www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Lazanja
 
Itāļi, itālieši, italijāņi ... ir tāda karstasinīga makaronēdāju tautiņa vidusjūras krastos ...
Viena no klasiskākajām itāliešu virtuves vērtībām ir lazanja - kārtains miltu mīklas un gaļas pildījuma sacepums.

Kamdēļ gan nepagatavot lazanju arī letiņu virtuvē ?... vēl jo vairāk, ka tas ir ļoti vienkāršs ēdiens.

Lai piedod mani itālieši, bet šoreiz aPstrahēsimies no "brendīgiem vārdiem", ka lazanja sanāk tikai no tajāuntajā Itālijas provincē augušajiem graudiem, gaļa jālieto tikai iz tās pasugas lopiņa un siers nāk tikai no šitentās gadusimtiem ilgi strādājošās pienotavas.

Ja neskaita pārdabiskus sastāvdaļu nosaukumus, lazanjā nav nekā "superpuper" sarežģīta un viss ir nopērkams tuvākajā pārtikas bodītē.
Cita lieta ir lazanjas gatavošanas process, šeit ar "hophop un gatavs" cauri netiks... Lazanjas gatavošana ilgst stundām un tajā ir gan darbs veča rokām, gan sieviešu roķelēm - sanāk tāds īsteni kopistisks famīlijas ēdiens.

Šoreiz taps klasiskā gaļas un piena mērces lazanja, variāciju šim ēdienam var būt bezgala daudz un piedevas karājas tikai no tā "ko ledusskapī var atrast".

Ķeramies lietai klāt - aunam kājas un čāpojam uz veikalu ...
 
Lazanja
 
Akcija
 
Uz 20x25 santimetru cepamtrauku nepieciešamās sastāvdaļas:
1. milti, kādi 350 grami - mīklas pamatam
2. četri pauti - mīklas ķēpai
3. laba malta gaļa, grami 400ts - gaļas mērces pamatam
4. sīpols un burkāns - piedevai
5. piens, grami 400ts - piena mērcei
6. ķiploks - aromam
7. sviests - mērces stingrībai un cepšanai
8. ciets siers,  grami 100-150 - sacepuma cepurei
9. tomāti bez mizas savā sulā, 400gramu bundža - gaļas mērcei
10. kāds pikucīts šķiņķa - atradās ledusskapī
11. labs etiķis - aroma izcelšanai
12. karote olīveļļas - mīklai
garšvielas - svaigi malts pipars, sāls, timiāns, muskatrieksts, lauru lapa, čilī un zaļbarība
Protamistiski, ka var nopirkt jau gatavas lazanjas mīklas plāksnes - bet vai tad tas būs interesanti ?
Sākam paralelizēt gatavošanas procesus, vīrieša rokām smagie mīklas mīcīšanas darbi, sievieša - mērces taisīšana.

Izberam uz galda gramus 350mit miltu, iesitam tajos 4ras olas, izvēzējam rokas un atiet ...
 
Lazanja
 
ķēpa, ķēpa un vēlreiz ķēpa ...

mīcam, mīcam un mīcam ...

sākumā viss lips visriņķī un apkārt ...
 
Lazanja
 
pēc kāda laiciņa, kad esam visu pasauli pasūtījuši, sākam just, ka mīkla vairs nelīp pie rokām ...

piepilinam mīklai kādu ēdamkaroti eļļas un turpinam vēl kādas minūtes desmit mīcīt 
 
Lazanja
 
Fūuuuu visss - liekam mīklas bumbuli malā, apvelkam ar plēvi un lai stāv uz galda kādu stundu "ievilkties"

varam iemalkot alēnu ...
 
Lazanja
 
Paralēli mīklas darbiem ir jāpagatavo piena un gaļas mērces ...
piena mērce dos lazanjai "smērīgumu", gaļas - "sātīgumu"

Piena mērcei ņemam mazu grāpīti un izkausējam tajā gramus 100ts svieksta
 
Lazanja
 
izkausētajā sviestā iejaucam divas ēdamkarotes "ar kaudzi" miltu ...
 
Lazanja
 
rūpīgi izmaisam miltus, tā lai nav nekādu kunkuļu un nedaudz pakarsējam, līdz krāsa kļūst viegli zeltaina ...
 
Lazanja
 
noņemam grāpi no riņķa ...

un lejam tajā kādus 400mts gramus piena, bet daram to pakāpeniski, nepārtraukti maisot mērces masu
 
Lazanja
 
sākumā mērces masa veidosies izteikti stingra un noturīga, mumsim, pamazām piesperot pienu, ir jāpanāk krējuma konsistence
 
Lazanja
 
piesperam piena mērcei vienu laurulapu un smalki saberztu muskatrieksta šķipsnu ...

uzliekam grāpi uz riņķa un sagaidam burbuli - piena mērce ir gatava.
 
Lazanja
 
Tagadiņ laiks gaļas mērcei ...

Uzkarsētā pannā beram smalkos kubiciņos sagrieztu sīpolu un ķiplokdaivu ...
 
Lazanja
 
kad sīpoli apcepušies, liekam klāt smalkos salmiņos sagrieztu burkānu ...
 
Lazanja
 
kad burkāni kļūst zeltaini, liekam klāt malto gaļu ...
 
Lazanja
 
visu rūpīgi samaisam un ļaujam gaļai viegli apcepināties ...
 
Lazanja
 
speram gaļai atādotu tomātu bundžu ar visu sulu klāt ...
 
Lazanja
 
ar dakšiņu rūpīgi izpļukājam tomātu bumbuļus ...
 
Lazanja
 
pieliekam sāli - ciknukuramvajag,
tējkaroti etiķa - garšas izcelšanai,
svaigi maltus melnos piparus un čilī - asumam,
timānu un smalki sakapātu zaļbarību - aromam

Visu zem vāka pasautējam minūtes 15-20mit ...
 
Lazanja
 
kad stunda pagājusi, ir laiks ķerties pie mīklas ...

pakojam pikuci laukā ...
 
Lazanja
 
noplēšam no mīklas pikuča mazu gabaliņu un ar pudeli izrullējam garu mīklas plācenīti milimetra plānumā ...

"ar aci" noskatam cik lielu taisnstūri no tā plāceņa izgriezt, lai tas labi gultos cepamtraukā
 
Lazanja
 
Labai lazanjai vajag vismaz trejus pildījuma slāņus, respektīvi mīklai jāklājas 4ros sāņos ...
noskatot mīklas izrullēto pikuci izdomāju, ka labākais ir klāt pa 3plāksnēm 4ros slāņos, veicot ārkārtīgi sarežģītas matemātiskas darbības sanāca, ka jāizveido 12mit mīklas plāksnes ...

izrullējam mīklas pikuci - izgriežam taisnstūrveida plāksni, atgriezumus saspaidam atkal pikā un rullējam tālāk ...
un "kā trāpīc" sanāca 13mit mīklas plāksnes - 1na palika "rezervē" ...

gatavās plāksnes saliekam uz galda un laiku pa laikam aprozam, tā, lai mīkla nedaudz apkalst un kļūst stingrāka.
 
Lazanja
 
uz rupjas rīves sarīvējam sieru, sagriežam šķiņķi salmiņos ...

skatam, te viss ir sagatavots lazanjas pagatavošanai
mīklas plāksnes - slāņu veidošanai
gaļas mērce - sātīgumam
piena mērce - ķēpas masai
šķiņķis - piedevai
siers - cepurei
 
Lazanja
 
Ķeramies klāt ...

cepamtrauku iesmērējam ar eļļu un klājam pirmo piena mērces kārtu ...
 
Lazanja
 
liekam pamata mīklas plākšņu kārtu
 
Lazanja
 
liekam vienmērīgā slānī 1/3daļu gaļas mērces ...
 
Lazanja
 
šķiņķa pikučus "vaikonugribampaši"
 
Lazanja
 
piena mērces kārtu ...
 
Lazanja
 
un atkal mīklas plāksnes ...
 
Lazanja
 
atkārtojam atkal ...
gaļas mērce - šķinķis - piena mērce - mīklas plāknses
gaļas mērce - šķinķis - piena mērce - mīklas plāknses

pa virsu atlikušo piena mērci un apberam ar sarīvētu sieru ...

kopā esam ieguvuši treju pildījuma slāņu sautējumu
 
Lazanja
 
uzkarsējam cepeškrāsni uz 200C ...

uzklājam sautējumam cepampapīra loksni - lai siera cepure nepiedeg ...

un liekam uz 30minūtēm cepties
 
Lazanja
 
pēc pusstundas noņemam cepampapīru un ļaujam vēl minūtes 15mit cepināties, līdz izveidojas smuka "cepurīte"
 
Lazanja
 
velkam lazanju no krāsns laukā...

pagaidam minūtes 15mit lai viss nedaudz atdziest un griežam gabaliņos ...

sakapātu zaļbarību pa virsu ...
 
Lazanja
 
sulīga, gaļaina lazanja - njam...
 
Lazanja
 
 
Nu stulbais Tu divkāji, gaļa ir jāēd jēla, kāda vēl mīkla, ehhhh bojā tik mantu ...
 
Lazanja
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv