www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Humuss
 
Sagribējās iekāpt arābu virtuves klasikā un pagatavot humusu, jebšu citos vārdos - krokoto zirņu pastu.

Vienkāršs un salīdzinoši viegli pagatavojams ēdiens, der gan pie gaļas ēdieniem, gan kā smērējamais uz maizītēm, bet prasa pūles lai sagādātu izejvielas un gatavošana arī laiku aizņem.

Kas ir lielākā humusa sāpe ?
Atrast pareizos zirņus - "nopērkam turku zirņus un gatavs" aha, kā tad ...
Vajadzīgs arī labs smalcinātājs - piestā humusu pagatavot ir pārcilvēcisks darbs ...

Ķersimies lietai klāt ...
 
Humuss
 
Akcija
 
Sastāvdaļas:

1. krokotie zirņi grami 250mit - pamatam
2. sezama sēklas - rūgtumam
3. citrons - skābumam
4. ķiploks - aromam
5. gabals jēra gaļas - štengrumam
6. sīpols - asumam
7. gurķīši - papildus uzkodai

romas ķimenes, pipari, sāls, mazliet eļļas un pētersīlis zaļbarībai ...

kā obligāts nosacījums - labs smalcinātājs aļa blenderis.
Tagadiņ par humusa pamatu - krokotajiem zirņiem.
Diemžēl tā nu ira sanācis, ka letiņiem nav vienota nosaukuma šiem zirņiem - Turku zirņi, auna zirņi, krokotie zirņi, nuts - pilnīgs bardaks.
Bet lieta nava nemaz tik vienkārša, jo šie zirņi mēdz būt divu veidu, tas ir tā pat kā letiņam pasakot "ej nopērc zirņus" nav skaidrs kas ar to ir domāts, vai zirņi kā parastie zirņi, vai zirņi kā pelēkie zirņi.

Arī šie "turku zirņi" var būt divu pasugu - parasti ar ikdienišķu zirņa garšu, vai arī "tie kurus vajag" ar izteiktu saldumu.

Nekādas reklāmas te nav jāsaskata, bet labākie krokotie zirņi humusam, kas nu ir "vietējās bodēs pieejami", iraida zviedru Risenta ražotie.

Bilde izsaka visu - speciāli nobildēju Risenta krokotos zirņus un širpotreba turku zirņus ko tirgū pārdod.
Pa kreisi - Risenta krokotie zirņi - viendabīgi, lieli, izteikti krokoti ar īpatnēju saldu garšu.
Pa labi - tirgus turku zirņi - mazi, neviendabīgi,  ar parastu "letiņu dzeltenā zirņa" garšu.
lasis pa vidam, lai mērogs būtu apmēram nojaušams.

Gribam garšīgu humusu - meklējam pareizos krokotos zirņus vadoties tīri "uz aci" pēc bildes.
Un nekad neticam tirgus bābām, ka viņu turku zirņi jau ir vispareizākie ... 
 
Humuss
 
Kad krokotos zirņus esam iepirkuši, liekam gramus 250 uz nakti mērcēties ...

Vēlams sākumā kādas 2-3x ūdeni nomainīt, lai samazinātu zirņu sīvo aromu, kad zirņi sāks briest, tie sāks izteikti "knakšķēt" ...
 
Humuss
 
Nākamajā dienā ...

beram grāpī, ūdeni pa virsu un uguni apakšā ...

Nekādas sodas nav vajadzīgas ! Tikai tīrā ūdenī vārīt !
Sodu lieto tikai "stacijas bufetēs", lai pa fikso kaučkādu zirņu pļurzu izvārītu ... 
 
Humuss
 
kad ūdens uzvāras, uzmanīgi nosmeļam nost putas

samazinam uguni uz biku-biku burbuļo un lai virst zirņi divas stundas ...
 
Humuss
 
pa to laiku pagatavosim sezama pastu ...

Liekam sezama sēklas uz sausas, karstas pannas un apcepinam līdz sēklas sāk "knakstēt", bet nebrūninam !

Cik daudz sezama sēklu vajag ? patiesībā humusam izmantosim labi ja pāris tējkarotes pastas,
bet, lai šo pastu sagatavotu, smalcinātāja asmeņiem ir jābūt "nosegtiem",
tamdēļ ņemam kādus gramus 50mit "vai cik nu kuram smalcinātājam vajag" sēklu...
 
Humuss
 
beram sēklas smalcinātājā un iepilinam klāt burtiski tējkaroti labas eļļas - tā paglābs no sākuma lipīguma ...
 
Humuss
 
Slēdzam smalcinātāju uz maksimāliem apgriezieniem un kuļam, kuļam, kuļam ...
līdz sezama sēklas ir pārvērtušās viendabīgā, biezā, eļļainā pastā ...

liekam pastu maliņā ...
 
Humuss
 
Ķeramies klāt gaļas cepināšanai ...

Veģetārieši izmisumā brēks, bet humuss bez gaļas ir tas pats, kas bābietis bez pupiem, jipāt var, bet dvēseli piesiet nav kur ...

Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic jēra gaļas kvalitātes pārbaudi ...
 
Humuss
 
Sagriežam jēra gaļu smalkos gabaliņos, nodalot atsevišķi taukus un smalki sašņikājam sīpolu ...
 
Humuss
 
uz karstas pannas izkausējam jēra taukus ...
 
Humuss ..
 
taukos apcepinam sīpolus ...
 
Humuss
 
kad sīpoli zeltaini, beram klāt gaļu ...
 
Humuss
 
pieberam sāli, romas ķimenes, piparus - visu labi samaisam un vāku virsū ...

minūtes 15mit ļaujam gaļai pasautēties "zem vāka" ...
 
Humuss
 
Kamēr nesteidzoties gatavojām sezama pastu un cepām gaļu ... stundas divas ir pagājušas un zirņi ir gatavi ...

Skatam šo izteikto, dzelteno krāsu, nekas nav sašķīdis, nekādu apvalka drazu,
pagaršojot zirnis burtiski "pārsprāgst" uz mēles ar izteikti saldu garšu ... 
 
Humuss
 
Nokāšam zirņus, bet to buljonu saglabājam bļodā ...
 
Humuss
 
beram zirņus smalcinātājā un pāris sekundes pakuļam ...
 
Humuss
 
lai zirņu masa labāk kultos, pielejam pāris ēdamkarotes zirņu buljona ...
 
Humuss
 
Tagadiņ pienācis laiks veidot humusu ...

Pie kam, šeit nebūs nekādu stingru gramu daudzumu - viss karājas visnotaļ no katra paša garšas ...

Humusa pamatgaršu veidos trejas lietas :
Krokoto zirņu masa - dod pamata saldumu
Citrona sula - skābumu
Sezama pasta - rūgtenumu
Pievienojam zirņu masai pa pustējkarotei sezama un šluciņai sulas - pakuļam ... pagaršojam ...
pievienojam vēl "cik nu prasās"

Humusa piedevas būs neliela ķiploka daiviņa, pipari, sāls un mazliet stampātu romas ķimeņu.

Savukārt humusa pastētes struktūru veidojam no zirņu buljona un eļļas ...
Ja vairāk liks buljonu - masa būs vieglāka. gaisīgāka
Ja liks vairāk eļļas - masa būs izteiktāka, smagnējāka 
 
Humuss
 
Kuļam - garšojam - pievienojam - kuļam - garšojam - pievienojam ...

Līdz esam ieguvuši viendabīgu humusa pastētes masu ...

Daļu liekam trauciņā ledusskapī un varam mierīgi glabāt dienas trejas brokastmaizēm
pārējo ēdam nost ...
 
Humuss
 
Humusa pikuci uz šķīvja 
pa vidam jēra gaļinieks
gurķēns uzkodai un pētersīlis pa virsu ...
 
Humuss
 
Maigs, pufīgs humuss ar gaļas cepuri - njammmm
 
Humuss
 
 
Treniņš, treniņš un vēlreiz treniņš - tas ir peļu medību pamats ...
 
Humuss
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv