www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Griķi ar nierēm | |
Ir reizes kad gribas uzēst ko klasisku - simteņiem gadu nemainīgu ... Ēdienu bez 100ts un vienas pārgudras sastāvdaļas - tikai no tā kas "aiz loga aug" Lai top griķi ar nierēm - manta ko ir ēduši mūsu senči. Uzreiz atkāpe - gaļa ir jāciena un jāmīl, šoreiz mērces "knifs" ir cūča nieres. Jā, kas gan to būtu domājis, ka nieres organismā ražo čuras un tām ir specifisks aroms un garša ? Mūždien atrodas cacas kam "fūūūū smird" - un tad nu mērcē nieres sutkām etiķūdenī, vāra zeptiņos ūdeņos pilnībā zaudējot nieru specifiku - un tad nu zēlē cietu gumijas kluci, kam sakara ar gaļu vairs nav nekāda. Tā ir debila ņirgāšanās par gaļu, nepatīk nieres neēd ! Atradīsies citi kas spēs to smeķi novērtēt ! Nepatīk nieres, ņemam kādu kājas stulmiņu ... bet, čakarēt gaļu līdz tā kļūst bezgaršīga, ir necieņa pret lopiņu, kurš šo gaļu mumsim ir devis. Pie kam šī recepte būs atkal vairāku stundu garumā, jo griķiem ir 2-3 stundas jānobriest un paralēli buljonam pusotra stunda jānovāras. Aunam kājas un dodamies uz bodi ... |
|
|
|
|
|
Sastāvdaļas kārtīgām 4rām porcijām: 1. divas glāzes griķu - pamatam 2. trejas/četras cūkas nieres - specifikai 3. puskilo kaulu - buljonam 4. pāris sīpolu - asumam 5. burkāns - buljona piedevai 6. sviests - cepināšanai 7. krējums - mērces piedevai 8. gabals kūpināta speķa - taukumam pāris karotes miltu, melnie pipari, smaržīgie pipari, sāls. Sākam ar griķiem ... Šīs receptes ideja ir apvienot irdenus griķus ar sulīgu mērci, griķu irdenumu visnotaļ noska griķu:ūdens proporcija irdeniem griķiem vislabāk ir ņemt uz glāzi griķu pusotras glāzes ūdens. pie kam griķus iepriekš apcepsim sviestā - tas pilnīgāk "atvērs" griķa garšu Lejam grāpī trejas ūdens glāzes, pievienojam sāli un uguni apakšā ... Uz pannas izkausējam gramus 50mit sviesta ... |
|
|
|
beram pannā divas glāzes griķu ... |
|
|
|
Vislaik maisam, lai griķi vienmērīgi sviestā apcepinas ... ilgi cept nevajag - pietiek ar tām pašām pāris minūtēm kamēr ūdens grāpī uzvāras ... |
|
|
|
Līdz ko ūdens sāk vārīties - beram apcepinātos griķus ... samazinam uguni zem grāpja uz vidēju ... |
|
|
|
ciešu vāku griķu grāpim virsū un vairāk to necilājam ... ideja ir neļaut ūdenim velti iztvaikot, bet ļaut tam sasūkties griķos vāram griķus apmēram 15minūtes, līdz griķi piebriest un ūdens virs tiem vairs neburbuļo ... |
|
|
|
slēdzam uguni nost un tinam grāpi siltināšanas sedziņā... un lai stāv grāpis satīts segās vismaz divas stundas, labāk trejas ... |
|
|
|
kamēr griķi segā nogatavinas, lēnām gatavojam mērci ... vispirms atsevišķi novārīsim 1x nieres lai visa draza "iziet laukā" pievēršam uzmanību, ka katra niere ir iegriezta - tas tiek darīts jau kautuvē, lai pārliecinātos, ka iekšā nav nekādas "slimības" |
|
|
|
kad nieres uzvāras, tad putas iet nevis vienkārši daudz, bet aumaļām ... kāšam visu nost ... |
|
|
|
rūpīgi zem tekoša ūdens noskalojam nieres no visas putu drazas nost ... | |
|
|
Liekam grāpī nu jau nopietnai vārīšanai kaulus un noskalotās nieres ūdeni pa virsu, uguni apakšā ... |
|
|
|
kad ūdens uzvāras, tad atkal parādās putas - smeļam rūpīgi tās nost ... |
|
|
|
pievienojam burkānu, sīpolu, melnos piparus, smaržīgos piparus... uguni noregulējam uz vidēju - tā lai viegli/viegli burbuļo ... vāku necieši virsū un lai viss virst pusotru stundu |
|
|
|
kad buljons jau pusotru stundu ir viris - sākam smalcināšanas darbus ... apmēram vienādos daudzumos sasmalcinam sīpolu un speķi |
|
|
|
vispirms uz pannas apcepinam speķi ... | |
|
|
kad taukums no speķa sāk tecēt - liekam klāt cepināties sīpolus ... | |
|
|
ķeselējam no buljona laukā nieres ... |
|
|
|
nieres sagriežam smalkos gabaliņos ... |
|
|
|
beram nieres klāt pie sīpoliem un speķa ... |
|
|
|
iebārstam cepienā divas ēdamkarotes ar miltiem ... | |
|
|
nākamās iejaucam divas ēdamkarotes ar krējumu... | |
|
|
Tagad jāizveido mērces "šķidrumainība" ... lejam pannā pa kausiņam buljonu nepārtraukti maisot |
|
|
|
Kopumā buljonu pievienojam daudz, jo griķi ir irdeni un tieši mērce būs tā, kas nodrošinās ēdiena "sulīgumu" iemaisam buljonu, iemaisam līdz mērce ir šķidra krējuma konsistencē, pielabojam sāli, piparus ... |
|
|
|
Vīkstam no segām laukā griķus ... |
|
|
|
Griķus ar mērci uz šķīvja ... | |
Irdeni griķi ar sulīgu nieru mērcīti ... njammma ... | |
Bonga.zip | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |