www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Harčo | |
Gruzīni - viena karstasinīga kaukāza tautiņa ... ar karošanu gan šamējiem īpaši nesokas, bet virtuves frontē uzvaru ir daudz. Viena no gruzijas klasikām ir zupa "Harčo", vienkārša, bet ar īpatnēju skābiasu garšu. Šai zupai variantu ir daudz, tomēr pamatrecepte ir nemainīgie "treji vaļi" - labs teļa buljons, plūmju skābums, valriekstu smeķis un kā papildmasa rīsi ar sīpoliem. Lai arī skan vienkārši, tomēr divas garšvielas nāksies meklēt specifiskajās bodēs: Tkemali - maltas kaltētas skābās plūmes, šamējās piedos zupai pamatskābumu un krāsu Hmeli-Suneli - orģināls gruzijas virtuves garšvielu maisījums Un ja jau ir pieminēts buljons, rēķinamies uz stundām divām/trim vārīšanas. Kad esam atraduši garšvielas, tad varam ķerties lietai klāt ... |
|
Sastāvdaļas: 1. teļa ribas un stilba gabals uz pusotru kilo - buljona pamatam 2. lobītu valriekstu paka - garšas papildināšanai 3. glāze rīsu - masai 4. sīpoli - asuma piedeva 5. burkāns - buljona vārīšanai 6. tomātu pasta - krāsai 7. karote miltu - papildus stingrībai 8. čilī pipars - asumam 9. karote Hmeli-Suneli - gaļas aromam 10. Tkemali - pamata skābumam sāls, rupjie pipari, laurulapa un kāda zaļbarības bunte ar dillēm, kinzu, pētersīļiem. Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic teļa ribu un stilba kvalitātes pārbaudi ... |
|
Ķeramies ilgajam buljona vārīšanas procesam ... Liekam teļa gaļu grāpī, ūdeni pa virsu un gaidam kamēr sāksies kauja ar putām |
|
Kad putas nosmeltas, liekam grāpī burkānu ar sīpolu, samazinam uguni uz mazliet/mazliet burbuļo un liekam vāku "bik šķībi" pa virsu, lai lieki buljons neizgaro ... |
|
kamēr buljons vāras rūpīgi skalojam glāzi ar rīsiem ... skalojam mainot ūdeņus tik ilgi, kamēr ūdenī vairs nav duļķu, tas palīdzēs saglabāt zupas krāsu |
|
piestā rūpīgi sastampājam valriekstus līdz "miltu" smalkumam - kādu pusglāzi uz grāpi | |
ķeramies klāt sīpoliem, šoreiz paņēmu parasto balto un lielās šalotes ... |
|
sagriežam sīpolu nelielos gabaliņos un sagatavojam tomātu pastu ... Tieši pastu, jo nekādas mērces te neder |
|
uzkarsējam pannu un sīpolus iekšā ... |
|
kad sīpoli ir viegli apcepušies, pievienojam vienu ēdamkaroti ar tomātu pastu ... | |
pielejam kausiņu buljona un ļaujam sīpoliem minūtes 15mit pasautēties "zem vāka" | |
.. | |
kad sīpoli ir kādu laiku sutinājušies, izveidojam biezumu pievienojot karoti ar miltiem |
|
izkaisam miltus sīpolos un rūpīgi visu samaisam līdz pastveida masai ... | |
kamēr ņēmāmies - stundas divas ir pagājušas un buljons ir gatavs ... vispirms izķeselējam sīpolu un burkānu - tie savu garšu jau ir atdevuši |
|
izvelkam gaļu ar visiem kauliem un ļaujam tai nedaudz atdzist... | |
beram buljonā rīsus, lai vāras minūtes 15mit ... | |
kamēr rīsi vāras - gaļa ir atdzisusi ... atkaulojam gaļu un sagriežam to nelielos gabaliņos |
|
tagad sākas fiksā buljona papildināšana ar visiem labumiem speram gaļu atpakaļ buljonā ... |
|
pievienojam laurulapu un karoti kaltētu čilī piparu |
|
pievienojam karoti ar Hmeli-Suneli garšvielu ... | |
beram klāt sastampātos valriekstus ... | |
Tagad buljons lai pavāras kamēr ... nolobam kādas piecas ķiplokdaivas un noskalojam zaļbarības bunti |
|
Smalki sakapājam zaļbarību un ķiploku |
|
mutuļojošā buljona virumā speram klāt sīpolu sautējumu |
|
pievienojam Tkemali pulveri - bet pa "pustējkarotei" jo šī manta dod spēcīgu skābumu un garšojam paši līdz atrodam vēlamo "štengrumu" |
|
zaļbarību klāt ... | |
sagaidam burbuli, pielabojam ja vajag šķidrumainību ar vārītu ūdeni piesperam sāli "cik nu katrs gribam" uguni nost, vāku grāpim virsū un ļaujam visam minūtes 20 ievilkties... |
|
uz sķīvja un mazliet svaigu zaļbarību pa virsu ... | |
skābiass un kreptīgs harčo zupāns ... njammmm | |
kas i - ko traucē ? Bonga savā novērošanas postenī "pie loga" ... |
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |