www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Kijevas kotlete
 
Sen, sen atpakaļ jau biju "pataupījis" šo receptūru, kas ir "dīvaina"
no vienas puses - klasika, kas klasika, no otras puses "neklasiski" blenderi-šmenderi ...

Kijevas kotlete - mītiem un aizmirstības apvīta receptūra ...

Sāksim ar vēsturi ...
Krietnu laiku pirms varžēdājs Napolejoniņš gribēja savā stulbumā iekarot Krievijas impēriju, bij pazīstama vistas filejas gatavošana franču gaumē, kotlešformas veidā "côtelettes de volaille". Kas ir gandrīz tas pats
"bet šis nav tis - šis ir drugijs" ...
jo Kijevas kotletei ir izteikts pildījums un pasniegšanas veids ar obligātu spārna pirmā kauliņa esamību ...

Vēsturiski Kijevas kotletes radīšanu "pieraksta" dažādiem avotiem (tikai ne Kijevai - pilsētai kā tādai)
Kijevas kotletes ir radušās 1800to beigās SanktPēterburgas restorānā "Kijeva"
Kijevas kotletes ir pasniegtas pirms revolūcijas Maskavas "Kijevas" vilcienu stacijas restorānā
Kijevas kotletes ir pasniegtas caram Aleksandram otrajam, kad pavāram nebij "pa rokai" teļa gaļas ...

"Kijevas kotlete" tā vai savādāk ieguva savu "vārdu" ... un līdz Tēvijas karam - bij ēdnīcu listē ...
pēc kara - "tā nu  sanāca", ka baisi daudzi ukraiņi bij sūdus sataisījuši Hitleriņam pakaļ skrienot
un savas dirsas glābdami muka uz "amēriku" - kur arī krogos pieprasīja lai būtu "Котлета по-київськи"
tā nu banderovciem par godu termins "Kijevas kotlete" izgāja pasaules apritē ...

savukārt pēc Tēvijas kara pašā Krievzemē izplatījās restorānos un ēdnīcās "Kijevas kotlete"
diemžēl šī kotlete, lai arī bija pasūtījumu "dārgais gals"
ārkārtīgi zaudēja pagatavošanas veidā ...
kaučvai tagad skatoties gūgļa bildes, redzam Kijevas kotleti pārgrieztu ar tukšu "iztecējušu vidu"
nebi-nebij Kijevas kotletē pliks svieksts ar sasmalcinātiem zaļumiem - bij gaļas un sviesta pasta...

Īstenu Kijevas kotleti pildīja ar mazās filejas gabaliem ar āmuru sadauzītiem putrā,
un sajauktiem kopā ar sviestu un zaļumiem !!!

Mūsdienās tas ir tik elementāri - paņemam blenderi jopcik' un te arī būs "tā šķirba", ka pateicoties jaunajai virtuves tehnikai mēs iegūsim klasisku 100+ gadus vecu recepti "bez lieka čakara" ...

BET

kā jau parasti BET - gribi klasiku ? rēķinies ar izdevumiem
lai pagatavotu divas kijevas kotletes vajag veselu vistu - nekādas "ķidātas filejas" te neder !
lai pagatavotu fileju vajag sākotnējo eļļas grāpja cepināšanu - pēc kā eļļā paliek zudumos ...

tamdēļ ...

jau laikus izplānojam ko darīt ar vistas atgriezumiem - marinējam kaučvai
ko darīt ar eļļas grāpi - taisam frī kartupeļus piedevām ...

ķeramies klāt ...
 
Kijevas kotlete
 
Akcija
 
Divām "Kijevas kotletēm" vajadzīgs

1. vesela vista - pamatam
2. sviests - sātīgumam
3. zaļbarība: petersīlis, lociņi, dilles - zaļumam
4. ola, milti , balta rīvmaize -panējumam
+ sāls un kāds pipars katram pēc savas garšas


Nogriežam vistai spārnu galus - te "aprakstus negaidam" skatamies kā tas ir dzīvē ...
lai pirmais spārna kauls paliktu pie filejas 
 
Kijevas kotlete
 
novelkam krūtežai ādu un ar nazi "gar krūtežas kaulu" nogriežam vistas puses filejas gabalu
 
Kijevas kotlete
 
Skatam - divi filejas gabali

gan ar spārna kaulu, gan ar "mazo filejas" strēmeli
 
Kijevas kotlete
 
Visupirms uzmanīgi nogriežam no spārna kaula gaļu - lai paliek pliks kauls ...

Te jau rodas "atgriezumi", bet te arī rodas "Kijevas kotlete" !
 
Kijevas kotlete
 
nogriežam mazās filejas gabalus, kas "ļurinas ap lielajiem"
 
 Kijevas kotlete
 
lielajos filejas gabalos uzmanīgi iegriežam, lai gaļa "atvērtos plānākā kārtiņā" 
 
Kijevas kotlete
 
Nogriežam cīpslas gar spārnu kauliņiem ...
 
Kijevas kotlete
 
virtuves plēvi "pa virsu"

un uzmanīgi dauzam līdz visa fileja ir plakanistiska apm3-5 miļimetru biezumā ...
 
Kijevas kotlete
 
Pārtikas ģenerālinspektors LV-039521 Bonga veic vistas fileju pārbaudi ...
 
Kijevas kotlete
 
sagatavojam vistas mazo fileju atgriezumus, 50mit gramus sviesta un zaļumus ...

varam to ņemt visu un ar āmuru kopā "putrā" dauzīt - tā būtu klasika ...
 
Kijevas kotlete
 
bet mūsdienu cilvji iztiks ar blendera trauku ...

Sviestu, mazās vistas filejas, zaļbarību, sāli un piparus iekšā ...
 
Kijevas kotlete
 
kuļam vistas mazo fileju atgriezumus ar sviekstu un zaļbarību tik tāl' (apmēram nieka trejas min)
lai iegūtu viendabīgu pastu ...

lūk šo "vistas gaļas un svieksta" pastu savlaik cilvēki dauzīja stundu vismaz ar āmuru

te arī palīdz blenderis kā tāds ...
 
Kijevas kotlete
 
no sakultās vistas gaļas un svieksta pastas izveidojam kotletītes formas "pautiņu"
šī svieksta un vistas gaļasmasas pildījuma "kotletīte" arī būs tā kas spēs nogatavoties viducī
un dot to īsto garšu "neiztekot" laukā ...

un rūpīgi ietinam izdauzītajā vistas filejas plācenī ...
 
Kijevas kotlete
 
Sagatavojam !
miltus - pirmajai apvārtīšanai
sakultas olas - sķidrumam
balta rīvmaize - panējumam

un protamistiski divas plikas kijevas kotletes ...
 
Kijevas kotlete
 
izvārta kotleti
miltos
olā
rīvmaizē
olā
rīvmaizē

Lai sanāk perfekc dubults kažociņš ...
 
Kijevas kotlete
 
skatam šīs jau "gana" perfektās kotletes ...

sakarsējam mazā 1.5l grāpī puslitru rapšu eļļas un paralēli cepeni uz 200C
 
Kijevas kotlete
 
vispirms 3 minūtes frītējam kotleti rapšu eļļā ...
 
Kijevas kotlete
 
pēc tam liekam abas kotletes termo traukā 200C sakarsētā cepenē
un neaizmirstam bik apsmērēt ar sviekstu

lai sutinās minūtes 20-30mit ... 
 
Kijevas kotlete
 
Kijevas kotleti uz šķivja !

paralēli taisīta frī-kartupeļu piedeva ideāli ģeld ...
 
Kijevas kotlete
 
Lūk bilde kas apgāž visus mītus par iztecējušu viduci
ja pareizi gatavo šo kotlešu viduča pildījumu, tad "nekas neiztek" - kotlete ir ideāli "nokožama"

skatam kas ir daile ...
 
Kijevas kotlete
 
 
Bonga izšūtajos spilvenos ? Lai jau guļ ....
 
Kijevas kotlete
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv