www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Gulašzupa | |
Sagribējās uzēst ko asāku, lai "pakaļa deg" - un kamdēļ lai nepagatavotu aso gulašzupu ? Īsumā gulašzupa ir gana vienkārša liellopu gaļas bāzēta zupa, bet ... kā jau parasti - bet laiku šī zupa aizņem ļoti ilgu, jo kaulu buljons vien vāras divas stundas un pati zupa arī apmēram tikpat Gulašzupa klasiski nāk no Ungārijas puses un vienmēr tiek uzsvērts tās asums, ka pats velns laižoties lapās. Tamdēļ bērni un sievieši šoreiz paliek malā ... Pie kam, gulašzupai ir divi paveidi : īpaši asa, kad labi daudz piparu un parikas (svaigas vai pulverveida) ir klāt skāba, kad pielej sausu viņķeļa pudeli grāpī katrs varam izvelēties sev tīkamāko ... Aunam kājas un dodamies uz gaļas bodi ... |
|
Sastāvdaļas kārtīgam
5litru grāpim : 1. apmēram 800 gramu liellopu gaļas - pamatam 2. kādi 150 grami speķa - cepināšanai 3. kilo teļa kaulu - buljonam 4. pukilo sīpolu - asumam 5. pāris burkānu - buljona piedevai un cepināšanai 6. paprika - piedevai 7. kartupeļi - zupas masai 8. atādotu tomātu bundža - zupas šķidrumam 9. tomātu pasta - tonim melnie pipari, asais paprikas pulveris, cukurs, sāls ... Sākam ar kaulu buljona vārišanu ... galu galā mumsim ir jāiegūst apmēram 1.5-2 litri laba kaulu buljona Teļa kaulus grāpī iekšā ūdeni pa virsu un uguni apakšā ... Pievēršam uzmanību, ka tie ir sīkāk sacirsti mugurkaula gabali ko kārtīgi novārot iegūs īpaši stingru buljonu |
|
kā ūdens uzvāras sākam kauju ar putām visu drazu rūpīgi nosmeļot nost ... |
|
Vienu sīpolu un burkānu klāt un lai viss uz mazas uguns viegli burbuļojot vāras divas stundas neko paātrināt te nevar ... garšvielas un sāli neliekam - garšu slīpēsim pašās beigās - patreiz vajag iegūt lipīgu buljonu |
|
Pēc divām stundām taukacis pa buljona virsu peld un aromāts pa visu māju ... |
|
Kāšam buljonu caur sietu ... Lai cik labs un lipīgs buljons sanāk no teļa kauliem, bet viena nelaime tam piemīt ... cērtot kaulus veidojas daudz sīku šķembu, kas starp zobiem tiekot nu nemaz neizsauc apetīti tamdēļ nokāšam šķembas nost lai buljons ir tīrs ... |
|
Gatavojam lielo grāpi ... un pusotru litru buljona un pannā izkausējam pusi tauku ... |
|
kamēr tauki kūst sagriežam liellopu gaļu apmēram "puskarotes" lieluma gabaliņos ... |
|
izkausēto tauku gruzdus izņemam un max uguni apakšā ... |
|
metam liellopu gaļu karstajos taukos ... | |
kamēr gaļa cepinās, sagriežam smalkos kubiciņos burkānu, papriku un sīpolus ... | |
.. | |
kamēr graizam burkānu un sīpolus neaizmirstam pamaisīt gaļu ... maksimālā karstumā ir jāiegūst viegla gaļas apcepināšana |
|
apcepto gaļu liekam zupas grāpī ... | |
atkal izkausējam palikušos speķa gabalus, gruzdus nosmeļam un cepinam burkānu, papriku, sīpolus ... |
|
kad viss ir zeltaini apcepies, tad beram pāri gaļas gabaliem ... | |
pārlejam pāris buljona kausiņus - "tā lai nosedz" ... un uz mazas uguns atstājam visu sautēties uz stundu - laiku pa laikam virumu uzmanam un, ja vajag, tad papildinam ar kādu buljona kausiņu |
|
Pēc stundas gaļa ir ārkārtīgi mīksta sīpolburkānpapirikas sutinājumā ... |
|
šaunam klāt burku ar atādotiem tomātiem ... Protamistiski te var likt savus "iz siltumnīcas" noņemot tiem mizu, bet kur gan pilsētbērnam ko tādu dabūt ... |
|
trejus/četrus tupeņus smalkos kubiciņos sagrieztus ... |
|
Un garšvielas ... Te neknapinamies ! karote sāls + cukurs puse tējkarotes ar svaigi stampātiem melnajiem pipariem + kādu vienu/divas ēdamkarotes ar labi asu paprikas pulveri |
|
pielabojam zupas krāsu ar tomātu pastu... |
|
Sagaidam burbuli un uz šķīvja ! |
|
Izteikti asa - bet vienlaicīgi sātīga gulašzupa ... |
|
Bongas tehniskā specifikācija... Kaķis - sētas (kā zinoši ļauži saka - sibīrijas kaķa un sētas kaķenes iznākums) 7,5 kilo liels un nekaunīgs Pūkaina aste - mūždien rīta kafijas krūzē tiek iemērcēta Stingra pakaļa - vienmēr zin, ka jāmūk būs Šmaugs viduklis - grācijas etalons Štengra krūteža - kā tankam, kas cauri mājai brauc Strupas priekšķepas ar superasiem "neapgrieztiem" nagiem - katrs "mīļķēriens" ir asinis Zīņkārīgs deguns - kurš mūždien meklē piedzīvojumus uz savu pakaļu ... Tas ir Bonga ... |
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |