www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Gaspačo
 
Kad vasaras saule cepina, tad i' īsti pat ēst negribas, ka tik vēsums būtu ...

Tad nu karstie Spānijas ļauži ir izdomājuši tādu zupānu kā gaspačo, kam recepšu ir ārkārtīgi daudz,
tas no sērijas kā letiņu "aukstā zupa" - katrā saimniecībā top pa savam.
Patiesībā šai zupai ir tikai viens nosacījums, ka visām sastāvdaļām ir jābūt tik tikko "no dobes"
respektīvi maksimāls svaigums - tas ir zupas garants.

un jā - šī zupa ir veģetāristiska, tiešām viena no retajām, kur gaļa nemaz neprasās
šis zupāns ir drīzāk jāuzskata kā tāds "sagribējās kaučko - uzēdu bļodiņu"
no sērijas : ēd kaut spaini - resnāks nepaliksi

maza nianse - bez blendera neiztikt !

Vācam kopā zaļbarību ...
 
Gaspačo
 
Akcija
 
Sastāvdaļas pāris bļodiņām:
1. treji-četri gurķi
2. treji-četri tomāti
3. divas paprikas
4. sīpols
5. pāris ķiplokdaivu
6. dilles, pētersīlis
7. ciabatas maize - der arī parasts batons
8. laba olīveļļa
9. mazliet ābolu etiķa
sāls, melnie pipari, baziliks un tabasko mērce asumam

īpašai vasaras svelmei var sagatavot arī ledus gabalus ...

faktiski jārēķina lai gurķi, tomāti, paprika ir vienādā daudzumā

Visupirms taisam baltmaizes grauzdiņus ko piekost zupai klāt ...
Sagriežam ciabatas maizi, kāpēc visur tieši to ciabatu piemin?
da' tāpēc, ka to sagrauzdējot garoziņa dod savādāku "kraukšķi", bet der arī parasta baltmaize
 
Gaspačo
 
un apgrauzdējam vai tosterī, vai cepenē līdz "kraukšķīgam zeltainumam"

prasti iemetu cepenē, ko ieslēdzu uz 100C un "kamēr taisīju zupu - grauzdiņi bij gatavi"
 
Gaspačo
 
Nogriežam divas šķēles divpirkstu biezumā kurām nogriežam nost garozu
 
Gaspačo
 
Liekam baltmaizes mīkstumu bļodā un uzlejam nedaudz auksta vārīta ūdens, tā lai izšķīst

baltmaize piedos zupai "noturību" un zupāns nebūs pilnīgi šķidra pļurza
 
Gaspačo
 
Atādojam tomātus ...

pārgriežam krusteniski ādiņu
 
Gaspačo
 
uzvāram grāpītī ūdeni
 
Gaspačo
 
un iegremdējam tomātu uz kādu pusminūti
 
Gaspačo
 
ādeles smuki nolobīsies nost
 
Gaspačo
 
Sagriežam tomātus uz pusēm rūpīgi izgriežam serdītes
 
Gaspačo
 
liekam bļodā pie izmirkušās baltmaizes
 
Gaspačo
 
nomizojam un sagriežam gurķus, bet vienu pusgurķi pataupam
 
Gaspačo
 
sagrieztos gurķus bļodā
 
Gaspačo
 
sagriežam papiku, izlobot serdes ar sēklām, un atkal pa gabaliņam no katras paprikas noliekam malā
 
Gaspačo
 
sagriezto papriku bļodā
 
Gaspačo
 
nolobam un sagriežam sīpolu, kādu ceturdaļu pataupam

nolobam trejas ķiplokdaivas
 
Gaspačo
 
sagriezto sīpolu un ķiplokus bļodā iekšā ...

skatam bļoda pilna ar zaļbarību, bet malā atlikts pa gabaliņam gurķis, paprika un sīpols
 
Gaspačo
 
Gatavojam blenderkātu ...
 
Gaspačo
 
lēnām un uzmanīgi sākam šķaidīšanas priekus
 
Gaspačo
 
blenderēt nāksies gana ilgi, jo ir jāiegūst tīra "krēmveida" konsistence

te protamistiski, ka viss no blendera jaudas karājas ...
 
Gaspačo
 
Tjūnējam garšu ...

pipari, baziliks, sāls, tabasko, etiķis - viss cik_nu_katram_pašam_prasās

un kādas trejas-četras ēdamkarotes ar eļļu
 
Gaspačo
 
smalkos kubiņos sagriežam atstāto gurķi, sīpolu, papriku

un smalki sakapājam zaļbarību

Tieši šie veselie gabaliņi kopā ar krēmveida pamatmasu dos to interesanto gaspačo "kumosu"
 
Gaspačo
 
Lejam zupu bļodā, pieberam no visa pa druskai sakapāto sastāvdaļu ingredientus, ja baisi karsts, tad pieliekam pāris ledus gabalus
un klāt grauzdiņus ...
 
Gaspačo
 
Svelmei par spīti ...
 
Gaspačo
 
 
Zaļbarības vietā Bonga izvēlas astaiņu SPA procedūras
 
Gaspačo
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv