www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Jāņogu pasta
 
Ciemojoties pie omes dārzā, acīs iekrita jāņogu krūmi, kas vai lūzt no gatavajām ogām ...
 
Jāņogu pasta
 
Izvēzējot rokas, pasūtot to maucīgo spīzdīgo lukturi pie debesīm - lasam, lasam, lasam kādus zeptiņus kilo ...
 
Jāņogu pasta
 
Akcija
 
Kas tiks gatavots ? - no jāņogām var taisit i zapti, i želeju - abas ģeld "ļimonāžu padzērienam"

Bet ... Kā gaļēdājs izvēlēšos kaučko "pa vidam", ne ta īsti zapte ar "ķidām", ne ta īsti štengra spīzdīga želeja ...

Šīs receptes rezultāts būs tāda "pļurīga' jāņogu pasta, kas ideāli der gaļas marinēšanai , apsmērēšanai, šmorēšanai un da'jeb'kur mērcēs, kur prasās skābumu ...

Pie kam, šī pasta ir turama "iZtabas temperatūrā" - kas nav mazsvarīgi pilsētniekiem, kam nav pagrabu un bezizmēra ledusskapju ...

Ķeramies klāt ...
 
Jāņogu pasta
 
Jāņogu pastai vajadzīgs - tik jāņogas un cukurs ...
es te rēķinu proporcijas kas man sanāca:  zeptiņi kilo jāņogu + četri kilo cukura 
deviņas burkas ar vākiem, siets, marle nokāšanai un gaļasmašīna malšanai ...

Pārtikas ģenerālinspektors Bonga aposta šo skābo ogu grozu - tas i ēdams ?
 
Jāņogu pasta
 
vispirms līdz 200C sakarsējam cepenē tukšās burkas - lai baciļus apkauj ...

kad 200 grādi sasniegti, tā slēdzam cepeni laukā, lai bik atdziest burkas tā "lai var rokās paņemt"
 
Jāņogu pasta
 
Un ķeramies klāt ķēpai ...

Štellējam 100ts gadu veco Bolinders gaļasmašīnu ...
un ...

Maļam ogas pļeckā ...
 
Jāņogu pasta
 
kamēr maļam ogas, kādas trejas minūtes novāram vākus - lai sprāgst, lai sprāgst tie baciļi !
 
Jāņogu pasta
 
samalto jāņogu pļuru liekam marlē, kas ir sietā, kas ir grāpī - sulas notecēšanai  ... 
 
Jāņogu pasta
 
beigās ar spēku caur marli 'izžmiedzam" atlikušo sulu ...
 
Jāņogu pasta
 
skatam ... 4rus'ar'pus litrus ar jāņogu sulu - tiesa vēl bik ir "ķesku sūdiņi' klāt ...
 
Jāņogu pasta
 
atkārtoti visu caurkāšam caur marli, lai nepaliek nekas no ogu ķeskām...
 
Jāņogu pasta ..
 
lejam sulu atkal grāpī un pievienojam cukuru ...

Te ir funktieris - klasiskai jāņogu želejai vajag vairāk kā kg cukura uz litru sulas
gatavojot pastu gatavojam apmēram 0,8:1 - lai sulas ir vairāk un sanāk 'maktens skābums'
 
Jāņogu pasta
 
liekam grāpi uz uguns un bik, bik uzsildam - neko vārīt nevajag !

maisam - tik lai cukurs izsķīst...
 
Jāņogu pasta
 
izvelkam no cepenes burkas un lejam tajās sulu ...

te ari redzam mantu, ko pa ziemu varēs izmantot gaļas marinādēm ...
 
Jāņogu pasta
 
uzliekam burkām novārītos vākus - bet neaizgriežam ! ...

un liekam cepenē uz kādu stundu pie 95C ...

pēc tam ar virtuves cimdiem aizgriežam burkas un atstājam uz nakti cepenē "atdzist" 
 
Jāņogu pasta
 
 
Un tie divkājainie šo skābo ķēpu pa ziemu ēdīs ?!!!! ...
 
Jāņogu pasta
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv