www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Ķiršu kompots
 
"Es kā strazds - vienmēr ķirsī"

Kad jūlijs tuvojas, tā sākas stratēģiskā kaujas plānošana - vai pagūs nolasīt ķiršus gatavībā, vai strazdi apēdīs ... 

ar pakaļu jūtot, ka lidoņi jau ir "kokus noskatījuši" dodamies dārzā un laiku netērējam - pietiek viena lidoņu bara uzlidojuma un bēdu novele "Ardievas Kompotam" gatava...
 
Ķiršu kompots
 
Akcija
 
Ar tiem ķiršiem ir tā kā ir - vienmēr gribas lielākus, tumšākus, gatavākus

bet ...

lielais BET ...

gaidīt toč nedrīkst, jo putni ir baigie maitas un var "noēst kokus" pāris stundu laikā ...

tamdēļ sienam mazu grāpīti lentē
meklējam kādas kāpnes - pie auKšas zariem tak ar ir jātiek, ne ?

un lasam ķiršus nost
  
Ķiršu kompots
 
Ko ta vajag ?

ķiršus, burkas un cukuru

pie kam, treju 720ml burku izvēle ir kā reize, lai tās ielīstu standarta lielajā grāpī "baciļu apkaušanai"
 
Ķiršu kompots
 
Noskalojam ķiršus ...
 
Ķiršu kompots
 
Uzliekam vārīties 0,8-1l ūdeni sīrupam
precīzi te pateikt nevar, bet uz trejām 720 burciņām man aizgāja tieši 0,8 litri sīrupa

beram klāt apmēram 400 gramus cukura un "gaidam burbuli"
 
Ķiršu kompots
 
tikmēr saberam noskalotos ķiršus pa burkām ...

Berot laiku pa laikam burku sakratam - lai vairāk ķiršu salien ...

daži ieteic likt pāris krustnagliņas katrā burkā - nu tas tā "na ļubiteļja"
 
Ķiršu kompots
 
Kad sīrups uzvāras, lejam to pāri ķiršiem
 
Ķiršu kompots
 
liekam burkas katlā pasterizēšanas procesam un lejam tām apkārt ūdeni
 
Ķiršu kompots
 
Un tagad sākas pats šausmīgākais - kas tas par zvēru "pasterizēšana" un oj cik tas ir sarežģīti

karoče Sklifasovskij ...

pasterizēšana ir "baciļu apkaušana" salasīto labumu burkās - internetā ir lērums debilitātes par to sarakstīts un tamdēļ cilvji "laužas" par to - oj, oj nu gādā termometru un turi tieši 85C grādu temp. - oj, oj, oj burkas sprāgs - viss tas ir totāla herācija un fufelis !!!

Man savos 37 gados nav bijis "pasteriZācijas termometra", bet viss izdodas !

Ko vajag ? - pirmkārt pofigons par uztraukumiem, ka burkas var sasprāgt - uz elektroplīts nekad tas nenotiek - nu labi varbūt gāzes plītij vajag kādu lupatu zem burkām "pabāzt apakšā" - ot' ko nezinu, to nezinu, ar "gāzes liesmu" neesmu virtuvē strādājis ...

burkas grāpī un vākus - līdz galam neaiztaisītus -  virsū

liekam minimālu "uguns štengrumu apaksā" un gaidam, kad ūdens ap burkām sāk viegli-viegli burbuļot
ievērtējat tagad ko nozīmē fotoreceptes spēks !
ot tieši šāda burbuļošana, kā lejas bildē, "ir viegla" un tā vajag tās trejas 720ml burkas noturēt nu kaučkur 15 minūtes
tamdēļ "regulējam karstumu" - man šoreiz riņķim bij 3/6
 
Ķiršu kompots
 
Pēc piecpadsmit minūši ķeselējam burkas laukā, aizgriežam vākus un apgāžam otrādi

huļi tā otrādā apgāzšana - jo tad :
1kārt kompota karstums lieliski vēl "vāka baciļus" apkaus
2kārt redzēs vai burka ir aizgiesta "līdz galam" vai nava
 
Ķiršu kompots
 
uzmetam virsū virtuves sedziņu - lai karstums ilgāk saglabājas un toč viss sliktais bacilis tiek nokauts

ja sedziņas nav, tad nu ievīkstam kaučvai dvielī
 
Ķiršu kompots
 
Ķiršu kompots ziemai ir gatavs - un pat neprasa ledusskapi vai pagrabu !
 
Ķiršu kompots
 
 
Divkājainais, man Tev pateikt, kur Tu vari to zaļbarību iebāzt ?....
 
Ķiršu kompots
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv