www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Ķiršu ievārījums | |
Kad jūlijs ir klāt, tad strazdi jau ķirsī ... Ja vēl lidoņi nav paspējuši ogas aprīt, tad sanāk labumlabais kompots, bet ko darīt? , kad ogas jau knābātas un plaisas ķiršiem krustu šķērsu ? ta' taisam ievārījumu ! |
|
Sastāvdaļas: 1. ķirši - a cik nu kokos atlicis 2. ievārījuma cukurs - lai labāk recē 3. anīss - a ja nu patīk 4. krustnagliņas - arī noder 5. matu spiļkas - nokomunizdījam no bābieša Kā jau parasti ar tiem ķiršiem nav nekas tik vienkārši, ja kompotā tos salikt ir viegli, tad ievārījumam ir ko paņemties ... jo kur ir sāpe ? - sāpe ir kauliņos un tamī, ka ķirši ir ahūni "ūdeņaini" skalojam ķiršus |
|
Liekam garum-garo filmu "par vampīriem" kā zināms bābiešu acīs šādu filmu skatīšanās īpaši uzsver vīrieša "garīgo izaugumu" ! un sākam stundām ilgu darbu ar matu adatu ķeselējot katram ķirsim kauliņu laukā ... |
|
Līdz grāpis ir pilns un pāri atliek vien kauliņi un "nekvalitatīvie ķirši" | |
grāpi uz uguns ... Te ir piebilde - daudzās receptēs ir teikts, ka izlobītiem ķiršiem jāpielej glāze ūdens ... totāla herācija ! to var rakstīt tikai mudaks, kurš nav pats ne reizi ko tādu vārījis ! ķirši ir ūdeņaini "pēc dabas" un nekādu papildus šķidrumu "lai pie grāpja dibena nepierauj" neprasa ! tas arī palīdzēs saglabāt "tīrāku garšu" ... |
|
Minimālu karstumu apakšā un sagaidam putas ... | |
Nosmeļam putas un vāram visu tāļāki ... | |
paralēli novāram 5-10min verdošā ūdenī burkas un vākus - tas apkaus baciļus | |
tagad ir jāsaprot fiška ! jo ilgāk vāram, jo vairāk izšķīdīs ķirši - gribam šķirāku? vāram vairāk, gribam "veselākus ķiršus" vāram mazāku laiku, bet neberam pagaidām ievārījuma cukuru !!! |
|
kad ķirši ir gana noviruši
un iraida pašam tīkamā konsistencē - ja kas, es savu grāpi
vārīju 40 min beram klāt ievārījuma cukuru apmēram 1 kilo uz 2-2.5 litri ievārījuma kur ir šī ievārījuma cukura "sāls" jebšu fiška? tamī, ka tas gan konservē masu, gan padara to "recekļaināku", bet, PEKTĪNA CUKURU NEDRĪKST PĀRVĀRĪT !!! maksimums tas spēj izturēt 10-15 min vārīšanu un viss !!! nekāda recekļa vairs nebūs ... te arī ir tā lieta, ka bābieši parasti nejēdzot, kas ir kas, savāra ogas jau uzreiz ar šo pektīna cukuru un tad brēc "oj man nesarecēja" ... pektīns patiesībā ir tas pats kas želatīns - viens no augiem, otrs no kauliem, bet, ja šo pārvāra, tas zaudē savas receklēšanas spējas un ir "dirsā darbs un materiāli" beram cukuru klāt maksimums 1 kilo cukura uz 2 liri ievārījuma - optimums? nūuu 1 kilo cukura uz 2,5 litri kompota |
|
paralēli, a' ja' nu' gribam, novārītajās burkās ieberam pa pāris krustnagliņām un/vai anīsa graudiem - kā kuram garšo ... | |
lejam ievārījumu burkās | |
kad burkas pilnas ... | |
griežam vākus ciet un metam riņķī | |
pārsedzam ar virtuves sedziņu - vai prastu, lielu dvieli - un ļaujam visam atdzist ... | |
Ķiršu ievārījums ziemai gatavs ! ievērtējam veselo ogu struktūru ... |
|
Ķirši ? Oj kā tie Mani interesē ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |