www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Konservētas skābenes | |
Vienu saulainu dienu slājot gar mežmalu
... |
|
|
|
... sanāca iebrist meža skābeņu
brīvdabas plantācijā. Šitās nav nekādas piemājas dobēs kultivētas lapeles - meža skābenēm ir daudz izteiktāka garša un pati lapas struktūra ir maigāka ... Izdevība ir jāizmanto un savācās krietns maišelis - zupas grāpis jau vāras, a ko darīt ar pārējām? Kā tās uzglabāt, lai arī rudenī un ziemā var skābeņu zupu uzēst ? Viens skābeņu saglabāšanas veids ir likt saldētavā un pie kārtīgiem mīnusiem sasaldētas tās glabājas ilgi, bet ledusskapji arī nav bezizmēra. Tamdēļ nākas izvēzēt roķeles un ķerties pie konservēšanas darbiem, nekas sarežģīts jau nav ... ta nu sākam ... |
|
ko ta mumsim vajag ? nu skābenes takš, jo vairāk jo labāk parastu sāli un pāris tējkarotes eļļas visupirms rūpīgi noskalojam skābenes atlasot visu drazu nost, gadās i zāles stiebri, i kāds gliemezis mēdz pielipt ... |
|
noskalotās lapas sagriežam cik nu smalki vien paši gribam | |
bļodas ar sagrieztām lapām gaida savu kārtu | |
pāris minūtes novāram burkas un vākus "lai baciļi apsprāgst" | |
ķeselējam burkas laukā - tūliņ jau pildīs | |
beram skābenes grāpī un pieliekam kādas divas
ēdamkarotes sāls tas, ka pārsālīts, tas nekas - jo šis nav neatkarīgi ēdams produkts, bet gan kā zupas pamatpiedeva un drēgnos rudeņu vakaros zupu taisot sāli mazāk vajadzēs, pie kam sāls palīdz iekonservēt visu |
|
pielejam glāzi ūdens un uguni grāpim apakšā | |
visai drīz skābenes "saplaks" un virums sāks burbuļot | |
neko daudz skābenes vārīt nevajag nu minūtes
5cas maksimums, tās praktiski uzreiz maina toni uz tumšu un
paliek pļeckas konsistencē tas ir laiks pildīt visu burkās |
|
uzmanīgi piespaidam skābenes tā lai to lapiņas nav uz burku malām | |
uzlejam pa tējkarotei eļļas un vākus stingri
ciet kamdēļ eļļa ? tā izveido tādu kā "plēvīti" burkas virspusē un palīdz ilgāk skābenes saglabāt "svaigas" |
|
kamēr burkas nav atdzisušas, tinam tās virtuves
sedziņā vai vienkārši dvielī tas palīdzēs ilgāk saglabāt karstumu un burkas lēnām atdziestot labāk pasterizēsies |
|
skābeņu zupas konservi gaida savu kārtu rudeņa zupās integrētiem tapt ... | |
Tas divkājainais jau galīgi dumāks palicis - ap zaļbarību vien ņemas .... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |