www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Foršmaks | |
Senos, vai ne tik senos laikos sāka ļaudis iet jūriņā un rūpnieciskos apmēros celt siļķes no jūŗas laukā. Zvejoja, sālīja mucās un stiepa uz tirgu pārdot ... Zvejas apjomiem augot siļķe ieguva lētu cenu un tapa pieejama visiem tautas slāņiem, ka pat paši nabadzīgākie ļauži varēja atļauties šo zivteli ikdienā ēst ... Tā palēnām, pamazām tapa izdomāts veids kā no prastas sālītas siļķes izlīdzoties tikai ar "visu kas pa rokai" pagatavot pastētveida uzkožamo kas tapa nodēvēts par foršmaku. Nosaukums nāk no vācu mēles "Vorschmack" / uzkoda - kas liek domāt par prūsisko receptes izcelsmi. Lai arī šķiet, ka foršmaka recepšu ir daudz, patiesībā tās visas grozas ap vienu un to pašu - kā apspēlēt sālīto siļķi līdz perfektumam. Dodamies uz zivju tirgu ... |
|
Četriem kārtīgiem uzkodu trauciņiem 1. trejas sālītas siļķes - pamatam 2. divi sīpoli - asumam 3. divi skābi āboli - piedevai 4. trejas baltmaizes šķēles- masai 5. piens - maizes mērcēšanai 6. sviesta paka - smērīgumam 7. trejas olas - masas vieglumam 8. melna tēja - siļķu mērcēšanai zaļumi, citrons, melnie pipari - garšas piedevai Tagad liriska atkāpe par siļķēm ... Mūsdienās veikalos siļķu fileju ir 1000+1ns paveids un visus tos var foršmakam izmantot, bet, ja gribam klasisku garšu, tad meklējam visparastāko neķidāto, sālīto siļķi, kāda tā ir tirgojusies gadu simtiem, veikalos to reti var dabūt, bet tirgū zivju paviljonā šamējā ir dabonama vienmēr. Tagad ir jātiek vaļā no siļķes sāls un jāpiedot siļķei "garša" - te palīdz visparastākā melnā tēja. Gatavojam puslitru maksimāli stipras melnas tējas - lai trauks stāv malā un atdziest ... šajā tējā taps mērcēta siļķe "uz nakti" lai pazustu liekais sāļums un siļķe iegūtu specifisku piegaršu. Siļķe nebūs tik asa kā etiķī mērcēta, bet būs ar tādu vieglu, tieši foršmakam raksturīgu, rūgtenumu ... |
|
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic sālīto norvēģijas siļķu kvalitātes pārbaudi ... | |
Galvu nost, ķidas laukā - ja gadās mātīte, tad ikrus saglabājam, noplēšam ādu ... |
|
sadalam siļķi filejās izņemot viduča asaku |
|
liekam siļķu filejas un ikrus traukā, lejam atdzisušo tēju pa virsu un liekam visu ledusskapī "uz nakti" |
|
kad nakte ir pagājusi sākam ķēpīgāko daļu ... ņemam tējā mērcētās siļķu filejas un rūpīgi saplēšot tās pa gabaliņiem izlasam asakas čakars būs pamatīgs un pilnīgi visas tā pat nevarēs izlasīt, bet jācenšas "cik nu var" |
|
minūšus desmit novāram cietas trejas olas un karstā ūdens peldē liekam trauciņu ar paku sviesta ir būtiski izkausēt sviestu līdz šķidram stāvoklim, jo tas taps iekults siļķu masā un piedos pastētei "smērīgumu" |
|
trejas baltmaizes šķēles aplejam ar pienu "lai izmirkst", ja maize ir baigi sakaltusi, tad noplēšam cietās garozas, pirms malšanas maizi nospaidīsim no liekā piena nost. Lobam olas, mizojam divus sīpolus, nomizojam un izgriežam serdes diviem skābiem, te labi der "antonovka", āboliem viss beidzot ir sagatavots malšanai ... |
|
Sākam malšanas dabus te der tikai un vienīgi klasiska gaļasmašīna, jo siļķe nav mērcēta etiķī un tās asakas nav "izšķīdušas", lai cik rūpīgi siļķes filejas tīrītu tāpat sīkās asakas būs palikušas. Blenderī kuļot asakas "salips" pa malām paliekot veselas un ar garantiju ēdot "sprūdīs starp zobiem", savukārt gaļasmašīnā visas asakas samalsies garantējot "tīru" pastētes masu. atkāpe par olām, ja foršmaku izmantos "maizīšsmērēšanai", tad maļam olas kopā ar visu pārējo ja gribas gatavot smuko "uzkodastrauku", tad kādu olu kapājam un izmantojam garnēšanai. |
|
pienācis laiks apvienot samalto siļķes, ābola, sīpola un olu masu ar jau nedaudz atdzisušo, izkusušo sviestu |
|
iekuļam sviestu siļķes masā veidojot viendabīgu pastēti ... pielabojam garšu ar svaigi stampātiem pipariem, sāli un citrona sulu "cik nu kuram prasas" |
|
liekam foršmaku trauciņos, plēvi pa virsu un ledusskapī iekšā uz pāris stundām lai aukstumā masa "savelkas" |
|
Beidzot ņemam foršmaku no ledusskapja laukā, smērējam uz maizītēm un apbārstam ar dillēm ... | |
vieglā uzkoda foršmaks visā savā godībā ... | |
kauslīgais Bonga - mirklis pirms mauciena "pa aci" |
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |