www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Ķiršu kompots | |
"Es kā strazds - vienmēr ķirsī" Kad jūlijs tuvojas, tā sākas stratēģiskā kaujas plānošana - vai pagūs nolasīt ķiršus gatavībā, vai strazdi apēdīs ... ar pakaļu jūtot, ka lidoņi jau ir "kokus noskatījuši" dodamies dārzā un laiku netērējam - pietiek viena lidoņu bara uzlidojuma un bēdu novele "Ardievas Kompotam" gatava... |
|
|
|
Ar tiem ķiršiem ir tā kā ir -
vienmēr gribas lielākus, tumšākus, gatavākus bet ... lielais BET ... gaidīt toč nedrīkst, jo putni ir baigie maitas un var "noēst kokus" pāris stundu laikā ... tamdēļ sienam mazu grāpīti lentē meklējam kādas kāpnes - pie auKšas zariem tak ar ir jātiek, ne ? un lasam ķiršus nost |
|
Ko ta vajag ? ķiršus, burkas un cukuru pie kam, treju 720ml burku izvēle ir kā reize, lai tās ielīstu standarta lielajā grāpī "baciļu apkaušanai" |
|
Noskalojam ķiršus ... | |
Uzliekam vārīties 0,8-1l ūdeni sīrupam precīzi te pateikt nevar, bet uz trejām 720 burciņām man aizgāja tieši 0,8 litri sīrupa beram klāt apmēram 400 gramus cukura un "gaidam burbuli" |
|
tikmēr saberam noskalotos ķiršus pa burkām ... Berot laiku pa laikam burku sakratam - lai vairāk ķiršu salien ... daži ieteic likt pāris krustnagliņas katrā burkā - nu tas tā "na ļubiteļja" |
|
Kad sīrups uzvāras, lejam to pāri ķiršiem | |
liekam burkas katlā pasterizēšanas procesam un lejam tām apkārt ūdeni | |
Un tagad sākas pats šausmīgākais - kas tas par
zvēru "pasterizēšana" un oj cik tas ir sarežģīti karoče Sklifasovskij ... pasterizēšana ir "baciļu apkaušana" salasīto labumu burkās - internetā ir lērums debilitātes par to sarakstīts un tamdēļ cilvji "laužas" par to - oj, oj nu gādā termometru un turi tieši 85C grādu temp. - oj, oj, oj burkas sprāgs - viss tas ir totāla herācija un fufelis !!! Man savos 37 gados nav bijis "pasteriZācijas termometra", bet viss izdodas ! Ko vajag ? - pirmkārt pofigons par uztraukumiem, ka burkas var sasprāgt - uz elektroplīts nekad tas nenotiek - nu labi varbūt gāzes plītij vajag kādu lupatu zem burkām "pabāzt apakšā" - ot' ko nezinu, to nezinu, ar "gāzes liesmu" neesmu virtuvē strādājis ... burkas grāpī un vākus - līdz galam neaiztaisītus - virsū liekam minimālu "uguns štengrumu apaksā" un gaidam, kad ūdens ap burkām sāk viegli-viegli burbuļot ievērtējat tagad ko nozīmē fotoreceptes spēks ! ot tieši šāda burbuļošana, kā lejas bildē, "ir viegla" un tā vajag tās trejas 720ml burkas noturēt nu kaučkur 15 minūtes tamdēļ "regulējam karstumu" - man šoreiz riņķim bij 3/6 |
|
Pēc piecpadsmit minūši ķeselējam burkas laukā,
aizgriežam vākus un apgāžam otrādi huļi tā otrādā apgāzšana - jo tad : 1kārt kompota karstums lieliski vēl "vāka baciļus" apkaus 2kārt redzēs vai burka ir aizgiesta "līdz galam" vai nava |
|
uzmetam virsū virtuves sedziņu - lai karstums
ilgāk saglabājas un toč viss sliktais bacilis tiek nokauts ja sedziņas nav, tad nu ievīkstam kaučvai dvielī |
|
Ķiršu kompots ziemai ir gatavs - un pat neprasa ledusskapi vai pagrabu ! | |
Divkājainais, man Tev pateikt, kur Tu vari to zaļbarību iebāzt ?.... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |