www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Jēra ciska
 
Kad virsū nāk jubilejas, svētki un visādas citādas izēšanās, tad prasās viens "specifičeskijs" goda ēdiens.

un kamdēļ neuztaisīt vien' riktīg' jēra cisk' ?
tādu kārtīgu, zeltainā garozā apceptu cisku - ko grauzt un skrubināt. Mērcīti arī kādu asāku klāt.

uzreiz atkāpe - ne visiem patīk "auna smacinieks", tamdēļ šis ēdiens ir vai nu njammmā, vainu vainu ...
Tā nu ir sanācis, ka jēra gaļu letiņi reti lieto virtuvē, ja nav "atklāta" jēra gaļas garša, tad sākotnēji specifiskais aromāts var likties fui-pē-kaka.
Jērs ir kā sievišķis - uzreiz pupus grābstīt nevar, vajag iepazīšanas laiku ... 

Ķeramies klāt ...
 
Jēra ciska
 
Akcija
 
kas ir jāsagādā
1. jēra ciska - pamatam
2. burkāns - piedevai
3. liela ķiplokgalva - smaciniekam
4. medus - saldumam
5. sinepes - rūgtumam
6. romas ķimenes - pamata garšviela jēra gaļai
7. rozmarīns - papildus garšai
9. kaltēts čilī pipars - mērces asumam
10. salda paprika - mērces masai
11. asā paprika - rīkles dedzināšanai
12. sezama sēklas - mērces smeķim
un klasiskas garšvielas - melnie pipari, sāls
servējumam pāris salātlapas un kāda paprika ...

Jēra cisku vēlams ņemt tādu, kam neliels tauciņš ir klāt, lai cepinot gaļa nepaliek pārlieku sausa

Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic jēra ciskas kvalitātes pārbaudi ...
 
Jēra ciska
 
Sagatavojam garšvielu maisījumu ...

sauja romas ķimeņu, karote melno piparu, šķipsna rozmarīna, karote sāls

visu viegli sastampājam
 
Jēra ciska
 
nolobam pusi ķiplokgalvas un sagriežam nelielos gabalos burkānu ...

ķeramies pie gaļas pildīšanas - ar asu nazi izduram caurumu un iebakstam tajā gar asmeni ķiplokdaivu un burkāna gabaliņu ... pēc pāris santimetriem jaunu dūrienu taisam ...

daramies tā tik ilgi - kamēr "dzīvas vietas" gabalā nepaliek
 
Jēra ciska
 
no visām pusēm ieberžam garšvielu maisījumu ciskā  ...
 
Jēra ciska
 
ņemam cepamo foliju un sākam vīkstīt gaļu iekšā ...

atlikušo burkānu un ķiploku pieliekam klāt
 
 Jēra ciska
 
izveidojam divkāršu folijas apvalku tā "lai ne pile tauku neiztek"

un 180C cepeškrasnī uz ... te precīzi pateikt grūši, bet vismaz 1.5h līdz 2.5h - viss karājas no gaļas gabala lieluma ...

šamējais man cepās 2stundas, bet mierina doma, ka labi ievīkstītu gabalu pārcept nevar, jo visas gaļas sulas ap to saglabājas ...
 
Jēra ciska
 
kamēr ciska cepjas, gatavojam kādu asāku mērcīti ...

puse ķiplokgalvas, salda paprika, asa paprika, čilī un sezama sēklas + kādi 100-150 grami eļļas
 
Jēra ciska
 
smalki sakapājam ķiplokdaivas ...
 
Jēra ciska
 
liekam trauciņā :

kapātās ķiplokdaivas, apmēram tik pat pēc apjoma saldo paprikas pulveri, kādu tējkaroti aso papriku, tik pat sauso čilī ...
 
Jēra ciska
 
uzkarsētā sausā pannā viegli apbrūninam trejas ēdamkarotes sezama sēklu - karsēšana atvērs to aromu ...
 
Jēra ciska
 
iemaisam sezama sēklas ķiploku un garšvielu masā ...
 
Jēra ciska
 
tajā pat pannā sakarsējam līdz "dūmiem" 100-150 gramus olīveļļas ...

un uzmanīgi ar ēdamkaroti lejam eļļu garšvielu masai pāri, vislaik maisot

daram to uzmanīgi !!!

eļļa ir vājprātā karsta un viss čurkstēs uz nebēdu
 
Jēra ciska
 
iemaisam eļļu garšvielu maisījumā līdz "ķēpīgas zaptes" konzistencei ...

liekam malā, lai atdziest - mērce ir gatava ...
 
Jēra ciska
 
sagatavojam medus un sinepju maisījumu ciskas "garozai" - salduma:rūgtuma proporcijas no katra paša karājas 
 
Jēra ciska
 
kad apmēram divas stundas pagājušas, velkam iepakoto cisku no cepenes laukā un sākam vērt vaļā foliju ...

mmmm kas par aromu ...

uzmanīgi taukus satecinam cepamtraukā, burkāngabalus novācam - tie savu smeķi jau ir atdevuši
 
Jēra ciska
 
aplejam cisku ar medu un sinepēm ...
 
Jēra ciska
 
paceļam cepenes temperatūru uz 200C un liekam ciskas gabalu "garozas" apcepšanai ...

laiku pa laikam paveram cepeni un ar karoti pārlaistam taukus no cepamtrauka pāri gaļai - tas dos "kraukšķīgumu" ...

pēc minūtēm 20-30 viss ir gotovs ...
 
Jēra ciska
 
salātlapas un paprika fonā - jēra ciska pa vidu...
 
Jēra ciska
 
zeltaina gaļas garoza ...
 
Jēra ciska
 
sulīga jēra ciska... njammmmm ...
 
Jēra ciska
 
 
Bonga īsina laiku kino skatoties ...
 
Jēra ciska
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv