www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Jāņogu pasta | |
Ciemojoties pie omes dārzā, acīs iekrita jāņogu krūmi, kas vai lūzt no gatavajām ogām ... | |
Izvēzējot rokas, pasūtot to maucīgo spīzdīgo lukturi pie debesīm - lasam, lasam, lasam kādus zeptiņus kilo ... |
|
Kas tiks gatavots ? - no jāņogām var taisit i zapti, i želeju - abas ģeld "ļimonāžu padzērienam" Bet ... Kā gaļēdājs izvēlēšos kaučko "pa vidam", ne ta īsti zapte ar "ķidām", ne ta īsti štengra spīzdīga želeja ... Šīs receptes rezultāts būs tāda "pļurīga' jāņogu pasta, kas ideāli der gaļas marinēšanai , apsmērēšanai, šmorēšanai un da'jeb'kur mērcēs, kur prasās skābumu ... Pie kam, šī pasta ir turama "iZtabas temperatūrā" - kas nav mazsvarīgi pilsētniekiem, kam nav pagrabu un bezizmēra ledusskapju ... Ķeramies klāt ... |
|
Jāņogu pastai vajadzīgs - tik jāņogas un cukurs ... es te rēķinu proporcijas kas man sanāca: zeptiņi kilo jāņogu + četri kilo cukura deviņas burkas ar vākiem, siets, marle nokāšanai un gaļasmašīna malšanai ... Pārtikas ģenerālinspektors Bonga aposta šo skābo ogu grozu - tas i ēdams ? |
|
vispirms līdz 200C sakarsējam cepenē tukšās burkas - lai baciļus apkauj ... kad 200 grādi sasniegti, tā slēdzam cepeni laukā, lai bik atdziest burkas tā "lai var rokās paņemt" |
|
Un ķeramies klāt ķēpai ... Štellējam 100ts gadu veco Bolinders gaļasmašīnu ... un ... Maļam ogas pļeckā ... |
|
kamēr maļam ogas, kādas trejas minūtes novāram vākus - lai sprāgst, lai sprāgst tie baciļi ! |
|
samalto jāņogu pļuru liekam marlē, kas ir sietā, kas ir grāpī - sulas notecēšanai ... |
|
beigās ar spēku caur marli 'izžmiedzam" atlikušo sulu ... | |
skatam ... 4rus'ar'pus litrus ar jāņogu sulu - tiesa vēl bik ir "ķesku sūdiņi' klāt ... |
|
atkārtoti visu caurkāšam caur marli, lai nepaliek nekas no ogu ķeskām... | |
.. | |
lejam sulu atkal grāpī un pievienojam cukuru ... Te ir funktieris - klasiskai jāņogu želejai vajag vairāk kā kg cukura uz litru sulas gatavojot pastu gatavojam apmēram 0,8:1 - lai sulas ir vairāk un sanāk 'maktens skābums' |
|
liekam grāpi uz uguns un bik, bik uzsildam - neko vārīt nevajag ! maisam - tik lai cukurs izsķīst... |
|
izvelkam no cepenes burkas un lejam tajās sulu ... te ari redzam mantu, ko pa ziemu varēs izmantot gaļas marinādēm ... |
|
uzliekam burkām novārītos vākus - bet neaizgriežam ! ... un liekam cepenē uz kādu stundu pie 95C ... pēc tam ar virtuves cimdiem aizgriežam burkas un atstājam uz nakti cepenē "atdzist" |
|
Un tie divkājainie šo skābo ķēpu pa ziemu ēdīs ?!!!! ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |