www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Ķirbju zupa | |
Kad ziemas slapjdraņķis nāk virsū, tad prasās spēcinošu zupu ... Lai nu tad iekrāsojas ziema ar vienkāršu, bet kreptīgu zupu no ķirbjiem. Šī nebūs kaučkāda bābišķā zaļbarības bļenderpļura - uzvārījām ķirbi, iemetām magīhujagī buljona kubiņu un gatavs ! Tphu - šādi veģetāristiskie ērzacvārījumi nav ēdami ... Jau laikus rēķinamies ar laika patēriņu buljona vārīšanai un pagatavošanas process arī būs nedaudz atšķirīgāks ar minimālu ķirbju vārīšanu "lai vairāk vitamīnu saglabātos" ... ķeramies zupai klāt ... |
|
Nelielam zupas grāpim vajadzīgs 1. ķirbis grami 800ts - pamatam 2. kāds kilo vistas kaulu - buljonam un gaļai 3. pāris sīpolu - buljonam un sautējumam 4. burkāns - buljona vārišanai 5. lobītas ķirbju sēklas - piedevai 6. ķiploks - aromam 7. ingvers - specifikai 8. pikucis sviesta - cepināšanai 9. saldais krējums - treknumam 10. mazliet konjaka No garšvielām smaržīgie pipari, melnie graudu pipari, kurkuma, malta paprika un čilī pipari Pētersīlis zaļbarībai un blenderkāts kulšanai ... |
|
sākam ar vistas buljona vārīšanu ... Rēķinam, ka mumsim vajadzēs apmēram litru tamdēļ vāram kaulus ar pusotra-divi litriem ūdens Vistas kaulus grāpī, ūdeni pa virsu un uguni apakšā kad viss sāk vārīties izturam kauju ar putām ... |
|
kad putas nosmeltas liekam bukānu un sīpolu klāt, pieberam smaržīgos piparus un parastos pipargraudus sāli neliekam - to pietjūnēs pašās beigās ... necieši vāku grāpim virsū, samazinam uguni uz "knapi-knapi burbuļo" un lai vāras viss kādu pusotru stundu ... |
|
Kamēr buljons vāras ... Vispirms apgrauzdējam ķirbju sēklas - tās būs kā kraukšķīga piedeva zupai ko pa virsu uzbārstīt ... uzkarsējam pannu, uzberam uz tās ķirbju sēklas un burtiski pāris minūtes apcepjam sēklas knakšķot "uzpūtīsies" un iegūs vieglu grauzdējuma piegaršu |
|
Nomizojam un griežam ķirbi nelielos kubiciņos ... Kāpēc ņemties ar smalku ķirbja griezšanu, ja tāpatās to var savārīt ? Te ir fiška, ka ķirbis visupirms taps apcepināts sviestā - tas samazinās vārīšanas laiku līdz minimumam. Rezultātā ķirbis saglabās gan visus "vitamīnu labumus", gan krāsu ... |
|
sagriežam vienu sīpolgalvu, kādas trejas ķiplokdaivas un maziņu šķēlīti no ingvera ... ar ingveru uzmanīgi - ar to var ātri pārforsēt garšu ... |
|
Kad kāda pusotra vai divas stundas pagājušas buljons ir gatavs Smeļam laukā vistu kaulus un liekam atdzišanai ... |
|
Apskrubinam vistas kaulus lai sanāk gaļa ko piebērt zupas sķīvim klāt ... | |
Buljons gatavs, ķirbis sagriezts, sīpoli un ķiploki arī - sākam "īsto" zupas vārīšanu ... nelielā treju litru grāpītī izkausējam gramus 50mit sviesta un liekam sīpolu, ķiplokus un ingveru apcepties ... |
|
kad sīpoli paliek caurspīdīgi beram klāt ķirbi un visu rūpīgi samaisam ... | |
kopā ķirbi sanāk cepināt kādas minūtes piecas+ līdz gabaliņi no ārpuses paliek "šķidrāki" beram klāt kurkumu un maltu papriku - tas tonim čilī piparu un svaigi stampātus melnos piparus - tas asumam |
|
lejam pāri vistas buljonu tā lai nosedz ķirbja gabalus | |
ļaujam ķirbim pavārīties buljonā minūtes desmit ... | |
blenderkātu rokā un atiet kulšanas prieki ... ... | |
pielejam sakultajam ķirbim klāt treknu saldo krējumu - tas dos papildus krēmīgumu un sātīgumu ja vajag padaram zupu šķidrāku ar kādu kausiņu buljona pieberam sāli - cik nu kuram prasās ... |
|
un tagad laiks pēdējai "special dabaffken" pirms pašas pasniegšanas pielejam zupai klāt gramus 50mit konjaka ... |
|
zupu šķīvī - vistas gaļu un grauzdētās ķirbjsēklas klāt, pētersīļa zaļbarību pa virsu ... | |
Maigasa, aromātiska un sātīga ķirbju zupiņa ... | |
gaismnesis Bonga ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |