www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Harčo
 
Gruzīni - viena karstasinīga kaukāza tautiņa ...
ar karošanu gan šamējiem īpaši nesokas, bet virtuves frontē uzvaru ir daudz.

Viena no gruzijas klasikām ir zupa "Harčo", vienkārša, bet ar īpatnēju skābiasu garšu.
 
Šai zupai variantu ir daudz, tomēr pamatrecepte ir nemainīgie "treji vaļi" - labs teļa buljons, plūmju skābums, valriekstu smeķis un kā papildmasa rīsi ar sīpoliem.

Lai arī skan vienkārši, tomēr divas garšvielas nāksies meklēt specifiskajās bodēs:
Tkemali - maltas kaltētas skābās plūmes, šamējās piedos zupai pamatskābumu un krāsu
Hmeli-Suneli - orģināls gruzijas virtuves garšvielu maisījums

Un ja jau ir pieminēts buljons, rēķinamies uz stundām divām/trim vārīšanas.

Kad esam atraduši garšvielas, tad varam ķerties lietai klāt ...
 
Harčo
 
Akcija
 
Sastāvdaļas:
1. teļa ribas un stilba gabals uz pusotru kilo - buljona pamatam
2. lobītu valriekstu paka - garšas papildināšanai
3. glāze rīsu - masai
4. sīpoli - asuma piedeva
5. burkāns - buljona vārīšanai
6. tomātu pasta - krāsai
7. karote miltu - papildus stingrībai
8. čilī pipars - asumam
9. karote Hmeli-Suneli - gaļas aromam
10. Tkemali - pamata skābumam
sāls, rupjie pipari, laurulapa un kāda zaļbarības bunte ar dillēm, kinzu, pētersīļiem.

Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic teļa ribu un stilba kvalitātes pārbaudi ...
 
Harčo
 
Ķeramies ilgajam buljona vārīšanas procesam ...

Liekam teļa gaļu grāpī, ūdeni pa virsu un gaidam kamēr sāksies kauja ar putām
 
Harčo
 
Kad putas nosmeltas, liekam grāpī burkānu ar sīpolu,
samazinam uguni uz mazliet/mazliet burbuļo

un liekam vāku "bik šķībi" pa virsu, lai lieki buljons neizgaro ...
 
Harčo
 
kamēr buljons vāras rūpīgi skalojam glāzi ar rīsiem ...

skalojam mainot ūdeņus tik ilgi, kamēr ūdenī vairs nav duļķu, tas palīdzēs saglabāt zupas krāsu
 
Harčo
 
piestā rūpīgi sastampājam valriekstus līdz "miltu" smalkumam - kādu pusglāzi uz grāpi
 
Harčo
 
ķeramies klāt sīpoliem, šoreiz paņēmu parasto balto un lielās šalotes ...
 
Harčo
 
sagriežam sīpolu nelielos gabaliņos un sagatavojam tomātu pastu ...

Tieši pastu, jo nekādas mērces te neder
 
Harčo
 
uzkarsējam pannu un sīpolus iekšā ...
 
Harčo
 
kad sīpoli ir viegli apcepušies, pievienojam vienu ēdamkaroti ar tomātu pastu ...
 
Harčo
 
pielejam kausiņu buljona un ļaujam sīpoliem minūtes 15mit pasautēties "zem vāka"
 
Harčo ..
 
kad sīpoli ir kādu laiku sutinājušies, izveidojam biezumu pievienojot karoti ar miltiem
 
Harčo
 
izkaisam miltus sīpolos un rūpīgi visu samaisam līdz pastveida masai ...
 
Harčo
 
kamēr ņēmāmies - stundas divas ir pagājušas un buljons ir gatavs ...

vispirms izķeselējam sīpolu un burkānu - tie savu garšu jau ir atdevuši
 
Harčo
 
izvelkam gaļu ar visiem kauliem un ļaujam tai nedaudz atdzist...
 
Harčo
 
beram buljonā rīsus, lai vāras minūtes 15mit ...
 
Harčo
 
kamēr rīsi vāras - gaļa ir atdzisusi ...

atkaulojam gaļu un sagriežam to nelielos gabaliņos
 
Harčo
 
tagad sākas fiksā buljona papildināšana ar visiem labumiem

speram gaļu atpakaļ buljonā ...
 
Harčo
 
pievienojam laurulapu un karoti kaltētu čilī piparu
 
Harčo
 
pievienojam karoti ar Hmeli-Suneli garšvielu ...
 
Harčo
 
beram klāt sastampātos valriekstus ...
 
Harčo
 
Tagad buljons lai pavāras kamēr ...
 
nolobam kādas piecas ķiplokdaivas un noskalojam zaļbarības bunti
 
Harčo
 
Smalki sakapājam zaļbarību un ķiploku
 
Harčo
 
mutuļojošā buljona virumā speram klāt sīpolu sautējumu
 
Harčo
 
pievienojam Tkemali pulveri - bet pa "pustējkarotei"
jo šī manta dod spēcīgu skābumu un garšojam paši līdz atrodam vēlamo "štengrumu"
 
Harčo
 
zaļbarību klāt ... 
 
Harčo
 
sagaidam burbuli, pielabojam ja vajag šķidrumainību ar vārītu ūdeni

piesperam sāli "cik nu katrs gribam"

uguni nost, vāku grāpim virsū un ļaujam visam minūtes 20 ievilkties...
 
Harčo
 
uz sķīvja un mazliet svaigu zaļbarību pa virsu ...
 
Harčo
 
skābiass un kreptīgs harčo zupāns ... njammmm
 
Harčo
 
 
kas i - ko traucē ? Bonga savā novērošanas postenī "pie loga" ...
 
Harčo
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv