www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Griķi ar nierēm
 
Ir reizes kad gribas uzēst ko klasisku - simteņiem gadu nemainīgu ...
Ēdienu bez 100ts un vienas pārgudras sastāvdaļas - tikai no tā kas "aiz loga aug"

Lai top griķi ar nierēm - manta ko ir ēduši mūsu senči.

Uzreiz atkāpe - gaļa ir jāciena un jāmīl, šoreiz mērces "knifs" ir cūča nieres.
Jā, kas gan to būtu domājis, ka nieres organismā ražo čuras un tām ir specifisks aroms un garša ?
Mūždien atrodas cacas kam "fūūūū smird" - un tad nu mērcē nieres sutkām etiķūdenī, vāra zeptiņos ūdeņos
pilnībā zaudējot nieru specifiku - un tad nu zēlē cietu gumijas kluci, kam sakara ar gaļu vairs nav nekāda.
Tā ir debila ņirgāšanās par gaļu, nepatīk nieres neēd ! Atradīsies citi kas spēs to smeķi novērtēt !
Nepatīk nieres, ņemam kādu kājas stulmiņu ...
bet, čakarēt gaļu līdz tā kļūst bezgaršīga, ir necieņa pret lopiņu, kurš šo gaļu mumsim ir devis.

Pie kam šī recepte būs atkal vairāku stundu garumā, jo griķiem ir 2-3 stundas jānobriest un paralēli buljonam pusotra stunda jānovāras.

Aunam kājas un dodamies uz bodi ...
 
Griķi ar nierēm
 
Akcija
 
Sastāvdaļas kārtīgām 4rām porcijām:
1. divas glāzes griķu - pamatam
2. trejas/četras cūkas nieres - specifikai
3. puskilo kaulu - buljonam
4. pāris sīpolu - asumam
5. burkāns - buljona piedevai
6. sviests - cepināšanai
7. krējums - mērces piedevai
8. gabals kūpināta speķa - taukumam
pāris karotes miltu, melnie pipari, smaržīgie pipari, sāls.

Sākam ar griķiem ...
Šīs receptes ideja ir apvienot irdenus griķus ar sulīgu mērci,
griķu irdenumu visnotaļ noska griķu:ūdens proporcija
irdeniem griķiem vislabāk ir ņemt uz glāzi griķu pusotras glāzes ūdens.

pie kam griķus iepriekš apcepsim sviestā - tas pilnīgāk "atvērs" griķa garšu

Lejam grāpī trejas ūdens glāzes, pievienojam sāli un uguni apakšā ...
Uz pannas izkausējam gramus 50mit sviesta ...
 
Griķi ar nierēm
 
beram pannā divas glāzes griķu ...
 
Griķi ar nierēm
 
Vislaik maisam, lai griķi vienmērīgi sviestā apcepinas ...

ilgi cept nevajag - pietiek ar tām pašām pāris minūtēm kamēr ūdens grāpī uzvāras ...
 
Griķi ar nierēm
 
Līdz ko ūdens sāk vārīties - beram apcepinātos griķus ...

samazinam uguni zem grāpja uz vidēju ...
 
Griķi ar nierēm
 
ciešu vāku griķu grāpim virsū un vairāk to necilājam ...
ideja ir neļaut ūdenim velti iztvaikot, bet ļaut tam sasūkties griķos

vāram griķus apmēram 15minūtes, līdz griķi piebriest un ūdens virs tiem vairs neburbuļo ...
 
Griķi ar nierēm
 
slēdzam uguni nost un tinam grāpi siltināšanas sedziņā...

un lai stāv grāpis satīts segās vismaz divas stundas, labāk trejas ...
 
Griķi ar nierēm
 
kamēr griķi segā nogatavinas, lēnām gatavojam mērci ...

vispirms atsevišķi novārīsim 1x nieres lai visa draza "iziet laukā"
pievēršam uzmanību, ka katra niere ir iegriezta - tas tiek darīts jau kautuvē, lai pārliecinātos,
ka iekšā nav nekādas "slimības"
 
Griķi ar nierēm
 
kad nieres uzvāras, tad putas iet nevis vienkārši daudz, bet aumaļām ...

kāšam visu nost ...
 
Griķi ar nierēm
 
rūpīgi zem tekoša ūdens noskalojam nieres no visas putu drazas nost ...
 
Griķi ar nierēm
 
Liekam grāpī nu jau nopietnai vārīšanai kaulus un noskalotās nieres

ūdeni pa virsu, uguni apakšā ...
 
Griķi ar nierēm ..
 
kad ūdens uzvāras, tad atkal parādās putas - smeļam rūpīgi tās nost ...
 
Griķi ar nierēm
 
pievienojam burkānu, sīpolu, melnos piparus, smaržīgos piparus...

uguni noregulējam uz vidēju - tā lai viegli/viegli burbuļo ...
vāku necieši virsū un lai viss virst pusotru stundu
 
Griķi ar nierēm
 
kad buljons jau pusotru stundu ir viris - sākam smalcināšanas darbus ...

apmēram vienādos daudzumos sasmalcinam sīpolu un speķi
 
Griķi ar nierēm
 
vispirms uz pannas apcepinam speķi ...
 
Griķi ar nierēm
 
kad taukums no speķa sāk tecēt - liekam klāt cepināties sīpolus ...
 
Griķi ar nierēm
 
ķeselējam no buljona laukā nieres ...
 
Griķi ar nierēm
 
nieres sagriežam smalkos gabaliņos ...
 
Griķi ar nierēm
 
beram nieres klāt pie sīpoliem un speķa ...
 
Griķi ar nierēm
 
iebārstam cepienā divas ēdamkarotes ar miltiem ...
 
Griķi ar nierēm
 
nākamās iejaucam divas ēdamkarotes ar krējumu...
 
Griķi ar nierēm
 
Tagad jāizveido mērces "šķidrumainība" ...

lejam pannā pa kausiņam buljonu nepārtraukti maisot
 
Griķi ar nierēm
 
Kopumā buljonu pievienojam daudz, jo griķi ir irdeni un tieši mērce būs tā, kas nodrošinās ēdiena "sulīgumu"

iemaisam buljonu, iemaisam līdz mērce ir šķidra krējuma konsistencē, pielabojam sāli, piparus ...
 
Griķi ar nierēm
 
Vīkstam no segām laukā griķus ...
 
Griķi ar nierēm
 
Griķus ar mērci uz šķīvja ...
 
Griķi ar nierēm
 
Irdeni griķi ar sulīgu nieru mērcīti ... njammma ... 
 
Griķi ar nierēm
 
 
Bonga.zip
 
Griķi ar nierēm
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv