www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Jēra ciska | |
Kad virsū nāk jubilejas, svētki un visādas citādas izēšanās, tad prasās viens "specifičeskijs" goda ēdiens. un kamdēļ neuztaisīt vien' riktīg' jēra cisk' ? tādu kārtīgu, zeltainā garozā apceptu cisku - ko grauzt un skrubināt. Mērcīti arī kādu asāku klāt. uzreiz atkāpe - ne visiem patīk "auna smacinieks", tamdēļ šis ēdiens ir vai nu njammmā, vainu vainu ... Tā nu ir sanācis, ka jēra gaļu letiņi reti lieto virtuvē, ja nav "atklāta" jēra gaļas garša, tad sākotnēji specifiskais aromāts var likties fui-pē-kaka. Jērs ir kā sievišķis - uzreiz pupus grābstīt nevar, vajag iepazīšanas laiku ... Ķeramies klāt ... |
|
kas ir jāsagādā 1. jēra ciska - pamatam 2. burkāns - piedevai 3. liela ķiplokgalva - smaciniekam 4. medus - saldumam 5. sinepes - rūgtumam 6. romas ķimenes - pamata garšviela jēra gaļai 7. rozmarīns - papildus garšai 9. kaltēts čilī pipars - mērces asumam 10. salda paprika - mērces masai 11. asā paprika - rīkles dedzināšanai 12. sezama sēklas - mērces smeķim un klasiskas garšvielas - melnie pipari, sāls servējumam pāris salātlapas un kāda paprika ... Jēra cisku vēlams ņemt tādu, kam neliels tauciņš ir klāt, lai cepinot gaļa nepaliek pārlieku sausa Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic jēra ciskas kvalitātes pārbaudi ... |
|
Sagatavojam garšvielu maisījumu ... sauja romas ķimeņu, karote melno piparu, šķipsna rozmarīna, karote sāls visu viegli sastampājam |
|
nolobam pusi ķiplokgalvas un sagriežam nelielos gabalos burkānu ... ķeramies pie gaļas pildīšanas - ar asu nazi izduram caurumu un iebakstam tajā gar asmeni ķiplokdaivu un burkāna gabaliņu ... pēc pāris santimetriem jaunu dūrienu taisam ... daramies tā tik ilgi - kamēr "dzīvas vietas" gabalā nepaliek |
|
no visām pusēm ieberžam garšvielu maisījumu ciskā ... | |
ņemam cepamo foliju un sākam vīkstīt gaļu iekšā ... atlikušo burkānu un ķiploku pieliekam klāt |
|
izveidojam divkāršu folijas apvalku tā "lai ne pile tauku neiztek" un 180C cepeškrasnī uz ... te precīzi pateikt grūši, bet vismaz 1.5h līdz 2.5h - viss karājas no gaļas gabala lieluma ... šamējais man cepās 2stundas, bet mierina doma, ka labi ievīkstītu gabalu pārcept nevar, jo visas gaļas sulas ap to saglabājas ... |
|
kamēr ciska cepjas, gatavojam kādu asāku mērcīti ... puse ķiplokgalvas, salda paprika, asa paprika, čilī un sezama sēklas + kādi 100-150 grami eļļas |
|
smalki sakapājam ķiplokdaivas ... |
|
liekam trauciņā : kapātās ķiplokdaivas, apmēram tik pat pēc apjoma saldo paprikas pulveri, kādu tējkaroti aso papriku, tik pat sauso čilī ... |
|
uzkarsētā sausā pannā viegli apbrūninam trejas ēdamkarotes sezama sēklu - karsēšana atvērs to aromu ... | |
iemaisam sezama sēklas ķiploku un garšvielu masā ... | |
tajā pat pannā sakarsējam līdz "dūmiem" 100-150 gramus olīveļļas ... un uzmanīgi ar ēdamkaroti lejam eļļu garšvielu masai pāri, vislaik maisot daram to uzmanīgi !!! eļļa ir vājprātā karsta un viss čurkstēs uz nebēdu |
|
iemaisam eļļu garšvielu maisījumā līdz "ķēpīgas zaptes" konzistencei ... liekam malā, lai atdziest - mērce ir gatava ... |
|
sagatavojam medus un sinepju maisījumu ciskas "garozai" - salduma:rūgtuma proporcijas no katra paša karājas | |
kad apmēram divas stundas pagājušas, velkam iepakoto cisku no cepenes laukā un sākam vērt vaļā foliju ... mmmm kas par aromu ... uzmanīgi taukus satecinam cepamtraukā, burkāngabalus novācam - tie savu smeķi jau ir atdevuši |
|
aplejam cisku ar medu un sinepēm ... | |
paceļam cepenes temperatūru uz 200C un liekam ciskas gabalu "garozas" apcepšanai ... laiku pa laikam paveram cepeni un ar karoti pārlaistam taukus no cepamtrauka pāri gaļai - tas dos "kraukšķīgumu" ... pēc minūtēm 20-30 viss ir gotovs ... |
|
salātlapas un paprika fonā - jēra ciska pa vidu... | |
zeltaina gaļas garoza ... | |
sulīga jēra ciska... njammmmm ... | |
Bonga īsina laiku kino skatoties ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |