www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Frikadeļu zupa | |
Frikadeles, frikadeles, mazās gaļas bumbiņas ... Šīs zupiņas garša katram nāk līdzi no "bērna kājas" un vienmēr gribas atrast to īsto receti "kā kādreiz". Frikadeļu zupa būtībā ir viena no visvienkāršākajām zupām, nekādas specifiskas lietas tā neprasa, bet ... bet kā jau parasti, jo vienkāršāka recepte jo vieglāk visu var sabojāt. Kur ir lielākā kļūda šo zupu taisot ? mēģināt vārīt to plikā ūdenī ... Jebkuras klasiskas zupas pamatu pamats ir buljons! (aukstās vasaras zupas un krēmzupas liekam mierā) Bez buljona NAV zupas, vai tas borščs, vai soļanka, vai frikadeļu zupa - visām pamatā stāv kārtīgs un kreptīgs buljons. Piekam šeit "buljona kubiciņi" lietu neglābj, kubiciņus var lietot, ja kādai mērcei vajag piešaut pārsimt gramus buljona, zupas buljonam vajag īstus gaļas kaulus un kārtīgu vārīšanu. Tamdēļ atmetam ilūzijas, ka frikadeļu zupu var pagatavot 20 minūšu laikā, ziedosim tai divas stundas un iegūsim īstenu zupu ! Buljonu frikadeļu zupai ir ieteicams saskaņot ar izvēlētās frikadeļu gaļas treknumu, ja frikadeles taisam no treknas cūkgaļas, tad vāram vistas kaulu buljonu, ja gaļa liesāka, tad ņemam teļa kaulus. Aunam kājas un dodamies uz bodi ... |
|
Sastāvdaļas: 1. malta gaļa grami 400-600simc - pamatam 2. nelieli 5-6 tupenīši - masai 3. divas saujas rīsu - biezumam... ja nepatīk rīsi, tad lietojam makaronus 4. vistu kaulu kilo - buljonam 5. burkāni - krāsai 6. puravs - smeķim 7. sīpoli - asumam 8. zaļbarība - dilles, sīpolloki un kāds pētersīlis garšvielas - rupji malti pipari, sāls Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic gaļas pārbaudi ... |
|
liekam vistas kaulus uz stundu/pusotru vārīties ... | |
zupas "biezumam" parasti liek smalkos makaronus vai rīsus,
personīgi labāki šķiet rīsi, jo tie, atšķirībā no makaroniem, pie
vairākkārtējas zupas uzsildīšanas neizsķīst ... kamēr buljons vāras - iemērcam ūdenī divas saujas rīsu, tas ļaus izbēgt no rīsu "negatavuma" |
|
kad uzvāras vistu kauli - sākam kauju ar putām ... nosmeļam visas putas nost, jo savādāk buljonam būs sīva garša ... |
|
jau laicīgi buljonam nomizojam lielu sīpolu un iegriežam krusteniski ... | |
metam sīpolu vistas kaulu buljona grāpī ... |
|
kamēr buljons vāras, pievēršamies frikadeļu taisīšanai ... malto gaļu ņemam cūkas vai puse uz pusi cūkas ar liellopu - tā lai ir treknumiņš par gaļas piedevām var sākt n-tos svētos karus, vieni taisa ar rīsiem, otri ar olu, trešie mannu ber klāt ... pieturēsimies pie klasikas un pildīsim malto gaļu ar sīpolu un zaļumiem ... |
|
smalki-smalki sakapājam pusi sīpola un zaļumus ... | |
saberžam melnos piparus | |
liekam gaļai klāt sīpolus ar zaļumiem un sapiparojam visu | |
un sākam gaļas mīcīšanu mīcam, mīcam, mīcam, mīcam laiku pa laikam no visa spēka triecam gaļas pikuci pret bļodas dibenu "izdauzīta" gaļa labāk turas kopā. mīcam līdz gaļa kļūst viendabīga "pastveida" masa ... |
|
sākam frikadeļu ripināšanu bumbuļu izmēru izvēlamies "lai ērti karotē guļ" un mazas frikadelītes izskatās inčīgāk nekā lieli kartupeļveida kluči ... |
|
un, kamēr vāras buljons, liekam frikadeles saldētavā - aukstums padarīs gaļu vēl noturīgāku pret izšķīšanu | |
nomizojam tupeņus ... | |
un sagriežam mazos kubiciņos | |
kamēr lipinājām frikadeles un mizojām tupeņus laiciņš ir pagājis un vistas buljons ir gatavs |
|
Nokāšam kaulus un sīpolu nost, atstājot grāpī tikai buljonu |
|
laiks sākt vārīt zupiņu "pa nopietnam" vispirms pievienosim buljonam rīsus un kartupeļus - tie vārīsies visilgāk rīsus noskalojam lai nav cietes duļķīguma un beram buljonā |
|
beram buljonā kartupeļus - lai vāras ... | |
kamēr vāras rīsi un kartupeļi sagatavojam sautēšanai sīpolus, burkānus un puravu sīpolu un puravu smalki sagriežam - burkānu sarīvējam uz rupjās rīves... |
|
un beram visu uz pannas sautēties ... | |
līdz sīpoli kļūst zeltaini ... | |
Kamēr sīpoli ar burkāniem sautējas ... beram buljonā frikadeles |
|
ļaujam visam vārīties, laiku pa laikam paskatoties vai kartupeļi nav mīksti | |
kad kartupeļi ir gandrīz gatavi, liekam buljonam klāt sautējumu | |
sautēti sīpoli ar burkāniem dos zupiņai izteiktāku "zeltainu" toni ... pieliekam pāri laurulapun un sāli "cik nu kuram patīk" ja nepieciešams pielabot zupas šķidrumainību, tad pielejam kādu glāzi vārīta ūdens ... |
|
noskalojam sauju ar dillēm un lokiem ... un smalki sakapājam ... |
|
Kad kartupeļi ir kļuvuši mīksti, slēdzam uguni zem grāpja nost un beram klāt zaļumus | |
lai zupiņa "ievelkas" minūtes 20mit | |
uz šķīvja ! | |
īstena frikadeļu zupa ... ņammmmmmm |
|
Frikadeles - hmmm - pasniedziet Man nedaudz vēlāk .... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |