www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Ķīselis ar putukrējumu
 
Kad svētki visriņķī un apkārt, tad vajag kādu saldo ...
bet ko pa lielam cept "rokas lauž", laiku tērēt arī negribas

ta lai top parasts ķīselis "kā senos laikos"

dodamies uz pagrabu pēc labumiem ...
 
Ķīselis ar putukrējumu
 
Akcija
 
Sastāvdaļas lērumam porciju:
1. Viena skābāka kompota burka - man gadījās plūmju
2. Saldais krējums
3. Cukurs , vaniļas cukurs
4. Pāris āboļi - arī pašmāju labums atradās
5. Kartupeļu ciete - sabiezināšanai

ķīselis patiesībā ir klasisks saldais "iz senseniem laikiem"
un gatavojas šamie vienkārši, bet īsti noteiktas "proporcijas" sastāvdaļām nava, tik vien, ka izsķir "uz aci" šķidros, vidējos un biezos

šis būs biezais ķīselis tā lai "stingri karotē guļ"

Nomizojam un smalki sagriežam āboļus, gatavojam kompotburku un cukuru
  
Ķīselis ar putukrējumu
 
beram katliņā āboļus un lejam ūdeni - nu apmēram tik pat cik kompota ira,
vai "bišku mazāk", ja kompots tāds pašķidrāks
 
Ķīselis ar putukrējumu
 
Sagaidam kad viss sāk vārīties un pavāram kādas piecas minūtes

vajag sasniegt mirkli, kad āboļi sāk šķīst
 
Ķīselis ar putukrējumu
 
Kompotu grāpī iekšā ...
 
Ķīselis ar putukrējumu
 
beram klāt cukuru - cik daudz nu HVZ
te viss no kompota skābuma karājas ... nu pusglāzi - glāzi ?
da' paši garšojam !

un sagaidam kamēr "metas burbuļi"
 
Ķīselis ar putukrējumu
 
Tagad sākam ķīmijas gudrības
lai ķīselis būtu ķīselis vajag visu to sķidrumu sabiezināt - un panākts tas tiek pievienojot šķidrumam kartupeļu cieti

cietes daudzums "biezam ķīselim" ir 60blablabla grami uz litru, jebšu kaučkur trejas "ar kaudzi" ēdamkarotes

piemetam "uz aci" cik šķidruma mumsim ira grapī un tādu cietes daudzumu arī ņemam

atšķaidam cieti ar kādu pusglāzi auksta dihidrogenmonooksīda
 
Ķīselis ar putukrējumu
 
Rūpīgi visu izmaisam līdz viendabīgai tekošai pļekai ko Saiminieces dēvē par stērķeli

fiška ir tamī, ka sausu cieti bērt grāpī nedrīkst "saraus kunkuļos"
 
Ķīselis ar putukrējumu
 
Ar vienu roku lejam stērķeli grāpī, ar otru intensīvi maisam, maisam, maisam ...
 
Ķīselis ar putukrējumu
 
Līdz iegūstam stingru masu kas labi "turas karotē"

bet ! pēc stērķeles ieliešanas, grāpi nedrīkst karsēt vairāk par pāris minūšiem
tā ir gudrība kas sīkiem burtiem ierakstīta visās pavārgrāmatās un ko nedrīkst aizmirst - citādi ķīselis paliks staipīga pļecka
 
Ķīselis ar putukrējumu
 
fiksi grāpi no uguns nost un liekam izlietnē auksta ūdens peldē atdzišanai ...
 
Ķīselis ar putukrējumu
 
Kamēr ķīselis dziest ...

Taisam putukrējumu :
saldo krējumu bļodā
karotes četras cukura klāt
mazliet vaniļas cukuru "smārdam"

un sākas kulšana ...
 
Ķīselis ar putukrējumu
 
kuļam visu līdz stingrām putām ...

jā šis mirklis "stingras putas" nav vārdos aprakstāms un visnotaļ "jājūt ar pakaļu" kad ir gana kults - citādi būs sviests
bet fiška ir noķert mirkli, kad putukrējumā sāk veidoties maziņi, maziņi "graudiņi"
kas liecina ka ir pati stingrākā putukrējuma stadija sasniegta ...
 
Ķīselis ar putukrējumu
 
Ķīseli traukos un putukrējumu pa virsu
 
Ķīselis ar putukrējumu
 
Biezs, skābens ķīselis ar saldu, štengru putukrējumu ....
 
Ķīselis ar putukrējumu
 
 
Visu uzmana melnais namsaimnieks Latiņš - a ja nu Divkājis karotītes nosper ?
 
Ķīselis ar putukrējumu
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv