www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Grūbu biezputra | |
Nāk virsū pautu svētki un pagāna dvēsele sāk kaukt pēc kā īsteni latviska. Kopš senseniem laikiem letiņu pamatēdienos ir bijušas dažnedažādākās putras, kuras patreiz diemžēl ir atstātas novārtā, jo visiem jau tik ko jekzõtistisku vajag un par pamatlietām neviens neliekas ne zinis. Grūbas ir, bija un būs viena no garšīgākajām biezputrām. Maiga un smeķīga, pate kūst uz mēles un tā vien prasās otru porciju apēst. Kamdēļ tad ir tā sanācis, ka grūbas netiek galdā sniegtas ? Un patiesība ir ļoti vienkārša - ļautiņi nejēdz grūbas pagatavot, jo maldīgi iedomājas, ka grūbu biezputra ir vienkārši pagatavojama. Lai cik neslavētu grūbas par to garšu, ir jāatzīst, ka grūbas ir reti cimperlīgas pagatavošanā un nezinot grūbu specifiku, biezputra sanāk nekāda. Tamdēļ šoreiz ķersimies lietai klāt nopietni un apskatīsim visas grūbu neizdošanās sāpes, kad gaidītā vietā sanāk ķēpīga cementveida pika, pretīgā zilpelēkā krāsā ar sausu garšu. Uzreiz brīdinu, ka recepte ir uz 4 stundām un neko tur paātrināt nevar. Ķeramies klāt ... |
|
|
|
|
|
vajadzīgs : 1. grūbas divas saujas - pamatam 2. žāvēta gaļa kādi grami 300 - smeķim 3. divi lieli sīpoli - piedevai 4. piens - vārīšanai 5. svieksts - sātīgumam 6. sāls un cukurs - garšai ķeramies klāt grūbām |
|
|
|
grūbas gatavojot vairākkārtīgi piebriest apjomos tamdēļ diviem cilvjiem pilnīgi pietiek ar divām saujām putraimu tas būtu kādi 120-150 grami Kāds ir mūsu mērķis ? Novērst grūbu lipīgumu, zilganumu un sausumu pirmā lieta - tiekam galā no grūbu cietes, kura dod ķēpu sagatavojam bļodu ar sietu un atiet darbs ... |
|
|
|
Lejam aukstu ūdeni virsū un skalojam skatam kāda balta ķēpa nāk laukā mainam ūdeņus un skalojam tālāk |
|
|
|
pēc apmēram piektās ūdens nomaiņas ūdens vairs neduļķojas un grūbas ir gatavas mērcēšanai vienkārsi liekam grāpi malā uz minimums divām stundām lai grūbas briest ūdenī, jā jā ne mazāk kā divām stundām jo bez izmērcēšanas biezputrai garšas nebūs ... |
|
|
|
pēc divām stundām grūbas nokāšam, pēdējo reizi vēl paskalojot ... | |
|
|
beram grūbas katlā ar aukstu ūdeni un liekam uz neliela karstuma vārīties - elektroriņķim tas apmēram 4/6 kad ūdens knapi knapi burbuļo, jo grūbas nedrīkst pārkarsēt pie kam pirmais ūdens pēc uzvārīšānās taps noliets |
|
|
|
kamēr pirmais ūdens uzvāras, sagatavojam pamatšķidrumu, kurā grūbas vārīsim lejam glāzē pusi ūdens |
|
|
|
un pusi pielejam pienu klāt kādēļ nevārīt tīrā pienā ? jo tīram pienam ir tieksme "izmukt" no grāpja - liekas klapatas mumsim nav vajadzīgas |
|
|
|
kad ūdens ir uzvārījies | |
|
|
nokāšam grūbas nost | |
|
|
skatam šo pelēkzilo duļķaino ūdeni lūk tas arī ir tas, kas bojā grūbu biezputras krāsu ... tamdēļ pirmais ūdens ir obligāti jānolej un jānomaina |
|
|
|
liekam grūbas grāpī un pārlejam ar pienūdeni šķidrumu vajag tik daudz, lai grūbas taptu pilnībā nosegtas piesperam klāt sāli un brīdi pa brīdim pamaisot, gaidam, kad sāks burbuļot |
|
|
|
kad grūbas ir sākušās vārīties ... noslēdzam uguni nost uzmetam virsū dvieli |
|
|
|
un atstājot uz sasilušā plīts riņķa grāpi, ietinam to siltināšanas sedziņā pusstundu ļaujam visam sutināties |
|
|
|
pēc pusstundas ņemam siltinājumu nost un skatam, kā grūbas jau ir piebriedušas slēdzam uguni iekšā un turpinam grūbas vārīt uz neliela karstuma minūtes desmit-divdesmit laiku pa laikam apmaisot un uzmanot, lai nepaliek sausas |
|
|
|
sagatavojam svieksta pikuci kamēļ vajag sviestu ? jo tas palīdz tikt galā ar pēdejo grūbu netikumu - sausumu |
|
|
|
kad pienūdens ir palicis vairs tikai nedaudz un grūbas ir jau mīkstenas metam svieksta pikuci iekšā, uzberam kādu karotīti cukura smeķim un kārtīgi visu samaisam |
|
|
|
kad svieksts izkausēts, ņemam grūbas no plīts nost un liekam maliņā, rūpīgi ievīkstot grāpi segā, lai biezputra sautējas savā karstumā vēl pusstundu |
|
|
|
tagad pienācis laiks putras "gaļas cepurei" daži taisa to uz krējuma mērces, bet patiesībā pareizi pagatavotai biezputrai lieka mērce nav nemaz vajadzīga ņemam sīpolus |
|
|
|
un sagriežam sīkos, sīkos gabaliņos | |
|
|
izkausējam uz pannas pikuci sviesta | |
|
|
un liekam sīpolus cepināties vāku pannai liekam virsū, lai nezūd mitrums, jo sīpolus mums vajag maigus nevis sausi apceptus |
|
kamēr sīpoli cepinās, ņemam žāvētās gaļas gabalu | |
un smalki sagriežam | |
tikmēr jau sīpoli ir kļuvuši mīksti ... | |
speram gaļu sīpoliem klāt, un visu samaisam vāku virsū, lai sautējas tālāk |
|
pēc minūtēm desmit gaļas un sīpolu sautējums ir gatavs galvenais ir noķert mirkli, kad viss ir maigs un nav sācis zaudēt šķidrumu |
|
kad gaļas cepure ir gatava, ņemam grāpi laukā no segu krāvuma skatam, kā grūbas ir savā karstumā izsutinājušās vieglas, mīkstas un irdenas |
|
protams te vairāk ģeldētu māla bļodiņas, bet, kā nav tā nav ... UZ ŠĶĪVJA !!! ideāla grūbu biezputra ar perfektu garšu un neviltotu aromātu ŅAMMMĀĀĀĀ !!! |
|
skatam tuvumā irdenas un maigas grūbas ar gaļinieka cepurīti ... | |
godasardzē stāv īstens letiņš Bonga | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |