www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Kartupeļu pankūkas | |
Kas labi nāk - tas lēnu nāk ... /tautas gudrība iz' gadu simteņiem/ |
|
Nepagāja ne gadu desmits kā pieķēros pie
it'in'ka' vienkāršas, bet reizē ļoti pretrunīgas receptūras -
kartupeļu pankūkas. Ar kartupeļu pankūkam ir kā ar "čista letiņu" kotletēm, katrs savā virtuvē tās margo pa savam un "pie pupa siZdams" aizstāvēs savu pareizo receptūru, tomēr globālu šķirbu receptēs nav nemaz. Principā var nodalīt tikai divus "receptūras novirzienus" : 1. Kartupeļu pankūkas, kā smalki rīvēts kartupelis un ola "štengrībai" 2. Kartupeļu plācenītis, jebšu klasisks krievu "kartofeļnij drjaņik" kā rupji rīvēta kartupeļa masa, kur papildus izmantojas milti un ciete Abas receptes ir vienlīdz labas, bet rezultāta struktūra "uz zoba" kardināli atšķiras, jo ... Kartupeļu pankūka bāzējas uz galīgi "pļurā" sarīvētu kartupeli ko satur ola, kas ir maiga no viduča un mazliet piebrūnināta no ārpuses - kā būtu īsta "maigā pankūka" Kartupeļu plācenīts savās "rupjās rīves skaidās" saglabā kartupeļa struktūru un stingrību radot izteikti kraukšķīgu rezultātu. kā strīds par sarkanvīna un baltvīna "pareizumu" ... abi rezultāti ir labi - šoreiz lai top maigās pankūkas |
|
Sastāvdaļas 5ciem nopietniem
ēdājiem: 1. kartupeļi - "dzeltenie" uz 500 gramiem vienam 2. pa vienam pautam uz puskilo kartupeļu 3. viens sīpols smaķelim un apbrūnošanas noņemšanai 4. sāls - cik nu kuram prasās ... 5. dilles - a kurš letiņš kartupeļus bez tām ēd ? 6. pipars - melnais un samaltais ! 7. eļļa - laba rapšu rafinētā ... 8. skābs krējums kā piedeva - kas vēl labāks ? kā redzam nekā "unikāla" jo receptes fiška ir kur ? tur, ka nagu manikjūrs pazudīs ! Kārtīgi skalojam un mizojam kartupeļus ... |
|
Ņemam smalko rīvi un sākas "sekasa" ... ardievas nagiem, ardievas sieviešu manikjūram - pat veču "šmilkšpapīra pirkstu āda" aiziet skrāpēs ... |
|
kad kartupeļu un rīves seksuālās "tudi sudi"
orģijas ir piebeigtas - fiksi ierīvējam un iemaisam masā vienu
sīpolu ... kamdēļ ? un te sagrūst gadu simtus ilgie "oj tas manas virtuves noslēpums" un visi citi tukši bla-bla-bla-cik-es-noslēpumaina-mājsaimniece vienkārši un prasti - sarīvētā sīpola ķeskas (sula) paglābs kartupeļu masu no "samelnēšanas" |
|
Nākamā lieta ir nofiltrēt lieko "kartupeļu sulu" te būtiski "atkarājas" plācenīšu un pankūku receptūras plāceņus, kas ir rupji rīvēti, var nospiest saujās smalki rīvēto kartupeļu pankūku masu - var "atšķidrināt" tikai caur marles filtru bļoda, nokāsšanas siets un tam pārklāts vismaz 4kārš marles audums (marli var iegādāt aptiekās apmēram par jevrorubuli) |
|
Sarīvēto kartupeļa un sīpola masu - marles pārklātā sietā iekšā | |
Pagaidam minūtes desmit kamēr šķidrums "nopil"
un kartupeļi ir sausināti, bet ja nu kas nelejam laukā šo
stādināto šķidrumu, te nevar zināt cik svaigi ir kartupeļi un vai vajadzēs pēc olu pievienošanas vēl kādu kausiņu dabīgas kartupeļu sulas pieliet šķidrībai ? ... |
|
Ņemam no marles sieta kartupeļu masu - uzsveru
nekas nav "fizioloģiski spaidot" darīts, cik tā ar rokām rīvēta tik ir nostāvējusies, tik arī ir zaudējusi savu šķidrumu ... prasti sakot nespaidam, bet ļaujam notecēt "caur marli" un šķidrumu saglabājam ! šķaidam klāt uz katru puskilo buļbu pa pautam 2.5 kilo tupeņu sasaista 5cus vistuļa pautiņus ... sāls, pipari, dilles - ka nu kuram prasās ! |
|
Samaisam visu - jāpanāk irada "konsistence",
ko grūti vārdiski vai foto parādīt, prasti sakot "pļecka" ko uzmetot uz pannas tā izšķīdīs kā pankūka masa kas puslīdz noturas karotē, bet vienlaicīgi nevis līst, bet izkrīt kā "Bonga siļķi pārrijies" ... un izplūst ! |
|
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic
zaļbarības bļodas kvalitātes
pārbaudi. Letiņu pavārgrāmatu meistarkaķis (jau 11gadīgs onka ...) neizprot - KAS tas tāds ir ? KUR GAĻA ? |
|
Pannu uz 2/3daļas no plīts karstuma sviesta un eļļas apvienojums labākais cepšanai ... |
|
Uzkarsētā eļļā lejam kartupeļu masu - cenšamies
nesajaukt "pļockas" bet tās lieliski izplešas izveidojot pankūku |
|
pēc minūtēm piecām "no lejas" - neaizmirstam
vislaik pankokus pabisktīt ! sāk "burbuļot"un ir skaidrs, ka pankūka ir jāapgriež riņķī ... |
|
jāmet riņķī pankūki ir kamēr sārts un "nava
piededzis" parasti tas ir kādas 3+3 vai 4+4ras minūtes no katras puses ir ļoti grūti pateikt pareizu cepšanas laiku, jo tas viss karājas no vāprātā lietām a kāda kartupeļu šķirne, a cik daudz olu, a cik cietes masa satur, a kāds pannas pārklājums, a kāda cepamvirsmas procentūra ... |
|
Kartupeļu pankūkas uz šķīvja ! Un krējumu klāt !... |
|
Maigs kartupeļu rīvējuma un olas pildījums - baudam ! | |
Tu, Divkājienais, mudak ? Apjēdz kā mainās perfektā balti-pelēka kaķa spalvu krāsa, ja āra zibenis bliež uz zaļi nokrāsotu sienu un vēl pret apgaismotu logu ? | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |