www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Jēra zupa | |
Līdz ar pavasari sāk gribēties uzēst ko vieglu un neierastāku ... nu kaučko tādu, tādu, tādu nu ko tad ? Viegls ta viegls ēdiens, bet bez gaļas nu nekādi, lai plikas zaļbarības grauzšana paliek veģetāriešu sektai. Pievērsīsimies atkal kaukāza virtuvei. Viena no klasiskām zupām ir jēra zupa ar krokotajiem zirņiem. Vienkārši pagatavojama, bet kopumā prasa ilgu laiku, jo zirņu mērcēšana ir "uz nakti" un buljons vien vāras stundas divas ... Zupas pamats ir treju lietu apvienojumus - viegls jēra gaļas buljons, saldi un mīksti krokotie zirņi, selerijas saknes sīvums. Papildus kartupelis masai un burkāns ar tomātpastu krāsai + garšvielas. Šai zupai īpaši ir jāuzsver krokoto zirņu esamība, jo tie ir lielāki par parastajiem, pēc formas atgādina nolobītus lazdu riekstus, tiem ir izteikti stigrs apvalks un maiga, salda garša. Zupu ēdot šķiet, ka zirnis pats "uzsprāgst" uz mēles, dodot zupas karotei īpašu "mērcīguma" smeķi. Ķeramies klāt ... |
|
uz lielo 5l grāpi vajadzīgs 1. 800 grami jēra lāpstiņas - buljona pamatam 2. 250 grami krokoto zirņu - zupas piedevai 3. treji kartupeļi - masai 4. treji burkāni - krāsai 5. puse selerijas saknes - zupas smeķim 6. tomātu pasta - zupas ietonēšanai 7. ķiploks - aromam 9. čilī pipars - asumam 10. pētersīļu bunte - zaļbarībai garšvielas - melnie pipari, sāls, romas ķimenes un koriandrs Vispirms ņemam 250 gramus sauso krokoto zirņu, aplejam tos ar aukstu ūdeni un atstājam "uz nakti" mērcēties. Kopumā šamējos der izmērcēt stundas etoki 12mit, pastāv arī "fiksā" mērcēšana uz stundām 4rām, kad ūdenim pieber klāt sodu, bet to neiesaku, jo soda sačakarē garšu. Izmirkstot zirņi kļūst pēc formas līdzīgi nolobītiem lazdu riekstiem ... |
|
Pievēršamies gaļai ... vislabāk šai zupai noder jēra lāpstiņu gabali, jo tajos ir i kauls buljonam, i laba gaļa zupai. Ja nesanāk sagādāt lāpstiņas gabalu, tad var izlīdzēties ar jēra kāju ... Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic jēra lāpstiņu svaiguma pārbaudi ... |
|
Piecu litru grāpī lejam trejus litrus auksta ūdens un liekam jēra gaļas gabalus vārīties ... |
|
nomizojam vienu burkānu un nolobam sīpolu - tos veselus liks klāt grāpī pēc putu nosmelšanas ... | |
kad ūdens uzvāras sākam kauju ar putām ... Cenšamies pēc iespējas rūpīgāk visu drazu nosmet nost un kad putas aizvāktas ... liekam klāt sīpolu un burkānu - tie dos buljonam smeķi pieberam veslus melno piparu graudus - asumam samazinam uguni uz "mazliet, mazliet burbuļo" ... uzliekam vāku, bet tā lai pilnībā nenosedz grāpi un atstājam visu uz stundu vārīties ... |
|
kamēr gaļa vāras ... gatavojamies sautēšanas darbiem nomizojam pusi selerijsaknes, divus burkānus, nolobam trejas ķiplokgalvas un sameklējam čili |
|
sagriežam nelielos "karotes izmēra gabalos" seleriju un burkānu izķidājam no čili pipara laukā sēklas un pašu piparu smalki sagriežam sakapājam ķiplokdaivas ... |
|
pirmā vārīšanas stunda ir pagājusi un laiks piebērt bujonam klāt zirņus pirms pievienošanas zirņus pāris reizes kārtīgi noskalojam zem auksta ūdens un beram grāpī gaļai klāt ... lai viss uz mazas uguns turpina burbuļot minūtes 40-50mit ... bet neaizmirstam šad tad "uzmest aci" buljonam, vai zirņi gadienā nav devuši putas, ja kas, ta' putas nosmeļam ... |
|
uzkarsējam pannu, uzlejam žļurku eļļas ... liekam seleriju, burkānu, čilī un ķiloku apcepināties ... |
|
kad burkāns un selerija kļūst zeltaini, liekam sautējumam klāt kārtīgu ēdamkaroti tomātu pastas | |
iemaisam pastu, vāku pannai virsū, uguni noslēdzam, lai sautējums nobriest un gaida savu kārtu ... | |
ķeramies klāt trejiem kartupeļiem ... | |
sagriežam kartupeli "karotes izmēra" gabalos | |
kamēr sautējām un ņēmāmies ar kartupeļiem gaļa un zirņi jau ir novārījušies gandrīz divas stundas ... pienācis laiks izņemt no grāpja burkānu un sīpolu - tie savu garšu jau ir atdevuši |
|
un izvekam laukā visus gaļas gabalus ... | |
gaļu liekam maliņā, lai nedaudz atdziest ... | |
buljonā kurā vāras vairs tikai pliki zirņi, beram klāt kartupeļus ... | |
kamēr kartupeļi vāras, gaļa ir gana atdzisusi lai pirkstus nededzinātu ... atkaulojam gabalus un sagriežam gaļu nelielos kumosveida pikucīšos. |
|
beram izķidāto gaļu atpakaļ buljonā ... | |
viegli sastampājam koriandra graudus un romas ķimenes ... ar koriandru uzmanamies, jo tas ir ļoti spēcīgs visu grāpī klāt ... |
|
beidzot speram buljonam klāt dārzeņu sautējumu ... pavāram visu vēl minūtes 10mit |
|
sakapājam kārtīgu bunti ar pētersīļiem | |
kā "gala akordu" beram klāt pētersīli, sasālam "cik nu kuram prasas" slēdzam uguni nost, vāku virsū un ļaujam zupai savā nodabā ievilkties vismaz pusstundiņu |
|
uz šķīvja ! | |
viegls un ass buljons, saldī un mīksti zirņi, maiga jēra gaļa ... njammmmm | |
Nu Divkājainais, tu tur jēru Man vēl atstāji ? | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |