www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Iebiezinātais piens | |
Uznāk brīži, kad darīt nava ko, a roķeles tā
vien velk uz varoņdarbiem ... Kādu brīvu dienu sagribējās ko saldu - iebiezināto pienu ar cukuru, lai vakaros skatoties garīgā izauguma attīstošas filmas par zombijiem būtu ko pačaukāt ! a' ko ? da' ne tikai sieviešus uz saldu velk ... Sāksim ar skarbo pamata patiesību - iebiezinātais piens ar cukuru ir visbezjēdzīgākā recepte kāda vien var būt, nepraktiski dārga, prasa laiku, darbu, resursus ko ieguldīt oj ... labāk bodē nopirkt bundžiņu ar iebiezināto pienu un miers, bet, ja nu baigi nagi niez, nu tad var pačakarēties ... Mājas apstākļos iegūt "bundžiņgaršas" iebiezināto pienu ir nereāli, jo klasiski ražots tas tiek īpašos vakumkatlos, kur pazeminātā spiedienā piens vāras zemā <100C temperatūrā iztvaicējot lieko ūdeni un saglabājot visus labumus. Otra problēma ir tā, ka izmantojams ir tikai "govs piens" nevis "pienotavas piens", respektīvi veikala pienam ir pārāk mazs tauku saturs lai kaučkas jēdzīgs sanāktu, a savu govi uz balkona turēt pilsētbērnam ir problemātiski. Kāda izeja ? Vienīgā iespēja ir gatavot iebiezināto pienu bāzējot to uz sausā piena pulvera ... sākam ... |
|
Sastāvdaļas vienam virumam: 1. litrs "veikala piena" 2. puskilo pilnpiena pulvera 3. kilo laba cukura Pienu pērkam pašu treknāko kādu var dabūt , parasti tas ir 3.5% Savukārt piena pulveri dabūt jau ir problēmas, jo veikalos tas praktiski netirgojas, atliek tikai ķemmēt tirgu, bet arī tirgū skatamies lai tas būtu pilnpiena nevis vājpiena pulveris. Centrāltirgus piena paviljonā ir iepērkams 27% pilnpiena pulveris ko atzīstu par labu esam. Iebiezinātais piens taps gatavots ūdens peldē, tas ir - bļoda ar pienu taps iegremdēta verdošā ūdenī nevis pa taisno likta uz uguns, šis čakars ir nepieciešams lai virums nepiedegtu un piens "neizkāptu" no trauka. Sameklējam bļodu un atbilstošu katlu kurā to iegremdēt tā, lai bļodas dibens būtu verdoša ūdens apņemts... |
|
litrā piena, karoti pa karotei, iemaisam puskilo piena pulvera | |
beram klāt kilo cukura | |
visu rūpīgi samaisam ... | |
tikmēr katlā ūdens sācis vārīties ... | |
liekam bļodu verdošā ūdenī un vēl reizi kārtīgi samaisam | |
Vāku bļodai virsū un gaidam kamēr piens sāk viegli burbuļot | |
rūpīgi izmazgājam vākus un burciņas kur pildīt iebiezināto pienu ... | |
kad piens sāk burbuļot tas "uzmet putu" rūpīgi nosmeļam putas |
|
atstājam bļodu bez vāka un ļaujam pienam virt
kādu stundu/pusotru no vietas pārvārīt pienu līdz tumšai karamelei nevajag, kad piens kļūst viegli dzeltenīgs - virums ir gatavs pie kam piens atdziestot vēl sabiezēs |
|
lejam karsto pienu burciņās | |
fiksi vāku ciet un griežam burciņu kājām gaisā | |
karstais piens sapildīts burkās | |
ietinam burkas siltinājuma sedziņā, lai ilgāk
siltums saglabājas, un atstājam tās uz nakti lēnām atdzist šāda lēna atdzišana garantē to, ka visi baciļi burciņās apsprāgs un iebiezinātais piens glabāsies gadiem |
|
Nākamajā rītā ... iebiezinātais piens ar cukuru - salduma ķēpa filmu vakariem ir gatava ! |
|
Bonga atzīst saldo ķēpu par labu esam ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |