www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Ķīselis ar putukrējumu | |
Kad svētki visriņķī un apkārt, tad vajag kādu
saldo ... bet ko pa lielam cept "rokas lauž", laiku tērēt arī negribas ta lai top parasts ķīselis "kā senos laikos" dodamies uz pagrabu pēc labumiem ... |
|
Sastāvdaļas lērumam porciju: 1. Viena skābāka kompota burka - man gadījās plūmju 2. Saldais krējums 3. Cukurs , vaniļas cukurs 4. Pāris āboļi - arī pašmāju labums atradās 5. Kartupeļu ciete - sabiezināšanai ķīselis patiesībā ir klasisks saldais "iz senseniem laikiem" un gatavojas šamie vienkārši, bet īsti noteiktas "proporcijas" sastāvdaļām nava, tik vien, ka izsķir "uz aci" šķidros, vidējos un biezos šis būs biezais ķīselis tā lai "stingri karotē guļ" Nomizojam un smalki sagriežam āboļus, gatavojam kompotburku un cukuru |
|
beram katliņā āboļus un lejam ūdeni - nu apmēram
tik pat cik kompota ira, vai "bišku mazāk", ja kompots tāds pašķidrāks |
|
Sagaidam kad viss sāk vārīties un pavāram kādas
piecas minūtes vajag sasniegt mirkli, kad āboļi sāk šķīst |
|
Kompotu grāpī iekšā ... | |
beram klāt cukuru - cik daudz nu HVZ te viss no kompota skābuma karājas ... nu pusglāzi - glāzi ? da' paši garšojam ! un sagaidam kamēr "metas burbuļi" |
|
Tagad sākam ķīmijas gudrības lai ķīselis būtu ķīselis vajag visu to sķidrumu sabiezināt - un panākts tas tiek pievienojot šķidrumam kartupeļu cieti cietes daudzums "biezam ķīselim" ir 60blablabla grami uz litru, jebšu kaučkur trejas "ar kaudzi" ēdamkarotes piemetam "uz aci" cik šķidruma mumsim ira grapī un tādu cietes daudzumu arī ņemam atšķaidam cieti ar kādu pusglāzi auksta dihidrogenmonooksīda |
|
Rūpīgi visu izmaisam līdz viendabīgai tekošai
pļekai ko Saiminieces dēvē par stērķeli fiška ir tamī, ka sausu cieti bērt grāpī nedrīkst "saraus kunkuļos" |
|
Ar vienu roku lejam stērķeli grāpī, ar otru intensīvi maisam, maisam, maisam ... | |
Līdz iegūstam stingru masu
kas labi "turas karotē" bet ! pēc stērķeles ieliešanas, grāpi nedrīkst karsēt vairāk par pāris minūšiem tā ir gudrība kas sīkiem burtiem ierakstīta visās pavārgrāmatās un ko nedrīkst aizmirst - citādi ķīselis paliks staipīga pļecka |
|
fiksi grāpi no uguns nost un liekam izlietnē auksta ūdens peldē atdzišanai ... | |
Kamēr ķīselis dziest ... Taisam putukrējumu : saldo krējumu bļodā karotes četras cukura klāt mazliet vaniļas cukuru "smārdam" un sākas kulšana ... |
|
kuļam visu līdz stingrām putām ... jā šis mirklis "stingras putas" nav vārdos aprakstāms un visnotaļ "jājūt ar pakaļu" kad ir gana kults - citādi būs sviests bet fiška ir noķert mirkli, kad putukrējumā sāk veidoties maziņi, maziņi "graudiņi" kas liecina ka ir pati stingrākā putukrējuma stadija sasniegta ... |
|
Ķīseli traukos un putukrējumu pa virsu | |
Biezs, skābens ķīselis ar saldu, štengru putukrējumu .... | |
Visu uzmana melnais namsaimnieks Latiņš - a ja nu Divkājis karotītes nosper ? | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |