www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Mazsālīts lasis | |
Lasītis - vai ir kas klasiskāks no zives ko uzkost ? Šī zivtele ģeld gan tīrā veidā gatavojot, gan iesālot uzkodai. It kā jau pagatavošana vienkārša un elementāra, bet cik cilvēki mudījas visu sacūkojot ... Atceramies, jo prastāka recepte, jo skarbāk var kļūdīties ! Daudz nedomājot ņemam badakāsi un dodamies uz lašupi, vai ņemam kuļķenu un ejam uz bodi ... es kā tipisks pilsētas zēns gāju uz veikalu - ja ir dabīga zivtele, tad da šķirbas nekādas šai receptei - izķidājam tik. |
|
Sastāvdaļas: 1. Lasis - svaigs un nesaldēts. Cik daudz ? a cik grib - es paņēmu 6kilo "dzīvsvara" 2. Cukurs 3. Sāls 4. Virtuves dvieļu rullis usjo šīs ir pamatvērtības ! nākamai dienai - sīpols un pipari Tagad sākam ar pirmo zelta likumu - Lasi zem ūdens neskalo ! tikai un vienīgi nosusinam ar virtuves dvieļiem šī ir globālākā kļūda ko pieļauj ļautiņi skalojot zivi - pirmkārt zūd smeķis un otrkārt marināde aiziet pa pieskari. |
|
kad esam apslaucījuši zivi griežam galvu nost "zupai" | |
nogriežam vēderus - cik tālu ? a paši palokam to zivi sajutīsim kur "ribas" beidzas un vēders sākas. | |
griezam laukā asakas gar pašu "mugurkaulu" taisot iegriezienus. | |
no abām pusēm tā lai asaka "pa vidu paliek" | |
un tagad ar nazi šņakājot izgriežam "vēdera ribas" atstājot smuku filejiņu ja resnāks gabals viegli iegriežam lai ir kur ievilkties sālījumam. |
|
Tagad gatavojam sāli un cukuru te var sākt svētus karus par attiecībām sāls:cukurs aļa 3:1 2:1 1:1 bet te katrs "ar laiku" atrod sev garšīgāko balansu es parasti uz divām saujām sāls ņemu sauju ar kaudzi cukura bet kas ir jāievēro - sāls un cukura maisījumam ir jābūt daudz jo zivs "uzsūc" tik cik vajag un pārsālīt ir praktiski neiespējami bet ja trūks tad gan garšas nebūs man šai reizei uz apmēram 3.5 kilo filejas sanāca 200 grami sāls un 100 grami cukura |
|
un rīvējam visu zivtelē iekšā | |
kas attiecas uz zivs gabalu lielumu - es parasti taisu "plaukstas izmērā" | |
Tagad otra svētākā lieta - zivs iesālīšana paskatamies ko apkārt raksta, oj kādi tik ieteikumi nav ietin marlē - saliec gabalu ar ādu uz āru - ietin plēvē - bļabļabļa viss tas ir mazsvarīgi Galvenā lieta ir likt traukā tā, lai gabali ir maksimāli tuvu viens otram un praktiski nebūtu "škirbu" starp tiem, tad laša dabīgā marināde pilnībā nosegs gabalus un, protams, visu nežēlīgi kaisam ar sāls un cukura maisījumu. Jo vairāk sāls un cukura, jo labāk ! |
|
Un visu zivtiņu saliekam cieši grāpī + galvas vēderus un asakas atstājam zupai (izgriežam žaunas no galvām laukā, lai rūgtumu nedod) |
|
Tagadiņ šķīvi pa virsu slogam vāku virsū un ledusskapī "uz nakti" |
|
No rīta velkam grāpi no auKstāskapja laukā ... | |
Un skatam kāda ir izveidojusies dabīga zivs suliņas marinādīte Lūk tajā arī ir spēks, kas izveido zivteli par ņammu ! |
|
Tagad ir laiks zivteles gabalus ņemt no marinādes laukā lai "nosusinātu" | |
Zivteli liekam uz dvieļiem "lai notek" | |
Pievēršam uzmanību cik gabali ir kļuvuši stingri - uhhh tā kā vajag Visu rūpīgi nosusinam ar salvetēm un traukos saliekot varam glabāt ledusskapī dienas 4-5cas Njamma gatava ! |
|
Tagad katrs ēdam kā gribam vai maizītes vai kā nu kuram ... tā kā tagad krīze apkārt un laiki ir skarbi maizītei naudiņas nepietika - tikai šņabulim izgaršojiet ! |
|
Un protams lasi pārrijies Bonga no sava prihvatizētā dzīvokļa raugās ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |