www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Kļocku zupa | |
Kad ledusskapis tukšs ... Ir viens klasisks tautas zupāns tieši kad_nekā_ledusskapī_nav situācijām domāts - kļocku zupa, jebšu kartupeļu klimpu zupa, jebšu kā vēl šo zupiņu dēvē - "ardievas nagiem"... Visvienkāršākais ēdiens kas neprasa nekādas ekzõtiskas izejvielas, pagatavojama no "buļbas i pīna", tik viens sīkums - kartupeļu rīvēšana, kā rezultātā nagi ciest oj' kā' dabon, bet tas tikai uzsit apņēmību ... izvicinam roķeles un ķeramies klāt ... |
|
Kas kļocku zupai vajadzīgs? Tikai pats vienkāršākais ko katrā saiminiecībā atrast var : kartupeļi, piens, mazliet sviesta, ola, pipari, sāls... Vienīgā ekzõtika te ir muskatrieksts - tas labi iet i ar kartupeļiem, i ar pienu kopā... Liekam ar visu mizu vārīties pusi no kartupeļiem ... |
|
Kamēr puse kartupeļu vāras, otru buļbu pusi nomizojam un sarīvējam uz smalkās rīves ... Ja ēdāju tā vairāk, tad jau laikus atvadamies no nagiem ... |
|
Sarīvēto kartupeļu masu rūpīgi nospiežam caur marli sausu šķidrumu saglabājam lai ciete nostājas tā dibenā ... |
|
Kamēr ņēmāmies kartupeļi ir izvārījušies mīskti ... Ļaujam mazliet atdzist - lai mizojot pirksti nedeg un sarīvējam novārītos kartupeļus viendabīgā masā ... |
|
liekam kļocku masas sastāvdaļas kopā : sarīvētus novārītos kartupeļus sarīvētos, nospiestos "zaļos" kartupeļus vienu olu sāli un svaigi stampātus melnos piparus ... |
|
nolejam kartupeļu sulu un bļodas dibenā nostājušos cieti iemaisam kļocku masā - tā dos papildus stingrību ... | |
visu rūpīgi samaisam lai sanāk tāda pašķidra kartupeļu mīkla ... ar to arī visa rīvēšanas epopeja ir beigusies un jāķeras pie kļocku vārīšanas |
|
Liekam katliņā vārīties ūdeni, pieberam mazliet sāls un metam kartupeļu masas piciņas verdošā ūdenī ... Visviekāršāk ir ar vienu karoti no bļodas pasmelt mīklas pikuci un ar otru karoti ielidināt kļocku ūdenī ... tieši no šī "kļockošanās" procesa arī ir nācis zupas vārds ... |
|
kļockas vispirms nogrimst grāpja dibenā un tad ceļas uz virspusi ... nebremzējam un cenšamies kļocku "kļockošanu" paveikt maksimāli ātri ... |
|
visai drīz visas kļockas uzpeld virspusē ... minūtes piecas un gatavs ... Tagad nekur tālu iet prom no grāpja nevar - jo pārvāroties kļockas sašķīdīs pļurzā ! |
|
Šinī mirklī var izšķirties divi ēdieni ... var daļu kļocku nosmelt nost un ēst ar krējumu vai gaļas mērci - ja gribas ko kreptīgu vai pie kļockām pielejot klāt pienu sanāk kļocku zupāns "vieglai uzkodai" bet ... šādi pieliet pienu kļocku vārāmajam ūdenim lai sanāktu zupa var tad, ja ir īsteni trekns piens "no govs pupa" ja piens nāk no "pienotavas krāna", tad atšķaidot to vēl ar ūdeni sanāks galīgi pliekans strebjamais ... |
|
tamdēļ lejam otrā grāpī "veikala pienu" un pārliekam kļockas pienā ... Kādēļ nevāra kļockas pa taisno pienā ? jo pienam ir netikums izkāpt no grāpja un liekas klapatas kļockošanās laikā nav vajadzīgas ... |
|
sagaidam kamēr piens uzvāras un zupa gatava ... bet uzmanamies, ka piens "nepārskrien pāri" |
|
Lejam zupu šķīvī ... iemetam šķīvī maziņu piciņu sviesta - tas sātīgumam uzkaisam rīvētu muskatriekstu aromam ... |
|
Klasiskas kartupeļu kļockas ... | |
un gaļa kur? kur gaļa? ehhh stulbie divkājainie.... |
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |