www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Gulašzupa
 
Sagribējās uzēst ko asāku, lai "pakaļa deg" - un kamdēļ lai nepagatavotu aso gulašzupu ?

Īsumā gulašzupa ir gana vienkārša liellopu gaļas bāzēta zupa,
bet ... kā jau parasti - bet
laiku šī zupa aizņem ļoti ilgu, jo kaulu buljons vien vāras divas stundas un pati zupa arī apmēram tikpat
Gulašzupa klasiski nāk no Ungārijas puses un vienmēr tiek uzsvērts tās asums, ka pats velns laižoties lapās.
Tamdēļ bērni un sievieši šoreiz paliek malā ...

Pie kam, gulašzupai ir divi paveidi :
īpaši asa, kad labi daudz piparu un parikas (svaigas vai pulverveida) ir klāt 
skāba, kad pielej sausu viņķeļa pudeli grāpī
katrs varam izvelēties sev tīkamāko ...

Aunam kājas un dodamies uz gaļas bodi ...
 
Gulašzupa
 
Akcija
 
Sastāvdaļas kārtīgam 5litru grāpim :
1. apmēram 800 gramu liellopu gaļas - pamatam
2. kādi 150 grami speķa - cepināšanai
3. kilo teļa kaulu - buljonam
4. pukilo sīpolu - asumam
5. pāris burkānu - buljona piedevai un cepināšanai
6. paprika - piedevai
7. kartupeļi - zupas masai
8. atādotu tomātu bundža - zupas šķidrumam
9. tomātu pasta - tonim
melnie pipari, asais paprikas pulveris, cukurs, sāls ...

Sākam ar kaulu buljona vārišanu ... galu galā mumsim ir jāiegūst apmēram 1.5-2 litri laba kaulu buljona

Teļa kaulus grāpī iekšā ūdeni pa virsu un uguni apakšā ...

Pievēršam uzmanību, ka tie ir sīkāk sacirsti mugurkaula gabali ko kārtīgi novārot iegūs īpaši stingru buljonu
 
Gulašzupa
 
kā ūdens uzvāras sākam kauju ar putām visu drazu rūpīgi nosmeļot nost ...
 
Gulašzupa
 
Vienu sīpolu un burkānu klāt un lai viss uz mazas uguns viegli burbuļojot vāras divas stundas
neko paātrināt te nevar ...

garšvielas un sāli neliekam - garšu slīpēsim pašās beigās - patreiz vajag iegūt lipīgu buljonu
 
Gulašzupa
 
Pēc divām stundām taukacis pa buljona virsu peld un aromāts pa visu māju ...
 
Gulašzupa
 
Kāšam buljonu caur sietu ...

Lai cik labs un lipīgs buljons sanāk no teļa kauliem, bet viena nelaime tam piemīt ...
cērtot kaulus veidojas daudz sīku šķembu, kas starp zobiem tiekot nu nemaz neizsauc apetīti
tamdēļ nokāšam šķembas nost lai buljons ir tīrs ...
 
Gulašzupa
 
Gatavojam lielo grāpi ...
un pusotru litru buljona

un pannā izkausējam pusi tauku ...
 
Gulašzupa
 
kamēr tauki kūst sagriežam liellopu gaļu apmēram "puskarotes" lieluma gabaliņos ...
 
Gulašzupa
 
izkausēto tauku gruzdus izņemam un max uguni apakšā ...
 
Gulašzupa
 
metam liellopu gaļu karstajos taukos ...
 
Gulašzupa
 
kamēr gaļa cepinās, sagriežam smalkos kubiciņos burkānu, papriku un sīpolus ...
 
Gulašzupa ..
 
kamēr graizam burkānu un sīpolus neaizmirstam pamaisīt gaļu ...

maksimālā karstumā ir jāiegūst viegla gaļas apcepināšana
 
Gulašzupa
 
apcepto gaļu liekam zupas grāpī ...
 
Gulašzupa
 
atkal izkausējam palikušos speķa gabalus, gruzdus nosmeļam un cepinam burkānu, papriku, sīpolus ...
 
Gulašzupa
 
kad viss ir zeltaini apcepies, tad beram pāri gaļas gabaliem ...
 
Gulašzupa
 
pārlejam pāris buljona kausiņus - "tā lai nosedz" ...

un uz mazas uguns atstājam visu sautēties uz stundu - laiku pa laikam virumu uzmanam un, ja vajag, tad papildinam ar kādu buljona kausiņu
 
Gulašzupa
 
Pēc stundas gaļa ir ārkārtīgi mīksta sīpolburkānpapirikas sutinājumā ...
 
Gulašzupa
 
šaunam klāt burku ar atādotiem tomātiem ...

Protamistiski te var likt savus "iz siltumnīcas" noņemot tiem mizu, bet kur gan pilsētbērnam ko tādu dabūt ... 
 
Gulašzupa
 
trejus/četrus tupeņus smalkos kubiciņos sagrieztus ...
 
Gulašzupa
 
Un garšvielas ...

Te neknapinamies ! karote sāls + cukurs
puse tējkarotes ar svaigi stampātiem melnajiem pipariem  + kādu vienu/divas ēdamkarotes ar labi asu paprikas pulveri
 
Gulašzupa
 
pielabojam zupas krāsu ar tomātu pastu...
 
Gulašzupa
 
Sagaidam burbuli un uz šķīvja !
 
Gulašzupa
 
Izteikti asa - bet vienlaicīgi sātīga gulašzupa ...
 
Gulašzupa
 
 
Bongas tehniskā specifikācija...

Kaķis - sētas (kā zinoši ļauži saka - sibīrijas kaķa un sētas kaķenes iznākums) 7,5 kilo liels un nekaunīgs

Pūkaina aste - mūždien rīta kafijas krūzē tiek iemērcēta
Stingra pakaļa - vienmēr zin, ka jāmūk būs
Šmaugs viduklis - grācijas etalons
Štengra krūteža - kā tankam, kas cauri mājai brauc
Strupas priekšķepas ar superasiem "neapgrieztiem" nagiem - katrs "mīļķēriens" ir asinis
Zīņkārīgs deguns - kurš mūždien meklē piedzīvojumus uz savu pakaļu ...

Tas ir Bonga ...
 
Gulašzupa
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv