www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Gaļas salmiņi zirņos
 
Ir dienas, kad sagribas ko vienkāršu, bet reizē neierastu.

Kamdēļ gan nepagatavot gaļas salmiņus zirņu panējumā ?
Un klāt vēl paštaisītu tomātu mērcīti ...

Aunam kājas un dodamies uz bodi ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
Akcija
 
Sastāvdaļas:
1. grami sešsimts šķiņķa - pamatam
2. sauja krokoto zirņu - specifiskam panējumam
3. viens pauts - panējuma masai
4. karote cietes - stingrībai
5. sīpols - asumam
6. tomātu pasta - mērces krāsai
7. atādotu tomātu bundža - mērces pamatam
8. labs etiķis - mērces asumam
sāls, cukurs, pipari, zaļbarības bunte ar lociņiem un eļļa frītēšanai.

Sākam ar fiksu gaļas iemarinēšanu
ņemam labu šķiņķa gabalu, es uzreiz pirku jau sagrieztas šķiņķa šķēles ...

sagriežam šķēles nelielos salmiņos pret šķiedru tā lai veidotos klasisks grāfa Stroganova grieziens ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
sasmalcinam sīpolu ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
Liekam gaļai klāt sīpolu, svaigi maltus piparus un sāli ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
visu rūpīgi samaisam un noliekam malā uz kādu stundiņu "lai ievelkas" ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
kamēr gaļa marinējas ...

ņemam atādotu tomātu bundžu, etiķi, tomātu pastu, piparus, cukuru, sāli, ķiploku un sakapājam sīpollokus ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
vispirms uz pannas saspaidam atādotos tomātus no bundžas ...

Protamistiski, ka vislabāk derētu pašaudzēti miltaini tomāti, bet kur pakaļā tādus raut, ja laukā -27C ?
tamdēļ gatavojam tomātu mērcīti "ziemas edišen" no bundžas tomātiem un pastas ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
kad tomātmasa uz pannas sāk burbuļot liekam klāt ...

ēdamkaroti cukura, tējkaroti sāls, ēdamkaroti etiķa, lociņus un iespiežam divas lielas ķiplokdaivas ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
masai pievienojam divas ēdamkarotes labas tomātu pastas ...

pasta piešķirs mērcei izteikti sārtu toni - visu rūpīgi samaisam ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
ļaujam visam minūtes desmit iztvaicēties līdz tomātu mērces masa kļūst bieza un ķēpīga ...

liekam malā lai atdziest ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
pienācis laiks specifiskā panējuma "odziņai"

Ņemam Padomju Latvijas Sociālistiskās Republikas, Rīgas elektro un mehānisko sadzīves aparātu, metālizstrādājumu un rotaļlietu rūpnīcas "Straume" ražotās kafijas dzirnaviņas un beram tajās sauju krokoto zirņu.
 
Gaļas salmiņi zirņos ..
 
maļam zirņus līdz tie pārvēršas smalkos miltos ...

Pie kam, Straumes dzirnaviņu piesaukšana nav nekāda "filoloģiska daiļmuldēšana" - krokotie zirņi ir ārkārtīgi cieti un vairums mūsdienu šķibacaino ražoto brīnumu nemaz nespēj tos samalt, pat Straumes monstram gadās, ka kāds zirnis nesamaļas ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
liekam bļodiņā samalto zirņu miltus, tējkaroti cietes un vienu pautiņu...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
visu rūpīgi samaisam, ja gadās kāds nesamalts zirnis to izmetam laukā ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
lejam maziņā grāpītī puslitru labas augu eļļas, pērkam tādu kam nav nekādas smakas, kas tieši ir paredzēta frītēšanai

un uguni uz max apakšā ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
izvelkam no sīpolu marinādes gaļas gabalus ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
rūpīgi iejaucam gaļu tā, lai panējums to visapkārt un rīņķī nosegtu ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
sāksim dubultas frītēšanas darbus

kamdēļ dubultā ? ar pirmo piegājienu metīsim gaļas gabalus pa vienam eļļā un burtiski pēc desmit sekundēm vilksim laukā ...

verdošā eļļa izveidos, jebšu "apraus",  pirmo panējuma slāni un ļaus noturēt dabīgo gaļas sulīgumu ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
praktiski uzreiz velkam gaļu laukā ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
liekam pirmo reizi aprautos gaļas gabalus sietā, lai eļļa notek un velti nesūcas apvalkā ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
pārberam gaļu uz bļodu ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
Un tagadiņ beram atkal eļļā otrreizējai frītēšanai līdz gatavībai ...

gaļa gatava kļūs burtiski pāris minūšu laikā - to noteikt var pēc tā, ka gabali paliek zeltaini un sāk "sprakšķēt" sākot atdot sulu, šo mirkli nedrīkst palaist garām, citādi gaļa pārcepsies un paliks sausa
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
Velkam gaļu no eļļas laukā ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
ļaujam zeltainajiem, zirņu panējuma pārklātajiem gabaliņiem notecināt lieko eļļu ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
Gaļas salmiņus uz šķīvja, paštaisīto mērci klāt un kādu zaļbarību pa virsu ...
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
Sulīga gaļa specifiskā zirņu panējumā ... njammma ... 
 
Gaļas salmiņi zirņos
 
 
Picaskaķi Bongu pasūtījāt ?
 
Gaļas salmiņi zirņos
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv