www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Kvinojas putra | |
Kā gadījies kā ne, nonāca manās roķelēs viens
maisiņš ar kvinojas putraimiem ... takš jau kaučkas ir jāpagatavo, vai ne ? Kas tad tā kvinoja tāda ir ? Sāksim ar nosaukumu - kvinoja ir kvinoja, bet vienmēr jau atradīsies kāds pārgudrs filologs, kurš sauks šos putraimus par kinva, kinoa, kīnua, kinua blablablā-blablablī ... Prasti sakot kvinoja ir zāles sēklas, tik atšķirībā no vietējās letiņu balandas kvinoju iegūst tajā tālajā amērikā, kur džungļi pilni ar mežonīgiem mērakaķiem ... tādas sīkas sēkliņas "iz Bolīvijas kalniem"... |
|
Diemžēl šie kvinojas putraimi praktiski nav
iegājušies letiņu virtuvē ... un te pie vainas ir veģetārieši, vegāni un tamlīdzīgi slimie sifiliķi, kuri ir radījuši kvinojai pārdabisku zaļbarības rijēju auru. Ak vai cik veselīga, ak vai cik laba, cik nealerģētiska, ojjjjj kādas olbaltumvielas, pārtikas zelta etalons pret visām kaitēm un pipuks stāvēs un sirds darbosies, panaceja ibio ! karoče muld visu - tikai ne pa tēmu ... Sāksim ar pamatiem - kvinoja ir bezgaršīga. Jā, tieši tā - bezgaršīga putraimu masa. Nepatīk vārds bezgaršīga ? lietojam politkorektu : "neitrāla garša". Da' nekādas garšas kvinojai nav ! bet tas nebūt nav jāsaprot kā kaučkas slikts, tieši otrādi - kvinoja ir kā radīta "garšas spēlei", kad katrs varam piedot kvinojas putraimiem savu niansi, vārīsi buljonā būs smagā biezputra, liksi klāt mērcei būs inčīga mērces piedeva, liksi skābenos salātos, būs aļa rīsi, sacukurosi būs saldais ... kvinojas pielietojums ir akurāt kā rīsiem, griķiem, grūbām, liec klāt kur vien gribi, tik proties "izcelt garšu". Tomēr tie kam "rokas no pakaļas aug" un spēj tik kvinoju vārošā ūdenī iebērt nāksies smagi aplauzties ar bezgaršīgu pļecku. Otra lieta ir kvinojas struktūra/konsistence. ot šeit nu ir tā kā ir - vainu patīk vainu vainu ! Ēdot kvinojas putraimus šķiet, ka ēd aveni vai kazeni, tāda "kraukšķīga" graudiņu uzbūve, tā teikt - ja nepagaršosi, tad i' nesapratīsi. tieši šis kraukšķīgums ir lieta kas "piedod odziņu" kvinojas izmantošanai. nav ko daudz muldēt - pērkam un garšojam ... |
|
|
|
Sastāvdaļas divām brokastporcijām: 1. pusglāze kvinojas putraimu 2. mazliet sviesta 3. karote kanēļcukura, vai prasta cukura un kanēļa 4. kāda skābāka zapte Šoreizīt taps visvienkāršākā brokastu biezputra tā teikt kārtīga kvinojas izbaudīšana, lai saprastu patīk šamā vai nē ... visvienkāršākais veids ir uzmargot saldu putru ar kādu skābāku zapti klāt Pārtikas ģenerālinspektors Bonga ir pilnīgā neizpratnē - kas tas par sūd' ?... |
|
maziņu grāpīti uz uguns, pikuci sviesta iekšā un beram pusglāzi kvinojas putraimu | |
ik pa brīdim apmaisam lai putraimi viegli
pacepinās, tas "atvērs" putraimus un sviests piedos sātīgumu.
nekāda priekšskalošana šiem putraimiem nafig nav vajadzīga, internets ir pilns ar kopīpeistotām pārgudrībām par kvinojas rūgtumu un obligātorisku kaučkādatur saponīna izskalošanu, tas viss ir nekas vairāk kā no pirksta izzīsts fufelis. Apcepinam putraimus līdz tie viegli sāk knakstēt. |
|
Un maucam divtik daudz ūdens klāt respektīvi kvinojas:ūdens attiecība ir 1:2 |
|
Kā ūdens uzvāras noņemam putiņu nost ... vāku virsū un maziņu,maziņu uguni apakšā, lai viss viegli burbuļo minūtes 15mit |
|
kvinojas putraimi sasūks ūdeni sevī un
ievērojami piebriedīs ievērojam bildē kā putraimu graudiņiem parādās tāds kā maziņs "asniņš" - tā ir pazīme, ka drīz viss būs gatavs ... |
|
Laiku pa laikam apmaisam un noķeram mirkli kad ūdens ir sasūcies un putraimi ir mīksti | |
Uzberam kanēļcukuru - tas tad arī piedos saldumu
un smeķi putrai daudzumu "piemetam uz aci" paši cik nu saldu gribam - izejot arī no tā cik salda/skāba ir zapte ... |
|
Rūpīgi visu samaisam un lai mierīgi pastāv "bez uguns - zem vāka" minūtes piecas salduma savilkšanai | |
Putru uz šķīvja un zapti pa virsu | |
Salda, kraukšķīga kvinojas putra ar zaptes cepuri ... | |
Divkājainais mūdzi, kur ir gaļa ?!!! | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |