www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Grūbu biezputra
 
Nāk virsū pautu svētki un pagāna dvēsele sāk kaukt pēc kā īsteni latviska.
Kopš senseniem laikiem letiņu pamatēdienos ir bijušas dažnedažādākās putras, kuras patreiz diemžēl ir atstātas novārtā, jo visiem jau tik ko jekzõtistisku vajag un par pamatlietām neviens neliekas ne zinis. Grūbas ir, bija un būs viena no garšīgākajām biezputrām. Maiga un smeķīga, pate kūst uz mēles un tā vien prasās otru porciju apēst.

Kamdēļ tad ir tā sanācis, ka grūbas netiek galdā sniegtas ?

Un patiesība ir ļoti vienkārša - ļautiņi nejēdz grūbas pagatavot, jo maldīgi iedomājas, ka grūbu biezputra ir vienkārši pagatavojama. Lai cik neslavētu grūbas par to garšu, ir jāatzīst, ka grūbas ir reti cimperlīgas pagatavošanā un nezinot grūbu specifiku, biezputra sanāk nekāda.

Tamdēļ šoreiz ķersimies lietai klāt nopietni un apskatīsim visas grūbu neizdošanās sāpes, kad gaidītā vietā sanāk ķēpīga cementveida pika, pretīgā zilpelēkā krāsā ar sausu garšu.

Uzreiz brīdinu, ka recepte ir uz 4 stundām un neko tur paātrināt nevar.

Ķeramies klāt ...
 
Grūbu biezputra
 
Akcija
 
vajadzīgs :

1. grūbas divas saujas - pamatam
2. žāvēta gaļa kādi grami 300 - smeķim
3. divi lieli sīpoli - piedevai
4. piens - vārīšanai
5. svieksts - sātīgumam
6. sāls un cukurs - garšai

ķeramies klāt grūbām
 
Grūbu biezputra
 
grūbas gatavojot vairākkārtīgi piebriest apjomos
tamdēļ diviem cilvjiem pilnīgi pietiek ar divām saujām putraimu
tas būtu kādi 120-150 grami

Kāds ir mūsu mērķis ? Novērst grūbu lipīgumu, zilganumu un sausumu

pirmā lieta - tiekam galā no grūbu cietes, kura dod ķēpu
sagatavojam bļodu ar sietu un atiet darbs ...
 
Grūbu biezputra
 
Lejam aukstu ūdeni virsū un skalojam
skatam kāda balta ķēpa nāk laukā

mainam ūdeņus un skalojam tālāk
 
Grūbu biezputra
 
pēc apmēram piektās ūdens nomaiņas ūdens vairs neduļķojas
un grūbas ir gatavas mērcēšanai

vienkārsi liekam grāpi malā uz minimums divām stundām lai grūbas briest ūdenī,
jā jā ne mazāk kā divām stundām
jo bez izmērcēšanas biezputrai garšas nebūs ...
 
Grūbu biezputra
 
pēc divām stundām grūbas nokāšam, pēdējo reizi vēl paskalojot ...
 
 Grūbu biezputra
 
beram grūbas katlā ar aukstu ūdeni

un liekam uz neliela karstuma vārīties - elektroriņķim tas apmēram 4/6
kad ūdens knapi knapi burbuļo, jo grūbas nedrīkst pārkarsēt

pie kam pirmais ūdens pēc uzvārīšānās taps noliets
 
Grūbu biezputra
 
kamēr pirmais ūdens uzvāras, sagatavojam pamatšķidrumu, kurā grūbas vārīsim
lejam glāzē pusi ūdens
 
Grūbu biezputra
 
un pusi pielejam pienu klāt
kādēļ nevārīt tīrā pienā ?
jo tīram pienam ir tieksme "izmukt" no grāpja - liekas klapatas mumsim nav vajadzīgas
 
Grūbu biezputra
 
kad ūdens ir uzvārījies
 
Grūbu biezputra
 
nokāšam grūbas nost
 
Grūbu biezputra
 
skatam šo pelēkzilo duļķaino ūdeni
lūk tas arī ir tas, kas bojā grūbu biezputras krāsu ...
tamdēļ pirmais ūdens ir obligāti jānolej un jānomaina
 
Grūbu biezputra
 
liekam grūbas grāpī un pārlejam ar pienūdeni
šķidrumu vajag tik daudz, lai grūbas taptu pilnībā nosegtas

piesperam klāt sāli

un brīdi pa brīdim pamaisot, gaidam, kad sāks burbuļot
 
Grūbu biezputra
 
kad grūbas ir sākušās vārīties ...

noslēdzam uguni nost

uzmetam virsū dvieli
 
Grūbu biezputra
 
un atstājot uz sasilušā plīts riņķa grāpi, ietinam to siltināšanas sedziņā

pusstundu ļaujam visam sutināties
 
Grūbu biezputra
 
pēc pusstundas ņemam siltinājumu nost un skatam, kā grūbas jau ir piebriedušas

slēdzam uguni iekšā un turpinam grūbas vārīt uz neliela karstuma minūtes desmit-divdesmit
laiku pa laikam apmaisot un uzmanot, lai nepaliek sausas
 
Grūbu biezputra
 
sagatavojam svieksta pikuci

kamēļ vajag sviestu ?
jo tas palīdz tikt galā ar pēdejo grūbu netikumu - sausumu
 
Grūbu biezputra
 
kad pienūdens ir palicis vairs tikai nedaudz
un grūbas ir jau mīkstenas
metam svieksta pikuci iekšā, uzberam kādu karotīti cukura smeķim
un kārtīgi visu samaisam
 
Grūbu biezputra
 
kad svieksts izkausēts, ņemam grūbas no plīts nost
un liekam maliņā, rūpīgi ievīkstot grāpi segā, lai biezputra sautējas savā karstumā vēl pusstundu
 
Grūbu biezputra
 
tagad pienācis laiks putras "gaļas cepurei"
daži taisa to uz krējuma mērces, bet patiesībā pareizi pagatavotai biezputrai lieka mērce nav nemaz vajadzīga

ņemam sīpolus
 
Grūbu biezputra
 
un sagriežam sīkos, sīkos gabaliņos
 
Grūbu biezputra
 
izkausējam uz pannas pikuci sviesta
 
Grūbu biezputra
 
un liekam sīpolus cepināties
vāku pannai liekam virsū, lai nezūd mitrums, jo sīpolus mums vajag maigus nevis sausi apceptus
  
Grūbu biezputra
 
kamēr sīpoli cepinās, ņemam žāvētās gaļas gabalu
 
Grūbu biezputra
 
un smalki sagriežam
 
Grūbu biezputra
 
tikmēr jau sīpoli ir kļuvuši mīksti ...
 
Grūbu biezputra
  
speram gaļu sīpoliem klāt, un visu samaisam
vāku virsū, lai sautējas tālāk
 
Grūbu biezputra
 
pēc minūtēm desmit gaļas un sīpolu sautējums ir gatavs
galvenais ir noķert mirkli, kad viss ir maigs un nav sācis zaudēt šķidrumu
 
Grūbu biezputra
 
kad gaļas cepure ir gatava, ņemam grāpi laukā no segu krāvuma

skatam, kā grūbas ir savā karstumā izsutinājušās vieglas, mīkstas un irdenas
 
Grūbu biezputra
  
protams te vairāk ģeldētu māla bļodiņas, bet, kā nav tā nav ...

UZ ŠĶĪVJA !!!
ideāla grūbu biezputra ar perfektu garšu un neviltotu aromātu

ŅAMMMĀĀĀĀ !!!
 
Grūbu biezputra
 
skatam tuvumā irdenas un maigas grūbas ar gaļinieka cepurīti ...
 
Grūbu biezputra
 
 
godasardzē stāv īstens letiņš Bonga
 
Grūbu biezputra
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv