcērpot ogām kātiņu un spuraino purna galu...
  
Ērkšķogu ievārījums
 
pēc pāris stundu darba ērkšķogas ir apgraizītas, jā, var jau teikt : da nu to čakaru - malt var tāpat,
bet nu "tīrām ogām" ir pilnīgi cita garša ...
 
Ērkšķogu ievārījums
 
Skalojam ērkšķogas ūdenī ...
 
Ērkšķogu ievārījums
 
Štellējam gaļasmašīnu un atiet malšanas darbi ...
 
Ērkšķogu ievārījums
 
Samaļam ogas pļurā, bet ievērojam, ka ērkšķogu sēkliņas paliek veselas,
ot tamī arī būs šī ogu ievārijuma "odziņa" (o kas pa teikumu sanāca),
jo sēkliņas piedos tieši ērkšķogām raksturīgo "kumosa smeķi"
 
Ērkšķogu ievārījums
 
samaltās ogas grāpī, uguni apakšā un gaidam "pirmo putu" ko rūpīgi nosmeļam
 
Ērkšķogu ievārījums
 
Paralēli novāram 5-10 minūtes burkas un vākus "lai baciļi apsprāgst"
 
Ērkšķogu ievārījums
 
Noputotajai masai beram klāt ievārījuma cukuru rēķinot kaučkur 1kg cukura uz 2,5litri malto ogu

rūpīgi visu samaisam, gaidam līdz viss sāk burbuļot un vāram ne ilgāk kā 10 minūtes.
 
Ērkšķogu ievārījums
 
Velkam burkas no verdošā katla laukā - te ieteicams izmantot virtuves cimdus, ka neapdedzinās

un lejam burbuļojošo ogu ievārījumu burkās iekšā "līdz lūpai"
 
Ērkšķogu ievārījums
 
Vākus ciet un burkas griežam riņķī
 
Ērkšķogu ievārījums
 
Rūpīgi ievīkstam visu virtuves sedziņā - der arī vienkārši lielāks dvielis
un lai viss savā nodabā lēnām atdziest

sedziņas siltumizolācija ilgāk saglabās karstumu, lai ir drošība, ka visi "ļaunie baciļi" nobeidzas un ievārījums labi uzglabājas
 
Ērkšķogu ievārījums
 
Sarkano ērkšķogu ievārījums ...

koša krāsa, jiptīgs skābums - ideāla manta tortēm pa vidu ko smērēt un gaļas marinādēm !
 
Ērkšķogu ievārījums
 
 
Gaļu, gaļu, gaļu !!!
 
Ērkšķogu ievārījums
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv