www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Lazanja | |
Itāļi, itālieši, italijāņi ... ir tāda karstasinīga makaronēdāju tautiņa vidusjūras krastos ... Viena no klasiskākajām itāliešu virtuves vērtībām ir lazanja - kārtains miltu mīklas un gaļas pildījuma sacepums. Kamdēļ gan nepagatavot lazanju arī letiņu virtuvē ?... vēl jo vairāk, ka tas ir ļoti vienkāršs ēdiens. Lai piedod mani itālieši, bet šoreiz aPstrahēsimies no "brendīgiem vārdiem", ka lazanja sanāk tikai no tajāuntajā Itālijas provincē augušajiem graudiem, gaļa jālieto tikai iz tās pasugas lopiņa un siers nāk tikai no šitentās gadusimtiem ilgi strādājošās pienotavas. Ja neskaita pārdabiskus sastāvdaļu nosaukumus, lazanjā nav nekā "superpuper" sarežģīta un viss ir nopērkams tuvākajā pārtikas bodītē. Cita lieta ir lazanjas gatavošanas process, šeit ar "hophop un gatavs" cauri netiks... Lazanjas gatavošana ilgst stundām un tajā ir gan darbs veča rokām, gan sieviešu roķelēm - sanāk tāds īsteni kopistisks famīlijas ēdiens. Šoreiz taps klasiskā gaļas un piena mērces lazanja, variāciju šim ēdienam var būt bezgala daudz un piedevas karājas tikai no tā "ko ledusskapī var atrast". Ķeramies lietai klāt - aunam kājas un čāpojam uz veikalu ... |
|
|
|
|
|
Uz 20x25 santimetru cepamtrauku nepieciešamās sastāvdaļas: 1. milti, kādi 350 grami - mīklas pamatam 2. četri pauti - mīklas ķēpai 3. laba malta gaļa, grami 400ts - gaļas mērces pamatam 4. sīpols un burkāns - piedevai 5. piens, grami 400ts - piena mērcei 6. ķiploks - aromam 7. sviests - mērces stingrībai un cepšanai 8. ciets siers, grami 100-150 - sacepuma cepurei 9. tomāti bez mizas savā sulā, 400gramu bundža - gaļas mērcei 10. kāds pikucīts šķiņķa - atradās ledusskapī 11. labs etiķis - aroma izcelšanai 12. karote olīveļļas - mīklai garšvielas - svaigi malts pipars, sāls, timiāns, muskatrieksts, lauru lapa, čilī un zaļbarība |
|
Protamistiski, ka var nopirkt jau gatavas lazanjas mīklas plāksnes - bet vai tad tas būs interesanti ? Sākam paralelizēt gatavošanas procesus, vīrieša rokām smagie mīklas mīcīšanas darbi, sievieša - mērces taisīšana. Izberam uz galda gramus 350mit miltu, iesitam tajos 4ras olas, izvēzējam rokas un atiet ... |
|
|
|
ķēpa, ķēpa un vēlreiz ķēpa ... mīcam, mīcam un mīcam ... sākumā viss lips visriņķī un apkārt ... |
|
|
|
pēc kāda laiciņa, kad esam visu pasauli pasūtījuši, sākam just, ka mīkla vairs nelīp pie rokām ... piepilinam mīklai kādu ēdamkaroti eļļas un turpinam vēl kādas minūtes desmit mīcīt |
|
|
|
Fūuuuu visss - liekam mīklas bumbuli malā, apvelkam ar plēvi un lai stāv uz galda kādu stundu "ievilkties" varam iemalkot alēnu ... |
|
|
|
Paralēli mīklas darbiem ir jāpagatavo piena un gaļas mērces ... piena mērce dos lazanjai "smērīgumu", gaļas - "sātīgumu" Piena mērcei ņemam mazu grāpīti un izkausējam tajā gramus 100ts svieksta |
|
|
|
izkausētajā sviestā iejaucam divas ēdamkarotes "ar kaudzi" miltu ... |
|
|
|
rūpīgi izmaisam miltus, tā lai nav nekādu kunkuļu un nedaudz pakarsējam, līdz krāsa kļūst viegli zeltaina ... | |
|
|
noņemam grāpi no riņķa ... un lejam tajā kādus 400mts gramus piena, bet daram to pakāpeniski, nepārtraukti maisot mērces masu |
|
|
|
sākumā mērces masa veidosies izteikti stingra un noturīga, mumsim, pamazām piesperot pienu, ir jāpanāk krējuma konsistence | |
|
|
piesperam piena mērcei vienu laurulapu un smalki saberztu muskatrieksta šķipsnu ... uzliekam grāpi uz riņķa un sagaidam burbuli - piena mērce ir gatava. |
|
|
|
Tagadiņ laiks gaļas mērcei ... Uzkarsētā pannā beram smalkos kubiciņos sagrieztu sīpolu un ķiplokdaivu ... |
|
|
|
kad sīpoli apcepušies, liekam klāt smalkos salmiņos sagrieztu burkānu ... | |
|
|
kad burkāni kļūst zeltaini, liekam klāt malto gaļu ... | |
|
|
visu rūpīgi samaisam un ļaujam gaļai viegli apcepināties ... | |
|
|
speram gaļai atādotu tomātu bundžu ar visu sulu klāt ... | |
|
|
ar dakšiņu rūpīgi izpļukājam tomātu bumbuļus ... | |
|
|
pieliekam sāli - ciknukuramvajag, tējkaroti etiķa - garšas izcelšanai, svaigi maltus melnos piparus un čilī - asumam, timānu un smalki sakapātu zaļbarību - aromam Visu zem vāka pasautējam minūtes 15-20mit ... |
|
|
|
kad stunda pagājusi, ir laiks ķerties pie mīklas ... pakojam pikuci laukā ... |
|
|
|
noplēšam no mīklas pikuča mazu gabaliņu un ar pudeli izrullējam garu mīklas plācenīti milimetra plānumā ... "ar aci" noskatam cik lielu taisnstūri no tā plāceņa izgriezt, lai tas labi gultos cepamtraukā |
|
|
|
Labai lazanjai vajag vismaz trejus pildījuma slāņus, respektīvi mīklai jāklājas 4ros sāņos ... noskatot mīklas izrullēto pikuci izdomāju, ka labākais ir klāt pa 3plāksnēm 4ros slāņos, veicot ārkārtīgi sarežģītas matemātiskas darbības sanāca, ka jāizveido 12mit mīklas plāksnes ... izrullējam mīklas pikuci - izgriežam taisnstūrveida plāksni, atgriezumus saspaidam atkal pikā un rullējam tālāk ... un "kā trāpīc" sanāca 13mit mīklas plāksnes - 1na palika "rezervē" ... gatavās plāksnes saliekam uz galda un laiku pa laikam aprozam, tā, lai mīkla nedaudz apkalst un kļūst stingrāka. |
|
|
|
uz rupjas rīves sarīvējam sieru, sagriežam šķiņķi salmiņos ... skatam, te viss ir sagatavots lazanjas pagatavošanai mīklas plāksnes - slāņu veidošanai gaļas mērce - sātīgumam piena mērce - ķēpas masai šķiņķis - piedevai siers - cepurei |
|
|
|
Ķeramies klāt ... cepamtrauku iesmērējam ar eļļu un klājam pirmo piena mērces kārtu ... |
|
|
|
liekam pamata mīklas plākšņu kārtu | |
|
|
liekam vienmērīgā slānī 1/3daļu gaļas mērces ... | |
šķiņķa pikučus "vaikonugribampaši" | |
piena mērces kārtu ... | |
un atkal mīklas plāksnes ... | |
atkārtojam atkal ... gaļas mērce - šķinķis - piena mērce - mīklas plāknses gaļas mērce - šķinķis - piena mērce - mīklas plāknses pa virsu atlikušo piena mērci un apberam ar sarīvētu sieru ... kopā esam ieguvuši treju pildījuma slāņu sautējumu |
|
uzkarsējam cepeškrāsni uz 200C ... uzklājam sautējumam cepampapīra loksni - lai siera cepure nepiedeg ... un liekam uz 30minūtēm cepties |
|
pēc pusstundas noņemam cepampapīru un ļaujam vēl minūtes 15mit cepināties, līdz izveidojas smuka "cepurīte" | |
velkam lazanju no krāsns laukā... pagaidam minūtes 15mit lai viss nedaudz atdziest un griežam gabaliņos ... sakapātu zaļbarību pa virsu ... |
|
sulīga, gaļaina lazanja - njam... | |
Nu stulbais Tu divkāji, gaļa ir jāēd jēla, kāda vēl mīkla, ehhhh bojā tik mantu ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |