www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Grieķu salāti
 
Kādu dienu virinot ledusskapi atradās tajā lērums ar dažādu zaļbarību ...
pakasot pakaļ... oj pakausi, radās ideja pagatavot grieķu salātus.

Grieķu salāti patiesībā ir ārkārtīgi vispārīgs jēdziens - no sērijas tas pats, kas letiņš teiktu, ka man šodien pusdienās gaļa.
Ej nu saproti ko šams domā ar "gaļu" - vai buļļa pautus, vai mežacūkas kotletes, vai "uz atlaidi" pirktus vistas stilbus.
Tāpat grieķu salātiem nav konkrētas sastāvdaļu receptes, jo fiška šiem salātiem ir cita.
Grieķu salāti ir nevis stingras sastāvdaļas, bet gan to "grieziens", jo sastāvdaļām ir jābūt izteikti lielos gabalos, tā lai "grābjot ar karoti" paņemtos viens konkrētas zaļbarības gabals.
Te arī ir tā lielā šķirba starp letiņu ierastajiem salātiem, kur viss tiek smalksmalki sagriezts un katrā kumosā ir zaļbarības mikslis, un grieķu salātiem, kur ar katru kumosu tiek izgaršota viena noteikta zaļbarība "iz sastāva".

nazi rokās ...
 
Grieķu salāti
 
Akcija
 
Sastāvdaļas:
1. gurķi - īsi vai gari, galvenais lai svaigi
2. tomāti
3. paprika - zaļa/dzeltena/sarkana, kāda nu ir
4. sarkanais sīpols - vai maigais baltais 
5. olīves - zaļas vai melnas
6. biezpiena siers - lai ir drūpošs, vai meklējam "īsteno aitas" Feta
7. olīveļļa - pārliešanai
8. labs etiķis - asumam
9. raudene - klasiska grieķu salātu garšviela
10. sāls, varbūt arī kāds pipars

Nekādu īpašu gudrību šie salāti neprasa, sagriezt sastāvdaļas lielos "kumosa gabalos" mācēs katrs. Vienīgais ir jāuzmanās ar sīpolu - te tiešām der vai nu sarkanais, vai maigais baltais sīpols, pa taisno piešauts vietējais būs par asu un nomāks garšu.

Griežam visu lielos gabalos ...
  
Grieķu salāti
 
Griežam, griežam

ja gurķiem miza mīksta, ta varam nemizot - tik nogriežam galiņus lai "rūgtuma nava".
 
Grieķu salāti
 
Sieru arī griežam lielos kumosa gabalos un pa virsu,
mazs knifiņš - pāris siera gabalus smalki sadrupinam, tas piedos papildus smeķi pielīpot katram zaļbarības gabalam klāt ...

Ja nu galīgi nevar atrast sarkano sīpolu un ir tikai parastais - tad vienkārši pēc sagriezšanas izmērcējam to minūtes 10mit aukstā ūdenī, noskalojam un tad tikai liekam salātbļodā - būs labi i tā ...

kaisam sāli,
kādu pustējkaroti ar raudeni,
olīveļļu neskopojoties
un asumam kādu ēdamkaroti a moš i' divas laba etiķa, ja gribam pieberam sev iecienītāko piparu ...

samaisam un lai kauč ašpadsmit minūtes viss "ievelkas un sasulojas"
 
Grieķu salāti
 
Salātus uz šķīvja
 
Grieķu salāti
 
grieķu salāti visā savā godībā
 
Grieķu salāti
 
 
Nu kad Tu divkājainais cepsi gaļu, ko a ?...
 
Grieķu salāti
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv